08-15
Witam, niedawno odkryłem dla siebie dziedzinę cyjanotypii i jestem nią zafascynowany, biorąc pod uwagę prostotę i liczne możliwości tej techniki.
Obecnie wykonuję cyjanotypie przy użyciu negatywu foliowego (drukarka atramentowa) i naświetlania słonecznego.
Jestem z tego całkiem zadowolony, z wyjątkiem niepewnych czasów naświetlania na słońcu.
Niestety mogę drukować tylko do formatu A4, ale chciałbym robić większe zdjęcia.
Mój pomysł na to był następujący:
stary powiększalnik (oprawka E27) + lampa UV.
Problem polega jednak na tym, że soczewki obiektywu nie przepuszczają promieni UV.
Czy istnieją alternatywne rozwiązania pozwalające na bezpośrednie naświetlanie z negatywu KB na papier powlekany? Czy naprawdę całe światło UV jest blokowane, czy też wystarczy jedynie wydłużyć czas naświetlania?
Byłbym bardzo wdzięczny za fachową pomoc!
Pozdrawiam
MirkoBoeddecker
Możesz powiększyć zdjęcie na filmie internegatywowym, a następnie ponownie poddać je kontaktowi w słońcu lub użyć naświetlarki kontaktowej UV.
W takim przypadku zdjęcia musiałyby jednak być diapozytywami lub trzeba by wywołać film internegatywowy w procesie diapozytywów czarno-białych.
Oczywiście można też najpierw wykonać kontakt z pozytywu, a następnie ponownie powiększyć zdjęcie.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć 08-15,
Masz rację: zwykłe obiektywy powiększające i zwykłe kondensory nie przepuszczają promieniowania UV (a przynajmniej nie w stopniu wystarczającym, byś mógł obejść się bez kilkudniowego czasu naświetlania).
Możesz teraz zlecić wykonanie kondensora z kwarcu przepuszczającego promieniowanie UV i kupić obiektyw UV. Ale lepiej najpierw usiądź, przygotuj krople Korodin i zadzwoń do lekarza. *Dopiero potem* sprawdź cenę :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Wolfgg
Cześć 08/15,
poszukaj na forum hasła „lampa łukowa”, a znajdziesz wątek
„Film do powielania ADOX – wrażliwy na światło”
– tam już kiedyś poruszano między innymi temat powiększalników UV.
Pozdrawiam, Wolfgang