highscore Cześć wszystkim Diabeł mnie opętał i wyłowiłem na eBayu kamerę Bolex C8 z obiektywem Yvar 13 mm za 30 euro. Mechanizm od razu przywróciłem do działania kilkoma kroplami Ballistolu. Brzydkie brzęczenie i zgrzytanie zamieniło się w równomierny szum pracy. Zmierzony czas pracy mechanizmu sprężynowego przy różnych prędkościach filmu jest teraz zawsze idealnie kwadratowy. Moje pytania. Jaką (Foma?) czarną-białą taśmą (chyba są różne wersje) mam ją zasilić? Czy mogę zlecić wywołanie taśmy u naszego gospodarza? Czy mogę użyć zwykłego projektora s8??? Pozdrawiam, Highscore
Wolf_XL ...oprócz bardzo przystępnej cenowo taśmy Foma oferowanej przez gospodarza, dostępne są tu również inne taśmy w wymaganym formacie Double 8.
Lichtjahr Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące projektora. Film do Twojej kamery Bolex to taśma formatu Double-8; nie da się go wyświetlić na projektorze S(uper) 8. Perforacja jest inna, a obraz na taśmie S8 jest większy. Były jednak projektory obsługujące dwa formaty, które można było łatwo przerobić. Przy zakupie projektora zwróć uwagę na paski napędowe. Zazwyczaj stają się one kruche i pękają lub są już pęknięte. Wymiana paska często nie jest prosta, w niektórych projektorach trzeba rozmontować cały układ napędowy. … Film Doppel-8 to film 16 mm z podwójną perforacją i długością 7,5 m. Po jednym przebiegu szpula filmu jest obracana, a druga połowa jest naświetlana. W laboratorium filmowym film jest cięty wzdłuż i odpowiednio sklejany. W rezultacie otrzymujemy 15 m taśmy Double-8 o czasie projekcji wynoszącym ok. 3 minuty. … Nawiasem mówiąc, kamera Bolex Double-8 była dostępna również z dwoma i trzema wymiennymi obiektywami, a później także z zoomem. W latach 60. miałem kamerę z 2 obiektywami i wbudowanym światłomierzem. … Pozdrawiam, Edi