erwin
Witam,
Przeglądałem trochę internet i natrafiłem na dwa potencjalne wywoływacze do papieru kolorowego:
- Diluprint 4
- Tetenal Colortec
Który z nich byście wybrali i który jest bardziej wydajny?
Będę wdzięczny za odpowiedź!
Z poważaniem
J. Fichthorn
Wolfgg
Cześć Erwin,
Kiedyś często pracowałem z Dilu i nie miałem żadnych problemów. Tetenal na pewno nie będzie gorszy. Dilu ma po prostu, zgodnie z informacjami dostawcy, większą wydajność przy mniej więcej tej samej cenie. Pamiętaj jednak: 5 m²/l to aż 100 arkuszy formatu 18x24. Przy nieco dłuższym czasie naświetlania można uzyskać nawet 200 arkuszy, o ile wcześniej nie zużyje się ostatnich kropli. Jeśli jednak chcesz wykonać tylko jedno powiększenie na zdjęcie, a więc dla każdego powiększenia musisz najpierw ustalić optymalną filtrację kolorów (2–3 paski próbne są po prostu sensowne, ponieważ filtracja neutralna niekoniecznie zapewnia optymalny efekt obrazu), wywoływacz zepsuje się wcześniej z powodu utleniania (karta charakterystyki Dilu: trwałość 24 godziny na każdy centymetr wysokości napełnienia w misce).
Decydującym czynnikiem dla wyniku zdjęcia będzie to, jak dobrze Twoje filtrowanie kolorów pasuje do motywu.
Pozdrawiam, Wolfgang