Ahoj Mehmete,
dalo by se říct, že zónový systém je fotolabor pro účetní ;-).
Takže vyvolávám s mými obvyklými časy, se kterými jsem byl spokojený při 400 ISO, a uvidím, co z toho vzejde u filmů 320 a 200?
Přesně tak. V každém případě u filmu 320. V nejhorším případě tak získáš dobře tisknutelné negativy s vybělenými světly (pokud obloha nemá žádné detaily, je tu ještě 1000 a ještě jeden důvod). Pokud film 320 dopadne dobře, zacházel bych stejně i s filmem 200.
To s „skutečnou citlivostí“ filmů je tedy v praxi spíš nesmysl?
Ne a ne.
1. Pro zóny, většina totiž chce už v zóně I, tedy 4 clony pod střední šedou, mít negativní hustotu 0,15 (+base&fog), což se v praxi osvědčilo, průmysl hodnotí podle trochu jiných kritérií většinou na 0,1.
2. Pro všechny ostatní se ukázalo, že pravidlo „exponovat na stíny, vyvolat na světla“ není v praxi tak snadno realizovatelné, alespoň s automatickým nastavením expozice (jak to vlastně bylo, hluboké stíny do měřicího pole, stisknout AE-Lock a pak provést podexponování o 3 nebo 4 clony?!?!?!?!?), prakticky tedy nastavit rozsah 1/2 (to by bylo 320) až 1 (200) clony ve stínech a bezstarostně fotit. Pokud máš normální kontrast motivu mezi 1:30 (5 clon) a 1:100 (7 clon), není to žádný problém.
Většina údajů o vyvolání je totiž již nastavena pro rozumnou gradaci. Zda je celková hustota o něco vyšší nebo nižší, v praxi nehraje žádnou roli.
Je třeba poznamenat, že pokud dokážeš své negativy dobře vytisknout, je vyvolání v pořádku. Zkracovat musíš pouze tehdy, pokud se neustále potácíš na papíře mezi 00–1 a přesto se ti nedaří dosáhnout pěkných odstínů šedé.
Jako online alternativu k negativu a ve zkrácené formě bych doporučil následující:
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_frame_kurse.htm
, a to pro ty, kteří spěchají, z části 3 kurzy 3, 4 a 5.
Pro praktiky s malým formátem jsou realističtější než část 2.
Malá odbočka z hlediska designu: Osobně mě velmi překvapilo, jak jsem byl ohledně kontrastu puntičkářský, když jsem začal sám tisknout. Ty „nádherné snímky starého města“ za zářivého slunce (což je přece skvělé světlo pro fotografování) už vůbec nedělám, protože žádný film (ani černobílý, ani barevný, ani digitální) nedokáže dobře zachytit dveře radnice ve stínu, pokud má být před nimi rozpoznatelný i hlavní motiv na slunci (ano, vím, že existuje expoziční řada a Photoshop).
Raději počkám, až se objeví „hamburský softbox“ (mrak před sluncem), je úžasné, co se najednou dá udělat.
S pozdravem
Martin