HenningH
Ahoj,
před nějakou dobou jsem získal staré laboratorní vybavení: zvětšovací přístroj Paxomat, tři vaničky o rozměrech 13×18, malý rámeček a řezačku na zubaté okraje. Malou laboratoř Jobo s brožurou „Ich entwickle selbst“ (Vyvolávám si sám) z roku 1961.
První zvětšeniny už se mi daří docela dobře.
Pro filmy jsem si nakonec pořídil nový buben Jobo 1510. Moje první filmy byly APX-100, které se daly navinout zcela bez problémů. Negativy (vyvolané Neofinem Blau) také nevypadaly hůře než ty od Porsta.
Prosím, omluvte mi tento delší úvod...
V každém případě jsem si řekl, že ke starému vybavení patří i starý film, tak jsem si objednal pár KB18 a CHS50 a první z nich jsem provedl expozici svým Nikkormatem. Trvalo to asi týden, přičemž film byl navinut proti původnímu směru. Po převinutí jsem okamžitě zamířil do temné komory, připravil roztoky, nachystal plechovku a chtěl film „jen tak“ navinout. To však šlo jen prvních 20...30 cm celkem dobře, pak se pás nějak zasekl a už to nešlo. Po několika neúspěšných pokusech jsem film vytáhl zpět do kazety, na světle znovu zkontroloval spirálu (čistá, suchá, ta červená gumová věc nebyla zmáčknutá), film znovu rovně ustřihl, zaoblil rohy a zahájil další pokus. Teď to šlo o něco lépe, ale i tak to trvalo skoro půl hodiny a stálo mě to spoustu otisků prstů na nosiči. Když zbývalo už jen asi 20 cm, odřízl jsem kazetu, načež se zbytek filmu bleskurychle stočil do spirály a částečně vyskočil ze spirály...
Pak jsem vyvolal relativně nešetrně (bylo mi to všechno jedno), ale negativy vypadají velmi dobře; až na pár vodních skvrn na nosiči, které se u Agfů nevyskytovaly tak často.
Co se tu děje? Je to mnou, filmem, spirálou? Existují nějaké triky?
S pozdravem
Henning
Renate
Ahoj Henningu,
Už mnoho let používám bubnový vývojový stroj Jobo, myslím, že je to model 1510, se všemi možnými typy rolí a kinofilmů formátu 35 mm. Někdy jde navíjení snadno, jindy mi to trvá o něco déle. Ale nějak to vždycky vyjde. Je to díky mým dlouholetým zkušenostem.
Než jsem však vyvolal první film v kazetě, cvičil jsem si to se starým filmem na světle, pak se zavřenýma očima a občasným mrkáním a nakonec ve tmě.
Co se děje špatně, zjistíš nejlépe tak, že vezmeš jeden z těchto filmů a navineš ho na světle. Pokud se při tom objeví další problémy, můžeš je lépe popsat a my ti můžeme odpovědět cíleněji.
S pozdravem
Renate
Wolfgg
Ahoj Henningu,
mám Jobo 1000, u kterého mají spirály prohlubně, přes které lze film ve spirále posouvat prstem po okraji filmu tak, že rytmicky otáčíš obě poloviny spirály proti sobě a prsty držíš ve správném taktu proti okraji filmu v prohlubni. Je to trochu těžké vysvětlit, ale novější spirály by to měly mít také.
S pozdravem Wolfgang
Olle
Dobrý den,
tenhle problém znám také, mám starou nádrž Jobo z 60. let.
Filmy z fotoaparátu Yasica, které se tam navíjejí správným směrem na tlustý gumový váleček, se navíjejí velmi snadno, zatímco starý fotoaparát Praktica navíjí film opačným směrem na tenký ocelový váleček, čímž se film ve fotoaparátu „ohnul opačným směrem“. Pokud film zůstane ve fotoaparátu několik týdnů, může v nejhorším případě dojít k tomu, že začátek filmu bude ohnutý na druhou stranu stejně jako konec. Skutečné řešení nemám, při navíjení nosím rukavice na řezání a když se to zasekne, vezmu cívku do špiček prstů a filmovou roli do dlaně téže ruky a s cívkou zatřesu podobně jako s chrastítkem, film se v cívce uvolní a zase se tam vejde pár centimetrů. To celé několikrát a zatím se tam vešel každý film.
Možná pomůže i to, když film po převinutí z fotoaparátu necháš pár dní odpočívat v kazetě, aby se zase „narovnal“.
Mnoho pozdravů a krásné snímky Olle
cfb_de
Hm. Dovolte mi jednu kacířskou poznámku.
Pokud může film ležet celé týdny obráceně v fotoaparátu, pak není důvod, proč by se ten samý film nemohl skladovat další týdny správně v kazetě, než se ho snad podaří bez problémů navinout na nějakou cívku.
Někdy lze zkušenost/praxi nahradit časem. Například při navíjení filmů a zejména u KB pásků. Tam dokonce i málo praxe nahrazuje zkušenost. Na rozdíl od 120ek, kde by se opravdu měla sbírat zkušenost. Praxi získáváte za denního světla.
Meinjanur,
Franz
p.s.: Dnes večer jsem místo fotbalu raději vyvolal tři R50 a tři KB-TMX. U žádného z nich jsem neměl s cívkami Jobo 1200 nebo 2300 žádné problémy. A tyto cívky jsou tak kompatibilní, že ty novodobé věci vypadají dokonce skoro stejně.
HenningH
Dobrý den,
nejprve bych vám chtěl poděkovat za odpovědi.
Jak jsem již zmínil, do této kazety jsem již navinul několik filmů Agfa. S 24snímkovými to šlo téměř samo, u 36snímkových jsem ke konci musel použít metodu „sem a tam“ s využitím výřezů. Tyto filmy jsem většinou podstupoval během tří až deseti dnů a žádný z nich mi nedělal potíže. Předtím jsem si to nacvičoval za denního světla s barevným negativním filmem Fuji. Nicméně nosný materiál těchto filmů byl určitě dvakrát tak silný jako u ADOXu. Když se to zasekne, je pak těžké film posunout dál, aniž by se ohnul. Další navinu v rukavicích a vyzkouším „techniku chrastítka“.
Právě jsem vytvořil první zvětšeniny. Negativy (zejména ty s bleskem) jsou extrémně tvrdé; s gradací 1 to ale jde docela dobře. Šedé tóny se mi velmi líbí, ostrost a zrno však nejsou nijak výjimečné. Příliš dlouhé vyvolání?
Budu tedy dále testovat...
S pozdravem
Henning
HenningH
Ahoj,
dnes jsem to zkusil podruhé. Film jsem nafotil během pár hodin, vyndal z fotoaparátu a vložil do spirály. A šlo to mnohem lépe než poprvé. Stále to není tak dobré jako u Agfů, ale bez problémů.
Film jsem teď provedl expozici jako 100 a vyvolal o 10 % kratší dobu (proč systematicky měnit jeden jediný parametr, když jich je tolik.... koneckonců fotoaparát a objektiv jsou stejné; stejně jako motivy a počasí). Uvidíme, jaké budou zvětšeniny.
Je vlastně normální, že „C“ z CHS50 a polovina „H“ jsou bledší než zbytek?
S pozdravem
Henning
cfb_de
Ahoj,
tak to už to pomalu začínáš chápat.
Kolísání v okrajové expozici je u produktů Fotokemika zcela normální. Okrajová expozice má totiž u černobílých filmů pouze orientační funkci (u barevných filmů je to díky čárovému kódu v automatickém laboratoři jiné) a v žádném případě neslouží jako indikátor „správného“ vyvolání.
S pozdravem,
Franz
huehnerhose
Ahoj a omlouvám se, nečetl jsem to celé:
Jen ten popis ohledně starých kazet Praktica, které ohýbají film obráceně (u Praktica jsem si toho zatím nevšiml, ale u Nikonu ano) – můj tip:
Vtáhni film úplně do kazety a počkej jeden den... pak to zase půjde hladce!
Nebo jiná varianta: navíjejte film zezadu! Tedy vše vyndejte z kazety, pak to odřízněte a začněte od konce, funguje to také velmi dobře.
S pozdravem
Sebastian