erwin
Dobrý den,
přečetl jsem už spoustu knih o barevném zvětšování, ale zatím jsem nezjistil, zda se při barevném zvětšování používá stejný ustalovač jako při černobílém zvětšování! Doufám, že mi někdo poradí!
Díky, Erwin
MirkoBoeddecker
Ahoj Erwine,
V zásadě fungují fixační lázně podobně, ale v procesu RA4 (proces pro barevný papír) se používá kombinovaná bělící a fixační lázeň (BX).
U procesu C-41 existují také oddělené fixační a bělící lázně a tam by se dal fixační roztok z barevného procesu použít i pro černobílý, ale ne naopak, protože hodnota pH barevného fixačního roztoku je přizpůsobena danému procesu (což pro černobílý proces není tak důležité, za předpokladu, že přerušovací lázeň byla kyselá).
Pokud tedy chceš zvětšovat barevné snímky v misce, nejlépe si pořiď sadu pro práci při pokojové teplotě od firmy Tetenal.
Obsahuje dvě lahvičky:
1x vývojka
1x kombinovaná bělící a fixační lázeň
Obě se jednoduše naředí vodou a můžeš začít.
Návod je poměrně podrobný a dobré výsledky se dostaví prakticky okamžitě.
Samozřejmě musíš pracovat v úplné tmě nebo v temné komoře, ale to nevadí, protože snímek nelze, nesmí a neměl bys prohlížet ani v vývojce, ani v bělícím a fixačním lázni.
Prostě tvrdohlavě čekej, až pípne časovač – vytáhni snímek kleštěmi a znovu čekej, až pípne časovač (nezapomeň dobře protřepat, jinak budou pruhy).
Pak opláchni a prohlédni si výsledek. Hotovo.
Pozdravy,
Mirko