william5
Ahoj všichni,
mám tu otázku, která mě už dlouho zajímá a která se nutně netýká jen analogové fotografie, ale je spíše obecně platná.
Kvůli problémům s právy na vlastní podobu potřebuji k vyfotografování osob jejich souhlas. Pokud vím, říká se tomu „model release“.
Jak to řešíte, když jste venku, někoho uvidíte a vyfotíte ho? Rád bych to věděl z praktického hlediska: Máte s sebou připravené papírky a tužku? Má někdo zkušenosti s tím, jak na to lidé reagují a jak je nejlepší postupovat?
Pokaždé, když fotím neznámé lidi a později vidím výsledky v laboratoři, znovu si uvědomím, že ty fotky nemůžu zveřejnit.
S pozdravem, Jens
Gast
Ahoj Jensi,
Při focení na ulici neuzavíráme žádné smlouvy. Pokud dojde k očnímu kontaktu a krátkému rozhovoru s modelkou, prostě jí stručně vysvětli, k čemu ty fotky pořizuješ (to je totiž zajímá, protože na ulici se potuluje dost podivínů – s mobilem a tak). Možná máš vizitku, kterou jí můžeš dát a na které je tvoje webová stránka, aby si mohla prohlédnout, čím se zabýváš.
Řekni, že chceš fotky zveřejnit na svém webu a že si také děláš zvětšeniny pro sebe a případně na výstavu (možná budou mít lidé zájem o zvětšeninu, pak si prostě vyžádej adresu). Pokud k žádnému kontaktu nedojde, nic nedělej. Pokud s tím neobchoduješ a neděláš reklamu, fotka se považuje za umění. Podívej se do nejnovějšího vydání Photonews, kde se právě tato otázka řeší v úvodním článku.
Pokud fotíš street, předpokládám, že tě lidé vidí. Doufám, že je nebudeš střílet z raketometu (tj. vše nad 135 mm považuji ve street fotografii za nevhodné).
Při plánovaných foceních samozřejmě vyhotovuji TFP model release (na přání ti mohu zaslat vzor; e-mail najdeš na mé webové stránce).
S pozdravem Martin
william5
Díky, Martine. Žádné „raketové trubky“ u mě nehrají roli. U malého formátu pracuji s objektivy 50 mm a u středního formátu s objektivy od 50 do 150 mm. A u toho druhého téměř výhradně se stativem. Tam mě pak opravdu nelze přehlédnout ;-)
SimonWeber
Pokud vím, v Německu spadá ochrana vlastního obrazu pod ochranu uměleckého díla. To znamená, že pokud byly fotografie pořízeny pro umělecké účely (např. výstava, včetně katalogu a prodeje fotografií v malém nákladu), není třeba souhlasu, pokud byly fotografie pořízeny na veřejnosti. (Jiná situace nastává, pokud fotografujete lidi v soukromých prostorách. Pozor, i supermarkety atd. lze označit za „soukromé prostory“.)
Co se nesmí, je komerční využití portrétních fotografií pořízených bez jednoznačného souhlasu (např. v módním časopise nebo jejich šíření ve velmi velkém nákladu).
V každém případě lze fotografie – i komerčně – využívat, pokud byli lidé vyfotografováni jako „doplněk“, např. stojící před panoramatem. V takovém případě se totiž již nejedná o „vlastní fotografii“.
S pozdravem
Simon
uworischki
V aktuálním čísle časopisu PHOTONEWS se nachází zajímavý článek právě na toto téma.
S pozdravem Uwe