stmartin
Cześć, jestem tu nowy.
?
Znowu zacząłem fotografować analogowo. Teraz chciałbym sam wywoływać swoje zdjęcia i filmy. Dostałem od znajomego
aparat do naświetlania. To model Meopta Axomat. Czy mogę nim powiększać również negatywy formatu 6x6?
?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Lichtjahr
...to proste.
Sprawdź, jak duży jest otwór w modułach Film Bühne.
Moduły Film Bühne znajdują się między obiektywem a obudową lampy; powinny dać się wysunąć.
€
Edi
stmartin
Cześć, ta ramka filmowa jest przeznaczona do filmów 35 mm. Czy można dokupić większą? Niestety jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i nie mam pojęcia, gdzie można je kupić.
Urnes
Axomat to KB, Opemus 6x6, Magnifax 6x9. Dwa ostatnie modele obsługują również mniejsze formaty.
Pozdrawiam, Sven.
stmartin
No dobrze, dziękuję, w takim razie kupię sobie Opemus. A może jest jakieś lepsze urządzenie do powiększania zdjęć małego i średniego formatu?
TR
Witam, z pewnością istnieją „lepsze” urządzenia niż te produkowane w Europie Wschodniej. Liderem rynku jest / była firma „Durst”. Jednak Opemus jest wystarczająco solidny i sam w sobie jest dobrym urządzeniem (ostatnia, szara generacja). Jeśli chcesz kupić taki model, poświęć trochę czasu i sprawdź, czy na eBayu są dostępne odpowiednie powiększalniki z jak największą ilością akcesoriów. Ponieważ dokupienie tych elementów będzie trudne. Do powiększalnika powinny być dołączone dwa dobre obiektywy (jeden do formatu 35 mm, jeden do 6x6), a także kilka masek wkładanych do stolików (35 mm, 6x6 i ewentualnie wkładki szklane). W idealnym przypadku dołączona jest również głowica mieszająca kolory. Dzięki niemu możesz z łatwością regulować kontrast również w przypadku zdjęć czarno-białych i nie jesteś uzależniony od filtrów wkładanych.
ZalmanYanowsky
To, czy jest się „skazanym” na filtry wkładane, czy też świadomie się na nie decyduje, zależy od wymagań, jakie stawia się swoim powiększeniom. Kiedy zacząłem kompletować wyposażenie do ciemni, na rynek właśnie trafiły filmy HR, które pod względem ostrości krawędzi i drobnego ziarna stanowiły niemalże przełom. Wystarczy porównać odbitki z Kodacolor II z takimi z Fujicolor HR 100!
€
Nie chciałem tego zmarnować, dlatego do mojego Krokus Color 69 S nie kupiłem głowicy mieszającej kolory, tylko (za mniej więcej te same pieniądze) filtry do odbitek Kodaka. I do dziś tego nie żałuję. Wspomniany Krokus jest zresztą tak stabilny, że można się na nim powiesić, gdyby ktoś miał go już ostatecznie dość.
€
Jeśli ktoś pragnie nieco złagodzonej ostrości – takiej, jaką zasadniczo zapewniają komory mieszające – można ją uzyskać, wkładając do szuflady na filtry matową szybkę.
€
Pozdrawiam!
€
Zal
highscore
Nie jestem przekonany do głowic mieszających kolory w powiększalnikach typu S.
Kiedyś przetestowałem jedną z nich na moim powiększalniku. Byłem rozczarowany, bo czerń wychodziła tylko ciemnoszara.
Nie widzę też żadnej oszczędności czasu przy ręcznym stosowaniu split grade.
Ach. Kokus to dobre urządzenia!