Michl
Witam,
Muszę wywołać około 30 rolek filmu 120 (Fomapan 100 R). Chciałbym do tego użyć mojej komory koreksowej Morse G-3.
Ponieważ zestaw do wywoływania odwracalnego Foma wystarcza tylko na około 2 filmy i kosztuje 20 euro, samodzielne wywołanie 30 filmów kosztowałoby mnie około 300 euro. Dlatego zastanawiam się nad zakupem poszczególnych chemikaliów osobno i w większych opakowaniach (w nadziei, że uda mi się to nieco taniej).
Być może ktoś mógłby mi podać źródło, gdzie można nabyć poszczególne chemikalia
. Ciekawa byłaby również receptura wywoływania lub lista potrzebnych chemikaliów.
Jeśli ktoś zna laboratorium fotograficzne, które oferuje wyjątkowo korzystne ceny za wywoływanie, byłbym wdzięczny za podanie adresu.
Bardzo dziękuję za Państwa pomoc.
Michl
cfb_de
Cześć Michl,
przy takich ilościach nawet Foma (Mirko wolałby tego teraz nie słyszeć...) staje się całkiem przyjazna. Zadzwoń, złóż zamówienie, poproś o dostawę. W razie potrzeby skorzystaj z pomocy znajomych w Czechach/Polsce/Austrii. Kosztuje to ułamek tego, co płacisz w Niemczech.
O wiele rozsądniejsze byłoby jednak następujące rozwiązanie: wsiadasz do samochodu, jedziesz do Pragi, robisz tam zdjęcia przez dwa dni (bo naprawdę warto), wpadniesz do Milana Skody (bo naprawdę warto, takiego sklepu fotograficznego już nie ma w Niemczech) i idziesz na zakupy do sklepu fabrycznego Foma, który znajduje się zaledwie dwieście metrów od Skody. Przed zakupami: targuj się. I nalegaj na płatność gotówką, bo karta kredytowa kosztuje krocie, a 7% zniżki to nic trudnego.
Powrót, ewentualnie taktyczne zatankowanie i zabranie 25 l benzyny super (więcej nie wolno) i już 400 euro, wliczając krótki urlop bez żony i zakup sprzętu fotograficznego, opłaciło się. W Pradze są nawet kempingi z pokojami i częściowym wyżywieniem za mniej niż 20 euro. Nie są to warunki hotelowe, ale są bardzo porządne, a mama wieczorem sama gotuje porządne posiłki.
To po prostu nie jest coś dla turystów z pakietami wycieczkowymi.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
To zaledwie ułamek tego, co płacisz w Niemczech
Franz,
Nie jesteś już na bieżąco.
Kiedy była twoja ostatnia podróż?
Od maja w Foma mamy częściowo marżę poniżej 5% przy rabatach dla profesjonalistów.
Sytuacja się czasem zmienia.
Zwłaszcza zestaw chemiczny jest wyceniony naprawdę na granicy rentowności.
Nie oznacza to jednak, że samodzielne przygotowanie zestawu nie opłaca się.
Również w Czechach rosną płace, a pakowanie zestawu kosztuje więcej niż jego zawartość.
Dlatego na naszej stronie internetowej zamieściliśmy przepis na samodzielne przygotowanie zestawu.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
> Kiedy była twoja ostatnia wycieczka?
To było niecałe dziewięć dni temu. Stąd to spokojna jednodniowa wycieczka, a w Pradze mamy przecież od czasu do czasu coś do załatwienia dzięki naszej filii. No cóż. A kiedy koledzy idą na lunch, ja po prostu idę na zakupy...
Szkoda tylko, że terminy moich podróży są mi podawane w ostatniej chwili. W przeciwnym razie mógłbym jeszcze pełnić rolę zaopatrzeniowca dla innych.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
...i widziałeś tam zestawy chemiczne Fomapan R, które kosztują ułamek naszej ceny???
Nie stosujesz przypadkiem cen za 4-letni Fomatone (który nam też ciągle wciskali jak zepsute piwo) jako punkt odniesienia do wszystkich cen?
Słuchaj, wszyscy dystrybutorzy Fomy ciągle do mnie dzwonią, żebym podniósł ceny, bo nie da się tego robić poniżej 18%. Robię to jednak bardzo ostrożnie, bo znam moich wrażliwych klientów, którzy przy 10-centowej podwyżce wpadają w depresję i ogłaszają koniec fotografii analogowej.
Faktem jest, że od stycznia Foma dwukrotnie podniosła ceny, za każdym razem o 10%.
Nie wyobrażam sobie, żeby chcieli całkowicie podważyć swój własny, ustalony nowy poziom cen u wszystkich ważnych klientów, którzy generują wielokrotnie większy obrót niż sklep w Pradze, tylko po to, żeby dofinansować sklep fabryczny o powierzchni 5 m².
Dlatego podejrzewam, że albo częściowo opierasz się na cenach z 2005 roku, albo sklep osiąga obecnie tak mały obrót, że wciąż mają tam towary z 2005 roku.
Te mogłyby wtedy spokojnie być o 20% tańsze niż nasze ceny katalogowe.
Jednak niewiele więcej, więc określenie „ułamek” byłoby nieco nieadekwatne.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
> ...i widziałeś tam zestawy chemiczne do Fomapan R, które kosztują ułamek naszej ceny???
Tak. 3/4 waszej ceny.
> Słuchaj, wszyscy dystrybutorzy Fomy ciągle do mnie dzwonią, żebym podniósł ceny, bo tak nie da się działać
> poniżej 18%. Robię to jednak bardzo ostrożnie, bo znam moich nieśmiałych klientów, którzy przy 10-centowej
> podwyżce wpadają w depresję i ogłaszają koniec fotografii analogowej.
:-) Ładnie ujęte.
>Podejrzewam więc, że albo częściowo opierasz się na cenach z 2005 roku, albo sklep ma obecnie tak
>mały obrót, że wciąż leżą u nich towary z 2005 roku.
To byłoby możliwe wyjaśnienie. Wydaje mi się, że większość obrotów generowana jest tam przez usługi C41. W ciągu pół godziny na pewno czterdziestu klientów, którzy oddali/odebrali filmy. Jeśli chodzi o materiały laboratoryjne, byłem jedynym klientem.
Sklep ma zresztą więcej niż 5 m²? :-) Za małą budką sprzedażową znajduje się całkiem spory magazyn.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
ChristianKolinski
Dlatego właśnie na naszej stronie internetowej zamieściliśmy przepis na samodzielne przygotowanie tego roztworu.
To miłe, ale:
to nic nie daje, bo wciąż opisujecie kąpiel z dichromianem potasu i ołowiem.
A jak wygląda dostępność dichromianów, sam opisałeś tutaj na forum.
Skoro więc tak uprzejmie odsyłasz do przepisu, może byłaby to okazja do „aktualizacji” na wybielanie nadmanganianem? W obecnej formie przepis jest co prawda podyktowany dobrymi intencjami, ale...
Pozdrawiam
Christian
Michl
Na początek wielkie dzięki za dotychczasowe wskazówki. Poszukam informacji, co da się w tej sytuacji zrobić...
A jak to wygląda z tym przepisem na tej stronie? Czy przepis – w obecnej postaci – nadaje się do wykorzystania, nawet jeśli użyję innych kąpieli wybielających, czy też trzeba wtedy zmienić cały przepis? Jakie w ogóle są dostępne kąpiele wybielające?
(gdzie właściwie jest ten przepis, o którym mówicie...?)
P.S. dlaczego zdjęcia na tej stronie nie są widoczne?:
http://www.fotoimpex.de/Technik/Foma100/foma100.html
czy może po prostu nie działają na moim komputerze? Byłyby bowiem interesujące...
Bardzo dziękuję,
Michl
ChristianKolinski
Na początek wielkie dzięki za dotychczasowe wskazówki. Poszukam informacji, co da się teraz zrobić...
A jak to wygląda z recepturą zamieszczoną na tych stronach? Czy można ją wykorzystać w obecnej postaci, nawet jeśli użyję innej kąpieli wybielającej, czy też trzeba zmienić całą recepturę? Jakie w ogóle są dostępne kąpiele wybielające?
Resztę można chyba zostawić bez zmian, nie powinno się nic poważnego zmienić. Oczywiście trzeba to przetestować, zanim wywołasz kilometry filmu i potem zauważysz: „ups, pierwszy etap wywoływania był jednak za długi/krótki”. Więc poćwicz na krótkich fragmentach.
Jak podano w tekście, kąpiel wybielająca Dichomat można zastąpić kąpielą na bazie nadmanganianu.
W tym celu należy użyć np. (według Ilforda) 990 ml wody + 10 ml stężonego kwasu siarkowego + 2 g nadmanganianu potasu.
Wadą tej kąpieli wybielającej jest jej krótki czas przydatności (czasami mniej niż 1 godzina) oraz wytrącanie się brązowca, który może osadzać się na filmie. Dlatego: przygotuj roztwór z Aqua-demin, poczekaj, aż nadmanganian się rozpuści (zajmie to chwilę) i przed użyciem przefiltruj. Postępuj zgodnie z podobnymi zasadami (najpierw woda, potem kwas... itd., wkładanie palców też nie jest zbyt dobrym pomysłem, zalecane są rękawiczki).
Skoro właśnie czytam, że chcesz użyć Morse G3: przejrzyj to forum, o ile dobrze pamiętam, ktoś już miał problemy z tym sprzętem i wywoływaniem odwróconym (naświetlanie pośrednie było chyba nieco kłopotliwe).
(gdzie właściwie jest ten przepis, o którym mówicie...?)
Na przykład tutaj:
Przepis na odwrócenie
Tutaj też nie działają...
kessler
Cześć Michl,
po kąpieli w nadmanganianie powinieneś dokonać klarowania za pomocą wodorosulfitów lub metabisulfitów sodu. Kąpiel w siarczynie sodu z roztworu dichromianu nie powoduje bowiem rozpuszczenia brązu!
Martin
Schwedenstahl
Witam,
gdzie można kupić te chemikalia w opakowaniu o rozsądnej wielkości? Często potrzeba tylko kilku gramów, a trzeba kupować w kilogramach.
Czy można je ewentualnie nabyć za pośrednictwem FOTOIMPEX? Byłbym gotów zapłacić odpowiednią dopłatę, żeby nie musieć kupować ogromnych ilości.
Pozdrawiam
Marwan
Michl
Cześć, bardzo dziękuję.
W poniedziałek jadę do Pragi i chętnie bym tam zajrzał. Gdzie dokładnie znajduje się sklep Milana Skody, a przede wszystkim, gdzie jest sklep fabryczny Foma?
Bardzo dziękuję.
cfb_de
Cześć Michl,
Fotoskoda znajduje się przy ulicy Vodickova 37, a sklep fabryczny Foma kilkaset metrów dalej, przy Jungmannovo nam 4. Do ulicy Vodickova można łatwo dojechać tramwajem.
Nie mogę teraz znaleźć na klawiaturze odpowiednich czeskich znaków diakrytycznych :-)
Mam nadzieję, że to pomoże,
Franz
skahde
Cześć Michl,
W trzydziestu rolkach sznurka o średnicy 8 mm może kryć się sporo pracy i, w zależności od sytuacji, może to wymagać więcej wysiłku, niż jest to warte przy oszczędności rzędu kilku (a nawet kilkuset!) euro. Jeśli więc musisz liczyć się z tym, że zostaniesz „rozebrany na kawałki” i „ugotowany”, jeśli wywoływacz nie wyjdzie, albo jeśli wiąże się to z wielotygodniową, żmudną pracą, zleciłbym to sprawdzonej i godnej polecenia firmie:
http://www.andecfilm.de/de/d_s8_sw-umkehr.htm
To będzie Cię kosztowało nawet nieco
mniej niż samodzielne wywoływanie przy użyciu zestawów Foma, a Ty będziesz mógł zająć się bardziej sensownymi i kreatywnymi zajęciami niż wywoływaniem odwróconym.
Oczywiście, jeśli mniej zależy Ci na wyniku, a bardziej na samym doświadczeniu, to śmiało. Jednak przy trzydziestu rolkach od razu myślę o pracy zorientowanej na wynik, jakości i niezawodności. To wszystko kwestie, które przy samodzielnym wywoływaniu pojawiają się dopiero po dłuższym czasie, żmudnym opanowywaniu metod i kilku niepowodzeniach. Musisz wiedzieć, czy stać Cię na podążanie tą wyboistą drogą i na utratę jednej lub dwóch rolek.
Pozdrawiam
Stefan