stmartin
Ahoj, jsem tu nový.
?
Zase jsem se vrátil k analogové fotografii. Teď bych si rád sám vyvolával své fotky a filmy. Od jednoho
kamaráda jsem dostal zvětšovací přístroj. Je to Meopta Axomat. Mohu s ním zvětšovat i negativy formátu 6x6?
?
Moc děkuji a zdravím
Lichtjahr
...je to úplně jednoduché.
Podívej se na filmovou clonu a zkontroluj, jak velký je otvor.
Filmová clona se nachází mezi objektivem a lampou a měla by být vysunutá.
€
Edi
stmartin
Ahoj, ta filmová deska je pro formát 35 mm. Dá se k ní dokoupit větší? Bohužel jsem v této oblasti nováček a nemám žádné informace o tom, kde se dá sehnat.
Urnes
Axomat je formát KB, Opemus 6x6, Magnifax 6x9. S posledními dvěma lze fotografovat i menší formáty.
S pozdravem Sven.
stmartin
Dobře, děkuji, tak si pořídím Opemus. Nebo existuje nějaký lepší zvětšovací přístroj pro snímky malého a středního formátu?
TR
Ahoj, jistě existují „lepší“ přístroje než ty z východoevropské výroby. Lídrem na trhu je / byla firma „Durst“. Opemus je však dostatečně stabilní a sám o sobě je to dobrý přístroj (poslední, šedá generace). Pokud by sis ho chtěl pořídit, věnuj tomu trochu času a podívej se, zda se na eBayi nenajdou odpovídající zvětšovací přístroje s co největším množstvím příslušenství. Nákup tohoto příslušenství bude totiž obtížný. K zvětšovacímu přístroji by měly být přiloženy dva dobré objektivy (jeden pro malý formát, jeden pro 6x6) a také několik vkládacích masek pro stolky (malý formát, 6x6 a případně skleněné vložky). V ideálním případě by měla být součástí balení také hlavice pro míchání barev. S takovou hlavou můžete snadno ovládat kontrast i u černobílých fotografií a nejste odkázáni na vkládací filtry.
ZalmanYanowsky
Zda je člověk na vkládací filtry „odkázán“, nebo se pro ně vědomě rozhodne, je otázkou nároků, které klademe na své zvětšeniny. Když jsem si začal pořizovat vybavení do temné komory, právě se na trhu objevily filmy HR, které z hlediska ostrosti okrajů a jemného zrna představovaly doslova kvantový skok. Porovnejte si zvětšeniny z Kodacolor II s těmi z Fujicolor HR 100!
€
To jsem si nechtěl nechat ujít, proto jsem si ke svému Krokus Color 69 S nekoupil barevnou směšovací hlavu, ale (za přibližně stejné peníze) tiskové filtry Kodak. A dodnes toho nelituji. Výše zmíněný Krokus je mimochodem tak stabilní, že se na něm dá pověsit, pokud by vás to někdy definitivně přestalo bavit.
€
Pokud si přejete mírně zmírněnou ostrost – jakou míchací komory zásadně poskytují –, lze toho dosáhnout vložením matného skla do zásuvky na filtry.
€
Zdravím!
€
Zal
highscore
U zvětšovacích přístrojů značky sw mě hlavy pro míchání barev příliš nepřesvědčily.
Jednou jsem jednu vyzkoušel na svém zvětšovacím přístroji. A byl jsem zklamán, protože černé tóny byly pouze tmavě šedé.
A ani u ručního nastavení kontrastu nevidím žádnou časovou úsporu.
Ach. Kokus jsou skvělé přístroje!