Teď mám ale problém: Kde seženu pořádné zvětšeniny z těch fotek? (Žádné obyčejné zvětšeniny, žádné kopie na barevném papíře s odpovídajícím barevným nádechem!) Určitě přece existují i jednotky pro expozici, které dokážou expozici provést na pravém černobílém fotografickém papíru? Na vlastní temnou komoru bohužel nemám ani místo, ani čas.
Jako fotograf diapozitivů, který pořizuje i spoustu černobílých diapozitivů, jsem vyzkoušel dvě možnosti a nechal jsem z téhož souboru vyrobit jeden 20x20cm kvazi-barytový výtisk v
programu Monochrom a jednu expozici na barytovém papíře v programu
Photo Studio 13. Expozice z programu Photo Studio 13 je bezpochyby dobrá a pravděpodobně také dlouhodobě archivní.
Zajímavé však je, že výtisk z programu Monochrom dopadl tak dobře, že ho mnozí považovali za barytový výtisk. Co se týče ostrosti, je výtisk mírně lepší, pravděpodobně proto, že při vyvolání je v hře třetí objektiv; objektiv fotoaparátu, optika skeneru a objektiv vyvolávače je pak možná přece jen o jeden objektiv navíc.
Aniž bych se sám rozhodl, kterou metodu budu v budoucnu upřednostňovat, musím konstatovat, že zvětšenina s 50