MehmetCati Cześć! Jakiś czas temu gdzieś przeczytałem, że Drysonal nie nadaje się do każdego rodzaju taśmy filmowej. Teraz zamierzam wypróbować ten „środek”, ale nie jestem już tego taki pewien. Czy powyższe stwierdzenie jest prawdziwe? Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenia? Pozdrawiam Mehmet
cfb_de Cześć Mehmet, Drysonal składa się z etanolu z dodatkiem substancji stabilizujących oraz niewielkiej ilości środków zwilżających. Mówiąc prościej: to spirytus i trochę środków zwilżających, przy czym w przypadku Drysonalu spirytus nie zawiera kamfory. Absolutnie nie współgra to z filmami C41, które bez odpowiedniego płukania zostały poddane obróbce wyłącznie w kąpieli stabilizującej. W przypadku dowolnego filmu czarno-białego, po dokładnym przemyśleniu nie widzę żadnych potencjalnych wad. Jednak nie ma też żadnych rzeczywistych zalet. Film odwirowany w wirówce do sałatek wysycha w ciągu 30 minut nawet bez użycia Drysonalu. Pozdrawiam serdecznie, Franz
MehmetCati Cześć, Franz. Bardzo dziękuję za odpowiedź! W takim razie mógłbym po prostu użyć spirytusu? Chciałbym podczas letnich wakacji wywołać kilka filmów na miejscu (ponieważ po raz pierwszy zamierzam wypróbować filmy Maco IR, a właściwie po raz pierwszy w ogóle spróbować fotografii w podczerwieni), aby móc od razu ocenić negatywy. Chciałem jednak podróżować z „lekkim” bagażem do wywoływacza i zostawić w domu wirówkę do sałatek oraz wszystkie „nieporęczne” rzeczy (jadę samochodem z dwojgiem dzieci i żoną. W przeciwnym razie i tak mam sporo rzeczy do zabrania). (Po kilku próbach i tak wywołam „ważne” filmy w domu.) Pomyślałem więc, że „taka buteleczka” Drysonalu nie zaszkodzi, skoro nie mam destylowanej wody, wirówki do sałatek itp. (Wskazówkę dotyczącą wirówki do sałatek znalazłem zresztą tutaj, na forum. Działa świetnie!!!) Byłoby oczywiście świetnie, gdybym na miejscu musiał kupić tylko butelkę spirytusu....... Czy środek denaturujący zawarty w spirytusie w jakiś sposób szkodzi filmowi? Czy mogę go używać bez obaw? Czy jest zalecane rozcieńczenie? Jeszcze raz dziękuję i Pozdrawiam Mehmet
fotohuisrovo Dodanie 10% spirytusu przyspieszy proces schnięcia. Kilka wskazówek dotyczących filmu Rollei/Maco IR-400: http://www.digitaltruth.com/forum/viewtopi...13c2a6dc64895b5 i oczywiście życzę udanych wakacji. Pozdrawiam serdecznie, Robert
MehmetCati Cześć, Robert! Bardzo dziękuję za wskazówkę i link. Pozdrawiam Mehmet P.S.: Racja, to teraz filmy Rollei. W lodówce mam jeszcze 30 sztuk Maco 820c, które chciałbym „wykorzystać” podczas sierpniowych wakacji. Zobaczymy, czy Toskania nadal wygląda pięknie w paśmie podczerwieni :)