MehmetCati Ahoj! Před nějakou dobou jsem někde četl, že Drysonal není vhodný pro každý druh filmového materiálu. Teď mám v plánu tuhle „věc“ vyzkoušet, ale trochu jsem znejistěl. Je to pravda? Má s tím někdo zkušenosti? S pozdravem Mehmet
cfb_de Ahoj Mehmete, Drysonal se skládá z denaturovaného etanolu a malého množství povrchově aktivních látek. Zjednodušeně řečeno: líh a trochu smáčedla, přičemž líh v Drysonalu není denaturován kafrem. To se absolutně nesnáší s filmy C41, které byly ošetřeny pouze stabilizační lázní bez řádného praní. U jakéhokoli černobílého filmu nevidím po řádném promytí žádné možné nevýhody. Ani žádné skutečné výhody. Po odstředění v odstředivce je film suchý do 30 minut i bez Drysonalu. S pozdravem, Franz
MehmetCati Ahoj Franti. Moc děkuji za odpověď! Takže bych mohl rovnou použít líh? Chtěl bych si teď během letní dovolené vyvolat pár filmů přímo na místě (protože chci poprvé vyzkoušet filmy Maco IR, respektive se vůbec poprvé pustit do infračervené fotografie), abych mohl negativy hned posoudit. Chtěl jsem ale cestovat s „lehkou“ vývojkou a nechat doma odstředivku na salát a vše „objemné“ (cestuji autem s dvěma dětmi a manželkou. Jinak by toho bylo na sbalení dost). (Po nějakém vyzkoušení stejně vyvolám „důležité“ filmy doma.) Tak jsem si řekl, že „taková lahvička“ Drysonalu nemůže uškodit, když už nemám destilovanou vodu, odstředivku na salát atd. (Tip s odstředivkou na salát jsem mimochodem našel tady na fóru. Funguje skvěle!!!) Skvělé by samozřejmě bylo, kdybych si na místě potřeboval koupit jen láhev lihu....... Poškozuje denaturant v lihu nějak film? Nebo ho mohu bez obav použít? Existuje doporučené ředění? Ještě jednou děkuji a zdravím Mehmet
fotohuisrovo Přidáním 10 % lihu se zkracuje doba schnutí. Několik tipů k filmu Rollei/Maco IR-400: http://www.digitaltruth.com/forum/viewtopi...13c2a6dc64895b5 a samozřejmě přejeme krásnou dovolenou. S pozdravem, Robert
MehmetCati Ahoj Roberte! Moc děkuji za tvůj tip a odkaz. S pozdravem Mehmet P.S.: To je pravda, teď už jsou to filmy Rollei. V ledničce mám ještě 30 snímků Maco 820c, které bych chtěl v srpnu na dovolené „vyfotit“. Uvidíme, jestli bude Toskánsko vypadat krásně i v infračerveném spektru :)