arothaus
Ahoj,
včera jsem vyndal z krabice dva filmy CHM 400 formátu 120 a na jednom z nich jsou v emulzi malé dírky. Jsou velké asi 1–2 mm a je jich tam asi 5–6 rozptýlených po celém filmu. Stejný problém jsem měl kdysi u filmu Foma 400, tehdy jsem si myslel, že to bude vadnou emulzí (s Fomou už se něco stalo). Jinak jsem s filmem nikdy neměl problémy.
Parametry vyvolání: RODINAL 1+50, 19 stupňů, 10 minut, CHM 400 na 200 ASA. Mezisplachování, fixace ve dvou lázních s Amaloco X55, závěrečné splachování „Ilford“, Calbe smáčedlo v deionizované vodě.
Může to být způsobeno vyvoláním, nebo jsou možné problémy s emulzí?
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
máš díry jen na jednom filmu, nebo na více, a pokud ano, tak jen na jednom snímku, nebo po celém filmu?
Jsou ty díry kruhové, nebo ne?
Díky za odpověď.
S pozdravem,
Mirko
arothaus
Ahoj Mirko,
ty otvory jsou jen na jedné fotce – tam je jich několik. Jsou přece jen o něco menší, než jsem původně odhadoval, největší otvor má asi 0,5 mm. Otvory nejsou dokonale kruhové, spíš jsou trochu roztřepené a hranaté.
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Ahoj Andreasi,
z dálky to samozřejmě nemohu přesně posoudit, ale vady odlitku jsou většinou kulaté nebo oválné a jsou zdeformované ve směru odlitku, protože se jedná o vzduchové bublinky, které se vytvořily v emulzi a tak se dostaly na film (i když se samozřejmě snažíme tomu zabránit).
Obvykle se tyto místa při kontrole kvality odhalí a vyříznou.
Pokud se však jedná pouze o pár snímků na jednom filmu, je možné, že místo proklouzlo – nelze to vyloučit – bez ohledu na výrobce (v tomto případě Ilford).
Ostré, vybledlé kruhy však spíše naznačují mechanické poškození mokré emulze.
Nebo příliš silnou přerušovací lázeň v kombinaci s alkalickou vývojkou. V takovém případě může být emulze doslova „odtržena“ od filmu, pokud se v přerušovací lázni vytvoří plyn.
S pozdravem,
Mirko