canned
Witam,
Jaka ogniskowa obiektywu jest potrzebna do powiększenia zdjęć średnioformatowych (6x7) do maksymalnego rozmiaru 30 x 40 cm?
Czy wystarczy obiektyw 50 mm?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź,
canned
cfb_de
Cześć canned,
Obiektyw 50 mm będzie miał zbyt mały krąg obrazowy i nie oświetli całego negatywu. Wybierz obiektyw 80 mm, który jako obiektyw powiększający ma wystarczający krąg obrazowy.
Pozdrawiam,
Franz
MirkoBoeddecker
Canned,
nawet obiektyw 80 mm bywa czasem za krótki przy formacie 6x7.
Ja wybrałbym 105 mm, żeby mieć rezerwę, np. na pełny format.
Myślę jednak, że tak naprawdę chciałeś zapytać o coś innego i przypuszczam, że twojego powiększalnika nie da się podnieść wystarczająco wysoko, aby powiększyć do formatu 30x40, i pomyślałeś, że można po prostu użyć innej ogniskowej, tak jak w aparacie, aby uzyskać większy współczynnik powiększenia.
Niestety nie jest to możliwe w przypadku powiększalnika (jedynym wyjątkiem są obiektywy Rodagon WA, ale nie są one już produkowane), ponieważ obiektywy są obliczone na standardowe formaty.
Z tego punktu widzenia moja rada byłaby nieefektywna, ponieważ dłuższa ogniskowa zapewnia wprawdzie lepsze oświetlenie i jakość, ale także mniejszy współczynnik powiększenia.
Dlatego najlepiej byłoby, gdybyś kupił większy powiększalnik lub przykręcił go do starego stołu i wyciął w nim otwór piłą szablową, aby móc powiększać na podłodze.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
> Jedynym wyjątkiem są obiektywy szerokokątne Rodagon, ale nie są już produkowane
Ojej. Czy Linos po prostu wyprzedaje zapasy? W ich sklepie jest tylko informacja, że model 120 mm WA jest wycofywany, a przy pozostałych nie ma nic takiego.
Pozdrawiam,
Franz
canned
Dziękuję za szybką pomoc.
drbue
Z wyjątkiem WA, obiektyw 90 mm to absolutne minimum. Rodagon 105 to naprawdę bardzo dobry obiektyw. Aby zwiększyć powiększenie, warto rozważyć przedłużkę kolumny lub (wyżej zamontowany) uchwyt ścienny albo...
Pozdrawiam
cfb_de
Nie podchodzę do kwestii szerokokątnych obiektywów aż tak rygorystycznie. Linos (Rodenstock) nie bez powodu reklamuje model 4/80 Rodagon jako odpowiedni do formatu 6x7.
Ogólnie rzecz biorąc, obiektywy Rodenstocka mają większy krąg obrazowy: model 60 mm mojego znajomego tak dobrze oświetla format 6x6, że prawie żałuję zakupu mojego szerokokątnego 60 mm.
W przypadku Schneidera model 80 mm jest jednak przeznaczony tylko do formatu 6x6.
Pozdrawiam,
Franz
max
Cześć,
Cała ta dyskusja o polu obrazu zależy przecież od skali VG. Zdjęcie w formacie 6x7 powiększone do 13x18 powinno dać się wykonać niemal standardowym obiektywem 50 mm. Nie sądzę jednak, żeby Schneider czy Rodenstock narażali się na kompromitację, twierdząc, że krąg obrazu przy skali 1:10 do 1:15 nagle przestaje wystarczać, skoro jest podany dla tego formatu. W tym przypadku krąg jest wtedy tylko nieznacznie większy niż przy ustawieniu „nieskończoność” z powodu błędów zaokrąglenia.
Pozdrawiam
Martin
Wolfgg
Cześć,
Do fotografii negatywowej w formacie 6x9 używam obiektywu Rodagon (bez „Apo”) 4,0/80 przy przysłonie 8 lub większej. Nigdy nie zauważyłem żadnych problemów w rogach kadru, nawet przy formatach powyżej 30x40. A jak wiadomo, mam wysokie wymagania.
Pozdrawiam, Wolfgang