highscore Ahoj lidi, Nechal jsem se unést a na eBayi jsem ulovil Bolex C8 s 13mm objektivem Yvar za 30. Mechaniku jsem hned dal do pořádku pár kapkami Ballistolu. To ošklivé chrastění a cinkání se změnilo v rovnoměrný chod. Naměřené doby chodu pružinového mechanismu při různých rychlostech filmu jsou teď vždy pěkně kvadratické. Moje otázky. Jakým (Foma?) černobílým filmem (existují asi různé varianty) ji mám krmit? Můžu nechat film vyvolat u našeho domácího? Můžu použít normální projektor s8??? Zdravím Highscore
Wolf_XL ...kromě velmi cenově výhodného filmu Foma od provozovatele jsou zde k dispozici i další filmy v požadovaném formátu Double 8.
Lichtjahr K tvé otázce ohledně projektoru. Film pro tvou Bolex je formátu Double-8, takže ho nelze promítat na projektoru S(uper) 8. Perforace je odlišná a obraz je u S8 větší. Existovaly však projektory pro oba formáty, které se daly snadno přestavět. Při nákupu projektoru dávej pozor na hnací řemeny. Většinou jsou křehké a trhají se nebo už jsou roztržené. Výměna řemenu často není jednoduchá, u některých projektorů je nutné rozebrat celý hnací systém. … Film Doppel-8 je 16mm film s dvojitou perforací a délkou 7,5 m. Po jednom promítání se cívka s filmem otočí a provede se expozice druhé poloviny. Ve vývojně se film podélně rozstříhá a správně slepí. Výsledkem je 15 m filmu Double-8 s promítací dobou přibližně 3 minuty. … Mimochodem, kamera Bolex Double-8 byla k dispozici také se dvěma a třemi výměnnými objektivy a později i se zoomem. V 60. letech jsem měl kameru se 2 objektivy a vestavěným expozimetrem. … S pozdravem, Edi