Johannes
Cześć wszystkim!
Chciałbym się dowiedzieć, na co należy zwrócić uwagę podczas
wywoływania filmów na podczerwień oraz czy ktoś ma już
doświadczenie w tej dziedzinie i mógłby mi udzielić
jakiejś porady!?
Pozdrawiam, Johannes
max
Cześć Johannes,
jeśli masz na myśli czarno-biały film wrażliwy na promieniowanie podczerwone (taki jak Maco/Rollei 820, HIE czy Konica IR), to wywołuj go tak samo jak czarno-biały film. Lepiej użyj odpowiedniego filtra, żeby wydobyć ten efekt. Pomiar ekspozycji jest wtedy trochę skomplikowany.
Jeśli chodzi o kolorowy film na podczerwień (w fałszywych kolorach), to nie mam pojęcia. Powinien to być jednak proces E6 lub CN41.
Pozdrawiam
Martin
Wolfgg
Witam,
Doświadczenia z dawnych czasów:
- Czarno-biały film IR Kodak IR należało wkładać do aparatu w ciemności, ponieważ światło przedostawało się przez otwór kasety
- Kolorowy film IR to film odwracalny, czyli E6, dawniej również E4
- Niektóre plastikowe pojemniki do wywoływania nie są nieprzepuszczalne dla promieniowania IR, należy to sprawdzić!
- Efekt Wooda można uzyskać również przy użyciu Technical Pan (o ile jest jeszcze dostępny) oraz bardzo ciemnego filtra czerwonego lub IR
- wszystkie filmy IR są również wrażliwe na niebieskie światło, więc zawsze wymagany jest filtr
Pozdrawiam, Wolfgang
andreasbrigachtal
Cześć Johannes
Film SW IR musisz wywołać samodzielnie, ponieważ większość laboratoriów korzysta ze źródeł światła podczerwonego.
Film Kodak HIE należy wkładać w całkowitej ciemności – zarówno do aparatu, jak i później z aparatu do pojemnika do wywoływania! Mówię to z bolesnego doświadczenia. Film Rollei IR można wkładać również w cieniu własnego ciała. Jednak pełne słońce karze go zamgleniem pierwszych 4-5 zdjęć, a Kodaka co najmniej 24!
Film Kodak DiaIr jest wywoływany zupełnie normalnie w laboratorium, ale z tego co wiem, nie wszystkie laboratoria oferują tę usługę.
Chętnie podam Ci czasy wywoływania filmu Kodak HIE w RODINALu i PMK Pyro.
W przypadku Kodaka do uzyskania wyraźnego efektu IR wystarczy filtr czerwony Wratten 25, natomiast Rollei (Maco) potrzebuje już 89b, aby w ogóle wykazać choćby odrobinę IR. Również dla Rollei mogę podać Ci moje czasy.
Poza tym gorąco polecam stronę Wolfganga Mothesa, gdzie znajduje się ciekawy artykuł na temat fotografii IR.
Dobrego światła
Andreas
P.S. Na mojej stronie, której już nie aktualizuję, można obejrzeć kilka zdjęć IR wykonanych aparatem Kodak i Maco www.andreasinbrigachtal.homepage.t-online.de
Urnes
Cześć,
musisz też zwrócić uwagę na to, jakiego aparatu używasz. Nowsze aparaty z autofokusem, takie jak Minolta Dyna 7, nie nadają się do fotografii w podczerwieni. Po pierwsze dlatego, że mają funkcję pojedynczego naświetlania, a po drugie dlatego, że z tyłu mają otwarte okienko na film. Natomiast stare aparaty mechaniczne nadają się do tego znakomicie. Między innymi dlatego, że na starych obiektywach MF zazwyczaj podany jest wskaźnik podczerwieni. Czyli różnica ostrości. Zazwyczaj jest to mała czerwona kropka. Wskazuje ona, o ile trzeba obrócić obiektyw, aby uzyskać ostrość w zakresie podczerwieni. Stare aparaty z wizjerem pomiarowym również nie są złe, ponieważ można komponować kadr przez wizjer pomiarowy i nie trzeba zakręcać ani odkręcać filtra czerwonego.
Pozdrawiam, Sven.
Johannes
Dzięki za wskazówki, niedługo przetestuję
film moim starym aparatem Exa 1c, myślę, że wyjdzie
lepiej niż z tymi „zabawkowymi obiektywami” mojego Canona...
Pozdrawiam, Johannes