erwin
Witam,
przeczytałem już wiele książek na temat powiększania kolorowego, ale nie udało mi się jeszcze ustalić, czy przy powiększaniu kolorowym stosuje się ten sam utrwalacz, co przy powiększaniu czarno-białym! Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże!
Dziękuję, Erwin
MirkoBoeddecker
Cześć Erwin,
Zasadniczo utrwalacze działają podobnie, ale w procesie RA4 (procesie dla papieru kolorowego) stosuje się połączoną kąpiel wybielająco-utrwalającą (BX).
W procesie C-41 stosuje się również oddzielne utrwalacze i wybielacze, więc utrwalacz z procesu kolorowego można by wykorzystać również do czerni i bieli, ale nie na odwrót, ponieważ wartość pH utrwalacza kolorowego jest dostosowana do tego procesu (co nie ma większego znaczenia w przypadku procesu czarno-białego, pod warunkiem, że kąpiel zatrzymująca była kwaśna).
Jeśli więc chcesz powiększać kolorowe zdjęcia w misce, najlepiej kup zestaw do pracy w temperaturze pokojowej firmy Tetenal.
Znajdują się w nim dwie butelki:
1x wywoływacz
1x połączony kąpiel wybielająco-utrwalająca
Oba po prostu rozcieńcza się wodą i można zaczynać.
Instrukcja jest dość szczegółowa i właściwie od razu uzyskuje się dobre wyniki.
Oczywiście musisz pracować w całkowitej ciemności lub w bębnie, ale to nie ma znaczenia, ponieważ nie można, nie wolno i nie należy oglądać zdjęcia ani w wywoływaczu, ani w kąpieli wybielająco-utrwalającej.
Po prostu uparcie czekaj, aż zegar zapiszczy – wyciągnij zdjęcie szczypcami i znowu czekaj, aż zegar zapiszczy (nie zapomnij dobrze potrząsać, bo inaczej pojawią się smugi).
Następnie opłucz i obejrzyj. Gotowe.
Pozdrawiam,
Mirko