JUTTA
Dobrý den,
rád bych vyzkoušel ploché filmy Adox CHS 25, 50 a 100 ve formátu 9x12 / 4x5".
Film však nebudu naklánět, ale otáčet pomocí ATL 3.
Je to s tímto plochým filmem možné?
Na co si musím dát pozor?
Raději bych použil R09 1+40. I u Adoxu 25?
Pro srovnání s plochým filmem Foma?
Königkeit?
Vyzkoušel jsem Fortepan 200, ale z těch tenisových míčků (zrno! ;) ) nejsem zrovna nadšený.
ADOX CHS dopředu? Jak dlouho?
Vím, že je to spousta otázek! Ale než ten film vložím do kazet,
rád bych si poslechl vaše zkušenosti.
Chtěl bych fotit portréty, zátiší (rostliny) a krajinu.
S architekturou bych začal s 25!
Mohli byste mi s tím trochu pomoct a poradit?
Srdečné pozdravy z Černého lesa B)
JUTTA
Wolf_XL
Ahoj Jutto,
velmi rád používám film 50 v formátu 4x5. Provádím s ním expozici stejně jako s filmem 50 ASA a vyvolávám ho při teplotě 20 °C v 2500ml nádobě Jobo s vložkou na ploché filmy v CPE2 (1 minuta předehřívání, 7 minut v RODINALU 1+25). Takhle se mi docela líbí – je to takříkajíc moje náhrada za APX 100. Emulze je však poměrně citlivá – ale s trochou citlivosti to jde i bez dodatečné ochrany.
JUTTA
Ahoj Wolfe,
k ADOXu:
Ta náhrada za APX zní opravdu skvěle!
Takže ten 50 je už na seznamu ;)
S pozdravem
Jutta
Renate
Ahoj Jutto,
Hrubé zrno filmu Fortepan 200 nesouvisí s filmem samotným, ale s tím, jak s ním dále pracuješ. Negativy skenuješ, místo abys je zvětšovala analogově. „Hrubé zrno“ vzniká až při skenování, pokud porušíš Aitrahovo pravidlo. Pokud nastavíš parametry skeneru nesprávně, může se to stát s jakýmkoli filmem. To je jeden z důvodů, proč nikdy nezpracovávám své černobílé negativy digitálně.
Toto téma jsme zde nedávno diskutovali. Bylo to něco o obřím zrnu a FP4. Tam je vše velmi dobře vysvětleno.
Od filmu ADOX 25 pro začátek nedoporučuji. Je to velmi náročný film, se kterým je třeba nejprve nasbírat dlouholeté zkušenosti. Film s citlivostí 50 je mnohem shovívavější a film s citlivostí 100 je nenáročný a vždy se podaří. Pokud jsou však vyvolány v RODINALU, budou mít všechny tyto filmy problémy se skenováním.
S pozdravem
Renate
JUTTA
Ahoj Renate,
ano, v tom máš určitě pravdu!
Zatím to bohužel šlo jen digitálně.
Ale dneska konečně vyzkouším svůj 4x5 Teufelchen ;)
Ještě mi chybí filtr červeného světla. Držák už mám.
Bude to asi vyžadovat trochu kutilské práce.
Prozatím to ale půjde i bez něj.
Pak to budu moct porovnat. To bude nejlepší.
S pozdravem
Jutta
Renate
Ještě jednou ahoj,
Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více:
V tématu „Testy s řadami“ je podrobně popsáno skenování a vzorec pro vzorkování.
S pozdravem
Renate
JUTTA
No jo, to je všechno hezké a fajn..........
ale já jsem vlastně nechtěla, aby se o rodině ADOX psalo v digitální podobě
;)
Způsoby expozice a vyvolání a vůbec zacházení s
rodinou ADOX by pro mě podle vašich zkušeností byly důležitější!
Je ten 25 tak náročný?
Co takhle fotíte s 25 a 50?
S pozdravem
Jutta
zensusa
Ahoj Jutto,
níže uvádím několik údajů z mé práce s filmy Adox CHS (Efke). Všechny filmy se vyvolávají při teplotě 24 stupňů, s 2minutovým předehřátím v Jobo.
Výsledné negativy jsou určeny pro zvětšovací přístroj s kombinovaným osvětlením a vykazují gradaci 2–3. Pokud máš zvětšovací přístroj s kondenzorem (Teufel je, myslím, jeden z nich), pak budeš potřebovat kratší časy. Zkrácení pravděpodobně o 10–20 procent. To si prostě musíš vyzkoušet.
Mimochodem, ADOX/Efke 25 bych jako plochý film nepoužíval. Pokud to ale musí být, pak s R09 v poměru 1:100.
Zde jsou údaje:
ADOX/Efke 25 – s expozicí na 25 ASA
3,30 minuty při 1:40 / R09 (moc nedoporučuji, strmá křivka, čas téměř příliš krátký, ale ještě to tak nějak jde)
7,00 minut při 1:80 / R09
10,30 minut při 1:100 / R09
ADOX/Efke 50 – platí však pouze v případě, že máš i ploché filmy, které mají stejnou šarži jako svitkové filmy šarže 510598 !!!!! Já sám už dlouho nezpracovávám ploché filmy 50, ale momentálně pouze svitkové filmy z této šarže.
Expozice s 32 ASA – 7,15 při 1:40 / R09
ADOX CHS100/Efke 100
expozice s 80 ASA = 9,00 minut 1:40 / R09
expozice s 64 ASA = 9,00 minut 1:60 / R09 (moje oblíbená kombinace s R09)
Dám ti také dobu vyvolání s CG512 pro AdoxCHS/Efke 100. Tato vývojka vytváří velmi pěkné tónové hodnoty, jemné zrno a na jemnozrnnou vývojku má velmi dobrou ostrost! Tato kombinace je pro mě takřka náhradou za Adox/Efke 50:
expozice při 50 ASA = 12,30 minut
Ještě malý dodatek pro všechny, kteří stejně jako já pracují s svitkovým filmem Macos PO100c: Výše uvedené časy pro film ADOX CHS 100 lze použít i pro svitkový film PO 100c. Mimochodem, výše uvedené časy platí i pro svitkové filmy ADOX, nejen pro ploché filmy.
Tak, to je vše, přeju vám hodně zábavy při vyvolávání a ještě hezký večer.
S pozdravem Lothar
ChristianKolinski
Dobrý den,
rád bych vyzkoušel ploché filmy Adox CHS 25, 50 a 100 ve formátu 9x12 / 4x5".
Film však nebudu naklánět, ale otáčet pomocí zařízení ATL 3.
Je to s tímto plochým filmem možné?
Na co si musím dát pozor?
S tímto filmem to určitě půjde. Měl bys dávat pozor, aby tvé Jobospiraly (pokud používáš 2509n) měly „křidélka“ pro zajištění. Bez nich se často objevují pruhy. Pokud máš Expert-Drums 3000: skvělé, lepší to být nemůže.
V tom případě bych raději použil R09 1+40. I u ADOXu 25?
Proč ne? Ok, pro rotační film není R09 to nejlepší. Ale jde to.
Pro srovnání Foma plochý film?
Königkeit?
Vyzkoušel jsem Fortepan 200, ale z těch tenisových míčků (zrno! :blink: ) nejsem zrovna nadšený
Já jsem spokojený s Fomapanem 100. Je výrazně jemnější než ADOX 100 a zdaleka není tak náchylný k poškrábání.
Výrazně lepší než Forte (vyzkoušel jsem 400. *brrr*).
ADOX CHS vpřed? Jak dlouho?
Impex doporučuje 30 sekund. Pokud to bude minutu, není to tak zlé. Jen vždy stejně dlouho, aby to zůstalo reprodukovatelné.
S pozdravem z Černého lesa B)
Ach, podívej se tam. Z jakého rohu?
Christian
JUTTA
Ahoj Lothare,
moc děkuji za tvou snahu!
Přesně takhle jsem si představovala kompetentní odpověď na své otázky.
Teď už vím, na co si mám dávat pozor a jakou vývojku budu používat při vyvolávání AdOXu. A to podle situace a konečného výsledku, který chci dosáhnout.
S pozdravem
Jutta
Ahoj Christiane,
takže 2509n je kompletní! S křídly :blink:
Zatím jsem neměla žádné problémy se šmouhami!
Takže Foma 100 má jemné zrno než Adox 100? A také jemné zrno než Adox 50?
No, tak to si asi raději objednám ještě Foma 100!
Ano, Christiane, z toho černého lesa poblíž Baden-Badenu!
S pozdravem
Jutta
zensusa
Ahoj Jutto,
ještě jedna poznámka, na kterou jsem úplně zapomněl. Při fixaci filmů Efke/ADOX CHS bys však měla přidat stabilizátor, protože emulze Efke jsou o něco citlivější než „masové filmy“. Tato citlivost však není tak velký problém, jak se často uvádí na fórech.
Ještě jedna poznámka k R09 a rotaci: R09 se pro rotaci hodí velmi dobře. Jelikož už desítky let používám pouze rotaci :-) mohu potvrdit, že R09, Promicrol a CG512 jsou dobré rotační vývojky. Zmiňuji pouze tyto tři, protože jsou to moje oblíbené vývojky.
Na shledanou
S pozdravem
Lothar
JUTTA
Ahoj Lothare,
vlastně jsem s R09 taky moc spokojený a fotím jako o život!
Dokonce i s Fortepanem 200 to už pomalu začínám zvládat!
Ten má zase svůj vlastní styl :blink:
Udělala jsem pár portrétů ve formátu 4x5"!
Příklad:
Portrét s Fortepanem 200
Byla to obrovská zábava! A to bylo to nejdůležitější!
S pozdravem
Jutta
SamuliSchielke
Ta fotka vypadá opravdu krásně! Dodává mi to ještě větší odvahu vážně uvažovat o velkoformátu. Jaký máš fotoaparát? Kolik tě ta investice stála?
Samuli
JUTTA
Ahoj Samuli,
moc děkuji za tvůj komentář k tomu portrétu!
Chceš vědět, jaký fotoaparát mám?
Podívej se na něj:
moje zlatíčko!!!
No, co na to říkáš?
Kolik takový fotoaparát stojí?
Malé jmění :D Samozřejmě jen pokud vypadá tak dobře a není zchátralý!
Jen kvůli tomu blesku dostávám dotazy z celého světa, jestli ho nechci prodat B)
Originální žárovka do blesku je taky součástí! Ty se dneska ještě vyrábějí – cena za takový
blesk (tedy na jedno bliknutí) je kolem 9 eur :D
Kolik jsem do toho investoval?
To bys raději neměl vědět! :lol:
Musel bych si jen sám vyrobit desku pro nový objektiv – podívej se sem:
Přední pohled na desku
Zadní pohled na desku
Nová deska je také brzy na řadě! Pro 150 Xenar!
Dám ti adresu klubu MPP.
Nejdřív se tam porozhlédni. Klidně se předem trochu informuj! Nikdy to neuškodí!
Web MPP
Rozhodl jsem se pro MPP Micro Technical VII, pokusím se co nejlépe vyjmenovat výhody a nevýhody.
+ lze složit do plochého tvaru. Kamera na podlahu!
+ rychle sestavitelná a připravená k použití.
+ desky objektivu nemají žádné speciální výčnělky ani západky. Rozměry 101 x 101 mm
+ Kovová, robustní konstrukce.
+ Velmi snadné, plynulé a rychlé nastavení. Nulové polohy jsou označeny.
+ Mezinárodní zadní deska.
+ Otočná zadní deska. Snadné a velmi rychlé přepínání mezi vertikálním a horizontálním formátem do všech poloh.
+ 3násobný výsuv až na 42 cm. !!!!!
+ Sklopná přední část. 15 stupňů
+ Ultra stabilní i s těžkými objektivy.
+ Ať už jde o přímé nebo nepřímé nastavení, nic se nekroutí ani neviklá.
+ Pro mé potřeby dostačující přesný fotoaparát.
- Trochu těžší než dřevěný fotoaparát.
- Nastavovací kolečka nejsou vhodná pro velké ruce.
- Nelze rozšířit ani přestavět na větší formáty.
- V Německu se moc často nenabízí.
No, tak jsem ti trochu navnadila???? :P
Dávej pozor, ten virus udeří velmi rychle :blink:
Někteří se od toho už nedokážou odtrhnout B)
S pozdravem
Jutta
zensusa
Ahoj Samuli,
sice jsem nečetl, co Jutta napsala pod svými „odkazy“, ale přesto ti poskytnu následující informaci.
MPP 4x5" je velmi dobrá anglická „kopie“ Linhofu „Technika“. V současné době můžeš sehnat dobrý použitý MPP včetně objektivu Boyer 4,8/150 mm u pana Greinera (je to fotograf, kterého znám a který se již několik let zabývá prodejem použitého fotografického vybavení) za 625,00 eur. Jelikož pana Greinera osobně znám, sám jsem u něj zakoupil několik přístrojů nebo přes něj prodal své vlastní, mohu ti potvrdit, že ti poskytne kompetentní poradenství a neprodá ti žádný šrot. Je to dobrá adresa pro všechny, kteří chtějí pořídit kvalitní použité fotografické vybavení a nemají chuť na eBay a podobné stránky. Doufám, že nikomu nevadí, když sem tu adresu uvedu, zejména proto, že to nijak nekonkuruje našemu hostiteli.
http://www.greiner-photo.de
Jinak ještě hezkou noc a zatím ahoj
Lothar
JUTTA
Ahoj Samuli,
Lothar to popsal opravdu výstižně!
navíc je to opravdu milý pán, který ti v případě zájmu dokonce pošle fotky!
Teď přesně nevím, o jaký model MPP se jedná..........?
Zeptej se prostě pana Greinera na číslo pod zadní částí (je uvedeno
na horním okraji), pak to bude možné přiřadit k modelu a roku výroby!
To je důležité, pokud potřebuješ desky pro objektivy! U modelů MPP se
liší velikostí a tvarem!
Pokud bys ale měl opravdu zájem, klidně se mi ozvi!
A Mirko se jistě bude těšit, že bude mít o jednoho zákazníka na plochý film víc :blink:
S pozdravem
Jutta
MirkoBoeddecker
Lothare,
zveřejnit Christophovu adresu není vůbec žádný problém.
Můžu ho také stoprocentně doporučit.
Kompetentní, spolehlivý, férový.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Jutto,
jaký objektiv se skrývá v tom nádherném kompozitu? Mimochodem: klobouk dolů za tu práci na volnočas!
S pozdravem,
Franz
JUTTA
Ahoj Franti,
nádherný teleobjektiv Xenar 5,5/360 mm!
Díky za poznámku, byla to opravdu dřina!
Dokonce i zkušený truhlář byl ohromen :blink:
S pozdravem
Jutta
cfb_de
Úžasný teleobjektiv Xenar 5,5/360 mm!
Ahoj Jutto,
pěkný úlovek! Já jsem kdysi narazil na Eurynar 6,8/36 cm v provedení Compound a opravil jsem ho. Od té doby opravdu pracuji na sestavení 13x18.
@all: Ano, dnes jsem opravdu začal s tímto pětiletým vtipem! Výkresy jsou hotové už delší dobu, přední standarda je od dneška dokonce už hrubě vyřezaná. Příští víkend se vydám do Conradu pro kování a šroubové převody. Pak už zbývá jen vyřezávat, pilovat a skládat měchy... Právě včas na zimu bude hotovo. Doufejme.
S pozdravem,
Franz