eis-vogel
Dobrý den,
po svém návratu k analogové fotografii s vlastním temným komorou jsem si nejprve, stejně jako dříve, vyvolal první zvětšeniny na papíru Ilford MG IV (PE). Odstín šedé tohoto papíru se mi však už vůbec nelíbí. Nyní jsem si u FOTOIMPEXu objednal dva barytové papíry na vyzkoušení: Adox Variotone polomatný a MCC 110 lesklý. Zejména MCC se mi velmi líbilo, dosažitelná maximální černá je naprosto špičková. Tisky na něm vypadají velmi plasticky, téměř trojrozměrně. Nicméně by se mi více líbil polomatný povrch. Moje otázka tedy zní: zachovají se u tohoto povrchu stejné vlastnosti, nebo je například maximální černá nižší?
Děkuji a srdečně zdravím
Harald
Otto
Ve srovnání s papíry PE je zpracování barytových papírů náročnější. To se většinou projeví už při době vyvolávání. Barytový papír by se měl vyvolávat minimálně 2 minuty, lépe 3 minuty. Doba fixace je většinou dvakrát delší nebo delší než u papíru PE. Praní a sušení jsou výrazně časově náročnější. Také vyrovnání barytového papíru vyžaduje určité úsilí. Zvětšeniny na barytovém papíru působí výrazně ušlechtileji než na PE papíru. Je prokázáno, že barytové zvětšeniny vydrží výrazně déle než 100 let (při správném zpracování).
?
Oba zmíněné papíry jsou velmi kvalitní, ale mají výrazně odlišné vlastnosti. Variotone je papír s teplým tónem. To znamená, že vzniká teplejší tón obrazu než u papíru s neutrálním tónem, jako je MCC. Papír s teplým tónem je dražší, při expozici vyžaduje výrazně více světla a lépe reaguje na různé vývojky a tonery než papír s neutrálním tónem. Klasikou je sušení na vzduchu lesklého barytového papíru. Výsledkem je velmi krásný, ušlechtilý tón snímku (ne zcela lesklý). Vysoký lesk se většinou dosáhne pouze pomocí vysokolesklého sušicího lisu. Matné nebo polomatné papíry se velmi často používají pro portréty. Rozsah kontrastu těchto papírů není tak vysoký jako u vysokolesklých papírů (čím matnější, tím menší rozsah kontrastu). Výběr povrchu závisí také velmi na motivu a prezentaci snímku. Například sklo v rámečku dále snižuje zdánlivý kontrast zvětšeniny. Nejlepší je to prostě vyzkoušet. Stejně jako mnoho jiných věcí je i tato otázka otázkou osobního vkusu.
?
Hodně úspěchů při zpracování.
S pozdravem,
Otto!
Renate
Zdá se, že Adox Variotone se přestává vyrábět. U firmy Impex jsou momentálně k dostání už jen poslední kusy. Je to škoda, protože to byl můj oblíbený papír. Divím se, že jsem o tom zatím nenašla žádnou zmínku na různých fórech.
S pozdravem
Renate
RalfMichael
Ahoj Haralde,
jak už napsal Otto, zpracování barytového papíru je náročnější – možná ještě za zmínku stojí, že i trvanlivost roztoků (vývojky a ustalovacího roztoku) je výrazně kratší. Kromě toho je mezi vývojkou a ustalovacím roztokem nutné použít přerušovací lázeň; u PE papírů stačí i jednoduché propláchnutí vodou. (Pokud to už víš, omlouvám se. Píšu to jen pro případ, že s barytovým papírem pracuješ poprvé.)
S pozdravem, Ralf
eis-vogel
Dobrý večer
a děkuji za vaše příspěvky!
Dřív jsem nemusel dlouho přemýšlet ani zkoušet: Měl jsem tam Forte PW14 a stačilo. Dnes jsem ještě trochu testoval a MCC na mě působí opravdu působivě. Možná je to ale také prostě díky lepší kvalitě mých negativů po prostudování „Beyerovy bible“
MCC by podle mého vkusu mohl mít v tónu snímku ještě trochu teplejší nádech. Zkusím nějakou vývojku s teplým tónem, možná to pomůže.
S pozdravem
Harald