canned
Dobrý den,
Jaká ohnisková vzdálenost objektivu je potřebná pro zvětšování středního formátu (6x7) na maximální rozměry 30 x 40 cm?
Stačí k tomu 50mm objektiv?
S pozdravem a děkuji za každou odpověď,
canned
cfb_de
Ahoj canned,
objektiv s ohniskovou vzdáleností 50 mm bude mít příliš malý obrazový kruh a negativ nevyzvedne. Použij objektiv s ohniskovou vzdáleností 80 mm, ten má jako zvětšovací objektiv dostatečný obrazový kruh.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Canned,
i 80 mm objektiv je někdy na formát 6x7 trochu krátký.
Já bych zvolil 105 mm, abych měl rezervu, např. pro plný formát.
Myslím si ale, že jsi vlastně chtěl zeptat na něco jiného a předpokládám, že tvůj zvětšovací přístroj nejde vysunout dost vysoko na zvětšení 30x40 a ty sis teď myslel, že bys mohl, stejně jako u fotoaparátu, jednoduše použít jinou ohniskovou vzdálenost, abys dosáhl většího zvětšení.
Bohužel nejde u zvětšovacího přístroje (jedinou výjimkou jsou objektivy Rodagon WA, ale ty se již nevyrábějí), protože objektivy jsou dimenzovány na normální formát.
Z tohoto hlediska by byl můj tip kontraproduktivní, protože delší ohnisková vzdálenost sice poskytuje lepší osvětlení a kvalitu, ale také menší zvětšení.
Proto by bylo nejlepší, kdybys si koupil větší zvětšovací přístroj, nebo ho přišrouboval na starý stůl a vyřízl do něj pilkou na dřevo otvor, abys mohl zvětšovat na podlahu.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
> Jedinou výjimkou jsou širokoúhlé objektivy Rodagon, ale ty se už nevyrábějí.
Jejda. To je u Linosu už jen výprodej? V jejich obchodě se píše jen to, že model 120 mm WA se stahuje z prodeje, u ostatních nic takového není.
S pozdravem,
Franz
canned
Děkuji za rychlou pomoc.
drbue
S výjimkou WA je objektiv s ohniskovou vzdáleností 90 mm minimální volbou. Rodagon 105 je opravdu velmi dobrý objektiv. Pro zvětšení zvětšení se doporučuje použít prodlužovací sloupek nebo (výše umístěný) nástěnný držák, případně...
S pozdravem
cfb_de
To s tím širokoúhlým objektivem neberu tak striktně. Linos (Rodenstock) přece jen nepropaguje Rodagon 4/80 jako vhodný pro formát 6x7 úplně bezdůvodně.
Obecně platí, že objektivy Rodenstock mají větší obrazový kruh: 60mm objektiv jednoho mého známého osvětluje formát 6x6 tak dobře, že už skoro lituji, že jsem si koupil 60mm širokoúhlý objektiv.
U Schneideru je však 80mm objektiv uveden pouze pro formát 6x6.
S pozdravem,
Franz
max
Ahoj,
celá ta záležitost s obrazovým kruhem přece závisí na měřítku VG. Zvětšenina formátu 6x7 na 13x18 by měla jít zvládnout téměř s běžným objektivem 50 mm. Málokdy bych však věřil, že by se Schneider nebo Rodenstock vystavili riziku, že obrazový kruh při měřítku 1:10 až 1:15 najednou nestačí, pokud je to uvedeno pro daný formát. V takovém případě je kruh větší než při nastavení „nekonečno“ pouze kvůli zaokrouhlovacím chybám.
S pozdravem
Martin
Wolfgg
Ahoj,
na negativy formátu 6x9 používám objektiv Rodagon (bez označení „Apo“) 4,0/80 od clony 8. Nikdy jsem si nevšiml žádných problémů v rozích, ani u formátu 30x40. A jak je známo, mám vysoké nároky.
S pozdravem Wolfgang