tatjanavogt
Dobrý den, milí laboranti,
rád bych zkusil zvětšovat fotografie o rozměrech větších než 30 x 40 cm, ale momentálně mi k tomu chybí správné vybavení. Zvětšovací přístroj mám k dispozici, stejně jako vhodné negativy. Velké zvětšovací rámy jsou však bohužel neúnosně drahé, proto hledám jiný způsob, jak umístit fotografický papír (projekce negativu na zeď nebo na podlahu). Existuje snad lepicí páska nebo něco podobného, co je při osvětlení Duka dobře viditelné? Má někdo jiné nápady?
Velmi bych ocenila pomoc.
S pozdravem
Tatjana
cfb_de
Ahoj Tatjano,
pro papíry PE/RC:
- Projekce na podlahu: Kapka vody pod papír. Rozetřít.
- Projekce na zeď: Opatrně a jen minimálně nalepit lepicí pásky Tesa Powerstrips do rohů.
Pro barytový papír:
- Projekce na podlahu: Tenká, levná deska z MDF s odpovídajícím výřezem. Použít přímočarou pilku.
. Stěnová projekce: Tesa-...
Jinak bys mohla zkusit vygooglit „sticky easel“ a narazíš na paralelní fórum, kde jsou dokonce popsány použitelné recepty na vlastní výrobu. Odkaz sem nedávám, protože nechci odkazovat na konkurenci.
Mnohem důležitější otázkou však je: Jak zajistíš, aby podstavec nebo stěna byly správně rovnoběžné s negativní plochou/objektivem?
Pokud se ti to nepodaří, je upevnění papíru vlastně jen zbytečná dětská hra.
S pozdravem,
Franz
tatjanavogt
Ahoj Františku,
moc děkuji za tvou odpověď. Možná bys mi mohl poradit, jak levně označit správné místo na papíře. Potřebuji nějaký druh rámečku, aby papír neležel nakřivo a výřez seděl.
Moje dosavadní pokusy s kartonovými úhelníky bohužel nebyly příliš úspěšné :huh:
Moc děkuji!
Tatjana
Wolfgg
Ahoj Tatjano,
nech si v obchodě s nářadím nařezat vhodnou dřevotřískovou desku s bílým povrchem, rozměry 30x40 na cca 35x45, větší formáty podle potřeby; na levou stranu a nahoře přilep tenký dřevěný profil (tloušťka cca 3 mm) jako vodítko pro papír; nakonec černou fixou nakresli rozměry papíru (okraje). U dřevěných profilů ještě zčerněte strany směřující k papíru.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Nebo stačí vzít list papíru, použít ho jako šablonu a kolem něj přilepit náplastí dva rohy na chodidla.
Na dveře promítám větší příběhy, k jejich vyznačení se hodí tužka.
S pozdravem,
Franz
dkwrt200
Ahoj, ti, kdo potřebují pomoc, i ti, kdo radí,
kromě promítání, rovinnosti atd. (já také promítám na bílé dveře, ale u architektury je rychle vidět, když má papír sebemenší zvlnění) mi větší starosti dělá vyvolávání. U formátů 30x40 se na dobré smáčení papíru spotřebují už dobré 2 litry chemikálií a na desce nad vanou je pak také dost málo místa.
Jelikož mi nedávno přišla zásilka papírů formátu 50x60, pořídil jsem si starý Jobo Drum 4551, který údajně pojme list této velikosti. Ale jak se do ní ten papír vkládá? Určitě se tam asi 20 cm překrývají a tam se chemikálie nedostanou (bílé skvrny). K tomu tam byly ještě tři sáčky s malými nařezanými plastovými válečky a malými nařezanými plastovými válečky s trojúhelníky připevněnými po stranách. Předpokládám, že to mají být distanční vložky. Ale jak se používají? Ty s trojúhelníky na svislých okrajích papíru a ty rolky na horním a dolním zakřiveném okraji? Zatím se mi nepodařilo vše nasadit tak, aby se roztok dostal opravdu všude.
Může mi někdo poradit, jak se tyhle věci používají? Nebo existují nějaké jiné triky?
Moc děkuji a srdečně zdravím,
Rainer
cfb_de
Ahoj Rainere,
pro kvalitní Jobo 4551 potřebuješ pro formát 50x60 držák formátu 4512. Papír se tam navine, nalije se trochu více chemikálií (konkrétně min. 450 ml) a pak to funguje. Bez 4512 zvládne ta nádoba formát až do 40x50 a pak je konec. S držákem 4512 pak také rychle zjistíš, proč mohou být procesory *bez* změny směru otáčení užitečné.
Při volném prodeji jsou tyto držáky formátu většinou již prasklé. V souvislosti s plechovkou se občas najde nepoškozený, to jsou pak ty 4551, na které jsi pravděpodobně dosud na eBayi nenabízel. Ty se totiž prodávají za výrazně více než deset eur.
S pozdravem,
Franz
dkwrt200
Ahoj Franti,
moc děkuji za tip! Tak se po tom podívám. Pokud se mi to nepodaří sehnat hned, vymyslím nějaké provizorní řešení. Mohly by jako distanční vložky posloužit dvě až tři vrstvy síťky proti hmyzu? Mezi nimi by pak měla chemie dobře proudit. Pomalé otáčení (bez procesoru: provizorní řešení s pár gumovými kolečky z krabice s Legem mých dětí) by mělo zabránit škrábanci a proti usazeninám by mělo fungovat i jedno- nebo dvakrát častější zalévání. Ty malé plastové dílky jsou pak asi k nějakému blíže neurčenému účelu.
Moc děkuji a srdečně zdravím,
Rainer
MirkoBoeddecker
Rainere,
zkus, jestli se ty malé plastové dílky dají zachytit na odnímatelných plastových lištách.
Možná jde o distanční vložky směrem k vnější stěně plechovky.
To s tou síťkou proti hmyzu asi nebude fungovat.
Čím větší formát, tím náchylnější je celá záležitost na šmouhy. Už když s formátem 30x40 nehýbeš v misce opatrně, uvidíš po zaschnutí při světle šmouhy nad šmouhami.
Taková síťka ti určitě způsobí proudění vzduchu.
Pozdravy,
Mirko
drbue
Ahoj Tatjano a ostatní,
existuje ještě jedno řešení, pokud to prostorové podmínky dovolí:
Nechat si vyrobit pevný úhelník a připevnit ho na zeď v libovolné/požadované výšce. Sundej zvětšovací přístroj ze základové desky a přišroubuj ho spolu se sloupovým podstavcem na tento úhelník. Při zvýšení o 20 cm si můžeš vyrobit své plakáty. Tyto úhelníky nebo prodloužení sloupku jsou k dostání jako hotové výrobky pro značky Kaiser a Dunco. Větší základovou desku vyrobí v obchodě s stavebninami. Lepicí pásky k upevnění se dají sehnat u prodejců fotografického zboží. – Pokud chceš někdy fotit, stačí základovou desku nastavit výš.
S pozdravem
SCKStef
Ahoj Tatjano,
pořídil jsem si samolepicí ocelovou pásku a nalepil jsem běžné formáty jako rámečky na zeď, díky čemuž mohu svůj papír provádět expozici pomocí projekce na zeď.
Pro projekci na podlahu používám desku MDF formátu DIN A2 s mřížkou z ocelové pásky (každých 5 cm).
Papír se připevňuje pomocí neodymových magnetů (extra malých a extra silných), na které jsem nalepil „úchyt“. Úchyt se skládá z kousku plastové fólie, u větších magnetů jsem je zaklínil do krabičky od filmu.
S tímto řešením sice vždycky trochu ubude na okrajích, ale drží to.
Pomocí nástěnných lišt si také mohu rychle vyrobit drážku pro fotografování produktů...
Pro vyvolání snímků používám konstrukci ze 3 plastových okapů, prostřední okap se naplní příslušnou chemikálií, papír se pak jednoduše protáhne a v ostatních okapech se navine a odvine.
Kromě toho je okap uprostřed vybaven odtokem, takže mohu snadno vyměnit chemikálii.
Konstrukci lze jistě i rozšířit, aby nebylo nutné chemikálii vyměňovat...
Celé to pak stojí v podomácku vyrobené vaně z jezírkové fólie.
S pozdravem,
Stähane.
bogibell
Ahoj,
také jsem si pořídil žlaby pro velkoformátové zvětšeniny, ve kterých bych chtěl navíjet a odvíjet exponovaný papír v příslušném chemickém roztoku. Odtok chemikálie je pro mě ale zatím ještě překážkou...Také jsem už přemýšlel o tom, že bych nainstaloval odtokové ventily, jak to popsal Stähane. Můžeš mi, Stähane, říct, kde jsi je koupil (v obchodě s nářadím nebo jinde?) a jak jsi je utěsnil po obvodu (silikon, lepidlo na PVC)?
Moc děkuji za tip :D Bogi.
SCKStef
Dobrý den,
použil jsem zde okapové žlaby o průměru 170 mm. (Rozměry jsem nenašel.)
Koncové kusy jsou slepené (lepidlem PVD).
Odtok tvoří plastová spojka pro zavlažování zahrady (firmy Trobak).
Spojovací objímka má 1 vnější závit (1/2 palce) a upínací zařízení (20mm trubka).
Stačí vyvrtat otvor do okapové roury, vyříznout závit a celé to upevnit v jedné rovině pomocí dvousložkového lepidla (Pattex nebo Henkel).
Ještě k tomu ventil a hotovo :-)
Jedinou nevýhodou je, že buď potřebujete otvor v pracovní desce, nebo musíte konstrukci postavit na „podpěry“, ale na druhou stranu můžete bez problémů zcela vyprázdnit okap, aniž byste ho museli výrazně naklánět.
S pozdravem,
Stähane.
Hoddy
Ahoj Tatjano,
nech si v obchodě s nářadím nařezat vhodnou dřevotřískovou desku s bílou povrchovou úpravou, rozměry 30x40 (cca 35x45), větší formáty podle potřeby; na levou stranu a nahoře přilep tenký dřevěný profil (tloušťka cca 3 mm) jako vodítko pro papír; nakonec černou fixou nakresli rozměry papíru (okraje). U dřevěných profilů ještě zčerněte strany směřující k papíru.
S pozdravem Wolfgang
Místo dřevěných profilů lze použít také tyto černě eloxované hliníkové úhelníky. Ty se také dobře přišroubují.
S pozdravem
Waldo
Hoddy
Ahoj Rainere,
pro kvalitní Jobo 4551 potřebuješ pro formát 50×60 držák formátu 4512. Papír se tam navine, nalije se trochu více chemikálií (konkrétně min. 450 ml) a pak to funguje. Bez 4512 zvládne ta nádoba maximálně formát 40×50 a pak je konec. S držákem 4512 pak také rychle zjistíš, proč mohou být procesory *bez* změny směru otáčení užitečné.
Při samostatném nákupu jsou tyto držáky formátu většinou již prasklé. V souvislosti s krabičkou se občas najde nepoškozený, to jsou pak ty 4551, na které jsi pravděpodobně dosud na eBayi nedal nabídku. Ty se totiž prodávají za výrazně více než deset eur.
S pozdravem,
Franz
[color="#3333FF"]Pokud je „jazýček“ držáku formátu prasklý, odřízne se úplně a pracuje se pouze s polootevřenou trubicí. Teprve pak zařízení funguje správně, protože chemikálie se dostane všude. To je moje dlouholetá zkušenost s tím.
S pozdravem
Waldo[/colo