A teraz mój problem: gdzie mogę uzyskać porządne odbitki tych zdjęć? (Żadnych zwykłych wydruków ani naświetleń na papierze kolorowym z charakterystycznym odcieniem barwy!) Muszą przecież istnieć naświetlacze, które naświetlają prawdziwy czarno-biały papier fotograficzny? Niestety nie mam ani miejsca, ani czasu na własną ciemnię.
Jako fotograf diapozytów, który robi też mnóstwo diapozytów czarno-białych, przetestowałem dwie opcje i z tego samego pliku zleciłem wykonanie jednego wydruku quasi-barytowego o wymiarach 20x20 cm w programie
Monochrom oraz jednego naświetlenia na papierze barytowym w programie
Photo Studio 13. Naświetlenie z Photo Studio 13 jest bez wątpienia dobre i prawdopodobnie będzie długo nadawać się do archiwizacji.
Ciekawe jest jednak to, że wydruk z programu Monochrom wyszedł tak dobrze, że wielu uznało go za odbitkę barytową. Pod względem ostrości wydruk jest nieznacznie lepszy, prawdopodobnie dlatego, że podczas naświetlania w grę wchodzi trzeci obiektyw; obiektyw aparatu, optyka skanera i obiektyw naświetlacza to być może jednak o jeden obiektyw za dużo.
Nie zdecydowałem jeszcze, którą metodę będę preferował w przyszłości, ale muszę stwierdzić, że odbitka z 50