arothaus
Cześć,
Wczoraj wyciągnąłem z pudełka dwie rolki CHM 400 w formacie 120, a na jednej z nich zauważyłem małe dziurki w emulsji. Mają one około 1–2 mm średnicy i jest ich około 5–6 w różnych miejscach na kliszy. Ten sam problem miałem kiedyś z filmem Foma 400, wtedy pomyślałem, że to wina wadliwej emulsji (bo kiedyś coś było z Fomą). Poza tym nigdy nie miałem problemów z tym filmem.
Parametry wywoływania: RODINAL 1+50, 19 stopni, 10 minut, CHM 400 na 200 ASA. Płukanie pośrednie, utrwalanie dwukrokowe Amaloco X55, płukanie końcowe „Ilford”, środek zwilżający Calbe w wodzie demineralizowanej.
Czy może to wynikać z wywoływania, czy też możliwe są problemy z emulsją?
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Andreas,
czy dziury występują tylko na jednej kliszy, czy na kilku, a jeśli tak, to tylko na jednym zdjęciu, czy na całej kliszy?
Czy dziury mają kształt okrągły, czy nie?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Mirko
arothaus
Cześć Mirko,
Lähery są tylko na jednym zdjęciu – na kilku kadrach. Są jednak nieco mniejsze, niż początkowo sądziłem; największy otwór ma około 0,5 mm. Koła nie są idealnie okrągłe, a raczej nieco wyżłobione i kanciaste.
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Cześć Andreas,
Oczywiście nie jestem w stanie tego dokładnie ocenić na odległość, ale wady odlewnicze są zazwyczaj okrągłe lub owalne i wypaczone w kierunku odlewu, ponieważ są to pęcherzyki powietrza, które powstały w emulsji i w ten sposób przedostały się na film (chociaż oczywiście stara się temu zapobiegać).
Zazwyczaj takie miejsca są wykrywane podczas kontroli jakości i wycinane.
Jeśli jednak występują one tylko na kilku klatkach jednej kliszy, możliwe jest, że miejsce to zostało przeoczone – nie można tego wykluczyć – niezależnie od producenta (w tym przypadku Ilford).
Ostre, wyżarte koła wskazują jednak raczej na mechaniczne uszkodzenie mokrej emulsji.
Lub na zbyt silną kąpiel zatrzymującą w połączeniu z alkalicznym wywoływaczem. Wówczas emulsja może zostać dosłownie „wysadzona” z filmu, jeśli w kąpieli zatrzymującej powstanie gaz.
Pozdrawiam,
Mirko