08-15
Dobrý den, právě jsem pro sebe objevil oblast cyanotypie a jsem fascinován jednoduchostí a mnoha možnostmi této techniky.
V současné době vytvářím cyanotypie pomocí fóliového negativu (inkoustová tiskárna) a osvětlení slunečním světlem.
S tím jsem celkem spokojený, až na nespolehlivé expoziční časy na slunci.
Bohužel mohu tisknout jen do formátu A4, ale rád bych vytvářel větší snímky.
Můj nápad k tomu byl následující:
Starý zvětšovací přístroj (pátračka E27) + UV lampa.
Problémem však je, že čočky objektivu nepropouštějí UV záření.
Existují alternativní řešení, jak exponovat přímo z negativu na potažený papír? Je skutečně všechen UV světlo blokován, nebo stačí pouze prodloužit dobu expozice?
Za odbornou pomoc bych byl velmi vděčný!
S pozdravem
MirkoBoeddecker
Mohl bys snímek zvětšit na internegativní film a ten pak znovu exponovat na slunci, nebo použít UV kontaktní osvit.
Snímky by však musely být diapozitivy, nebo bys musel internegativní film vyvolat jako černobílý diapozitiv.
Samozřejmě je také možné nejprve převést pozitiv na negativ a ten pak znovu zvětšit.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj 08-15,
máš pravdu: běžné zvětšovací objektivy a běžné kondenzory nepropouštějí UV světlo (alespoň ne v takovém množství, abys vystačil s expozičním časem kratším než jeden den).
Mohl by sis nechat vyrobit UV propustný kondenzor z křemene a koupit UV objektiv. Ale raději si nejdřív sedni, připrav si kapky Korodinu a zavolej si lékaře. *Teprve pak* se podívej na cenu :-)
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj 08/15,
zkus se podívat na fóru na „obloukovou lampu“, tam najdeš příspěvek
„Fotografický film ADOX je velmi citlivý na světlo“
tam se mimo jiné už dříve mluvilo i o UV zvětšovacích přístrojích.
S pozdravem Wolfgang