JUTTA
Witam,
chciałbym wypróbować błony płaskie Adox CHS 25, 50 i 100 w formacie 9x12 / 4x5".
Nie zamierzam jednak przechylać błony, tylko obracać ją za pomocą aparatu ATL 3.
Czy da się to zrobić z tymi błonami płaskimi?
Na co muszę zwrócić uwagę?
Wolałbym użyć R09 1+40. Czy to samo dotyczy AdOX 25?
A dla porównania – błona płaska Foma?
Königkeit?
Wypróbowałem Fortepan 200, ale nie jestem zbyt zachwycony tymi „piłeczkami do tenisa” (ziarna! ;) )
ADOX CHS do przodu? Jak długo?
Wiem, że to mnóstwo pytań! Ale zanim włożę ten film do kaset,
chciałabym poznać wasze doświadczenia.
Chciałabym fotografować portrety, martwą naturę (rośliny) i krajobrazy.
Architekturę zaczęłabym od 25!
Czy moglibyście mi trochę pomóc i służyć radą?
Pozdrawiam serdecznie z Czarnego Lasu B)
JUTTA
Wolf_XL
Cześć Jutta,
Bardzo chętnie używam filmu 50 w formacie 4x5. Naświetlam go tak samo jak film 50 ASA i wywołuję w temperaturze 20°C w pojemniku Jobo 2500 z wkładem do filmów płaskich w aparacie CPE2 (1 minuta podgrzewania, 7 minut w RODINALU 1+25). Bardzo mi się to podoba – jest to, że tak powiem, mój zamiennik APX 100. Emulsja jest jednak dość wrażliwa – ale przy odrobinie wyczucia da się to zrobić nawet bez dodatkowej osłony.
JUTTA
Cześć Wolf,
W sprawie ADOX:
Ta informacja o zamienniku APX brzmi naprawdę świetnie!
Więc film 50 jest już na liście ;)
Pozdrawiam
Jutta
Renate
Cześć Jutta,
Gruboziarnistość filmu Fortepan 200 nie wynika z właściwości samego filmu, lecz ze sposobu, w jaki go przetwarzasz. Skanujesz negatywy zamiast powiększać je w sposób analogowy. „Gruboziarnistość” powstaje dopiero podczas skanowania, gdy narusza się twierdzenie o próbkowaniu. Jeśli źle ustawi się parametry skanera, może się to zdarzyć z każdym filmem. To jeden z powodów, dla których nigdy nie przetwarzam cyfrowo moich negatywów czarno-białych.
Ostatnio dyskutowaliśmy tutaj na ten temat. Chodziło o coś związanego z potworną ziarnistością i FP4. Wszystko jest tam bardzo dobrze wyjaśnione.
Odradzam ADOX 25 na początek. To bardzo trudny film, z którym trzeba najpierw zdobyć długie doświadczenie. Film o czułości 50 jest znacznie łagodniejszy, a 100 jest nieskomplikowany i zawsze się udaje. Jednak filmy wywołane w RODINALU będą miały problemy ze skanowaniem.
Pozdrawiam
Renate
JUTTA
Cześć Renate,
tak, na pewno masz rację!
Do tej pory niestety mogłam to robić tylko cyfrowo.
Ale dzisiaj w końcu będę mogła wypróbować mój aparat 4x5 Teufelchen ;)
Brakuje mi jeszcze filtra światła czerwonego. Uchwyt już mam.
Chyba będę musiała trochę majsterkować.
Na razie dam sobie radę bez niego.
Wtedy będę mogła też porównać. Tak będzie najlepiej.
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
Renate
Witam ponownie,
Dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się więcej:
W wątku „Testy z szeregami rozwinięć” szczegółowo opisano skanowanie i twierdzenie o próbkowaniu.
Pozdrawiam
Renate
JUTTA
No cóż, to wszystko fajnie i dobrze...
ale tak naprawdę nie chciałam, żeby opisywano rodzinę ADOX w kontekście cyfrowym
;)
Z waszego doświadczenia wynika, że ważniejsze byłyby dla mnie sposoby naświetlania i wywoływania, a w ogóle
obsługa rodziny ADOX!
Czy film 25 jest aż tak trudny?
Co tak naprawdę fotografujecie na filmach 25 i 50?
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
zensusa
Cześć Jutta,
poniżej podaję kilka danych z mojej pracy z filmami Adox CHS (Efke). Wszystkie filmy są wywoływane w temperaturze 24 stopni, po 2 minutach podgrzewania, w wywoływaczu Jobo.
Wyniki/negatywy są dostosowane do powiększalnika z oświetleniem mieszanym i dają gradację 2–3. Jeśli masz powiększalnik z kondensorem (Teufel, jak sądzę, jest jednym z nich), potrzebujesz krótszych czasów naświetlania. Skrócenie prawdopodobnie o 10–20 procent. Musisz po prostu wypróbować.
Nawiasem mówiąc, nie używałbym filmu ADOX/Efke 25 jako błony płaskiej. Jeśli jednak musisz, to z R09 w proporcji 1:100.
Oto dane:
ADOX/Efke 25 – naświetlony przy 25 ASA
3,30 minuty przy 1:40 / R09 (niezbyt zalecane, stroma krzywa, czas prawie za krótki, ale jeszcze się da)
7,00 minut przy 1:80 / R09
10,30 minuty przy 1:100 / R09
ADOX/Efke 50 – dotyczy to jednak tylko sytuacji, gdy masz również błony płaskie, które mają ten sam odlew co filmy zwojowe z partii 510598 !!!!! Sam od dawna nie wywoływałem już błon płaskich 50, a obecnie używam wyłącznie filmów zwojowych z tej partii.
Naświetlone przy 32 ASA – 7,15 przy 1:40 / R09
ADOX CHS100/Efke 100
naświetlone przy 80 ASA = 9,00 minut 1:40 / R09
naświetlone przy 64 ASA = 9,00 minut 1:60 / R09 (moja ulubiona kombinacja z R09)
Podam też czas wywoływania w CG512 dla AdoxCHS/Efke 100. Ten wywoływacz daje bardzo ładne przejścia tonalne, drobne ziarno i jak na wywoływacz drobnoziarnisty ma bardzo dobrą ostrość! Ta kombinacja jest dla mnie niejako zamiennikiem Adox/Efke 50:
Naświetlony przy 50 ASA = 12,30 minuty
Jeszcze mała uwaga dla wszystkich, którzy tak jak ja pracują z filmem zwojowym Macos PO100c: powyższe czasy dla filmu ADOX CHS 100 można zastosować również do filmu zwojowego PO 100c. Nawiasem mówiąc, powyższe czasy dotyczą również filmów zwojowych ADOX, a nie tylko błon płaskich.
To by było na tyle, życzę udanej zabawy podczas wywoływania i miłego wieczoru.
Pozdrawiam, Lothar
ChristianKolinski
Witam,
chciałbym wypróbować błony płaskie Adox CHS 25, 50 i 100 w formacie 9x12 / 4x5".
Nie zamierzam jednak przechylać błony, tylko obracać ją za pomocą aparatu ATL 3.
Czy da się to zrobić z tymi błonami płaskimi?
Na co muszę zwrócić uwagę?
Z pewnością da się to zrobić z tym filmem. Powinieneś upewnić się, że Twoje spirale Jobos (jeśli używasz modelu 2509n) mają „skrzydełka” do mocowania. Bez nich często pojawiają się smugi. Jeśli masz bębny Expert 3000: świetnie, lepiej być nie może.
W takim razie raczej użyłbym R09 1+40. Również w przypadku ADOX 25?
Dlaczego nie? Ok, do nawijania R09 nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale na pewno się sprawdzi.
A dla porównania błona płaska Foma?
Königkeit?
Wypróbowałem Fortepan 200, ale nie jestem zbyt zachwycony tymi piłeczkami tenisowymi (ziarno! :blink: )
Ja jestem zadowolony z Fomapan 100. Znacznie delikatniejszy niż ADOX 100 i znacznie mniej wrażliwy na zarysowania.
Znacznie lepszy niż Forte (wypróbowałem 400. *brrr*).
ADOX CHS do przodu? Jak długo?
Impex zaleca 30 sekund. Jeśli to będzie minuta, to też nie jest tak źle. Tylko zawsze tyle samo, żeby zachować powtarzalność.
Pozdrowienia z Czarnego Lasu B)
Ach, spójrz. Z którego kąta?
Christian
JUTTA
Cześć Lothar,
Bardzo dziękuję za Twój wysiłek!
Właśnie tak wyobrażałam sobie kompetentną odpowiedź na moje pytania.
Teraz wiem już, na co muszę zwrócić uwagę i jakim wywoływaczem wywołam film ADOX. W zależności od sytuacji i efektu końcowego, jaki chcę uzyskać.
Pozdrawiam
Jutta
Cześć Christian,
tak więc 2509n jest kompletny! Z skrzydełkami :blink:
Jak dotąd nie miałam żadnych problemów z pasmami!
Więc Foma 100 ma drobniejsze ziarno niż ADOX 100? A może nawet drobniejsze niż ADOX 50?
No cóż, w takim razie chyba jednak lepiej zamówię jeszcze Foma 100!
Tak, Christian, z tego czarnego lasu niedaleko Baden-Baden!
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
zensusa
Cześć Jutta,
jeszcze jedna uwaga, o której zupełnie zapomniałem. Podczas utrwalania filmów Efke/ADOX CHS powinnaś jednak dodać utwardzacz, ponieważ emulsje Efke są nieco bardziej wrażliwe niż „filmy masowe”. Ta wrażliwość nie stanowi jednak tak dużego problemu, jak to często przedstawia się na forach.
Jeszcze jedna uwaga na temat R09 i obracania: R09 bardzo dobrze nadaje się do obracania. Ponieważ od dziesiątek lat stosuję wyłącznie obracanie :-) mogę stwierdzić, że R09, Promicrol i CG512 to dobre wywoływacze do obracania. Wymieniam tylko te trzy, ponieważ są to moje podstawowe wywoływacze.
Do zobaczenia wkrótce
Pozdrawiam
Lothar
JUTTA
Cześć Lothar,
Właściwie to ja też jestem bardzo zadowolony z R09 i fotografowania z obrotem!
Nawet z Fortepanem 200 powoli zaczynam sobie radzić!
Ten film ma swój własny styl :blink:
Zrobiłam kilka portretów w formacie 4x5"!
Przykład:
portret na filmie Fortepan 200
To była świetna zabawa! A to było najważniejsze!
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
SamuliSchielke
Zdjęcie wygląda naprawdę pięknie! To dodaje mi jeszcze więcej odwagi, by poważnie pomyśleć o wielkim formacie. Jaki masz aparat? Ile kosztowała ta inwestycja?
Samuli
JUTTA
Cześć Samuli,
bardzo dziękuję za Twój komentarz do tego portretu!
Chcesz wiedzieć, jaki mam aparat?
Zobacz sam:
moje skarbeczko!!!
No i co powiesz?
Ile kosztuje taki aparat?
Małą fortunę :D Oczywiście tylko wtedy, gdy wygląda tak dobrze i nie jest w opłakanym stanie!
Już sam błysk – dostaję zapytania z całego świata, czy nie chcę go sprzedać B)
W zestawie jest też oryginalna żarówka do błysku! Są one nadal produkowane – koszt takiego
błysku (czyli jeden błysk i koniec) to około 9 euro :D
Ile zainwestowałem?
Lepiej, żebyś tego nie wiedział! :lol:
Musiałbym tylko sam zrobić płytkę do nowego obiektywu – spójrz tutaj:
widok płytki z przodu,
widok płytki z tyłu.
Wkrótce znowu zabiorę się za nową płytkę! Do Xenara 150!
Podam ci adres klubu MPP.
Najpierw się tam rozejrzyj. Najpierw trochę się rozejrzyj! To nigdy nie zaszkodzi!
Strona MPP
Zdecydowałem się na MPP Micro Technical VII, postaram się wymienić zalety i wady najlepiej jak potrafię.
+ można złożyć na płasko. Aparat z podłogą przesuwną!
+ szybki montaż i gotowość do pracy.
+ płytki obiektywu nie mają żadnych specjalnych zaczepów ani wypustek. Rozmiar 101 x 101 mm
+ Metalowa, solidna konstrukcja.
+ Bardzo łatwa, płynna i szybka regulacja. Pozycje zerowe są oznaczone.
+ Międzynarodowy tył.
+ Obrotowy tył. Łatwa i bardzo szybka zmiana orientacji z pionowej na poziomą we wszystkich pozycjach.
+ 3-stopniowe wysuwanie do 42 cm. !!!!!
+ Odchylany przód. 15 stopni
+ Bardzo stabilny nawet z ciężkimi obiektywami.
+ Niezależnie od tego, czy regulacja jest bezpośrednia, czy pośrednia, nic się nie wygina ani nie chwieje.
+ Precyzyjny aparat, wystarczający dla moich potrzeb.
- Trochę cięższy niż aparat z drewnianą obudową.
- Pokrętła regulacyjne nie są przeznaczone dla osób o dużych dłoniach.
- Nie można go rozbudować ani dostosować do większych formatów.
- W Niemczech nie jest zbyt często dostępny.
No i co, trochę ci się ślinka pociekła???? :P
Uważaj, ten wirus uderza bardzo szybko :blink:
Niektórzy już od niego nie mogą się uwolnić B)
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
zensusa
Cześć Samuli,
Nie czytałem co prawda tego, co Jutta napisała w sekcji „Linki”, ale mimo to podam ci następujące informacje.
MPP 4x5" to bardzo dobra angielska „kopia” Linhof „Technika”. Obecnie możesz kupić dobry, używany aparat MPP wraz z obiektywem Boyer 4,8/150 mm u pana Greinera (znanego mi fotografa, który od kilku lat zajmuje się handlem używanym sprzętem fotograficznym) za 625,00 euro. Ponieważ znam osobiście pana Greinera, sam kupiłem u niego sporo sprzętu lub sprzedałem przez niego swój, mogę potwierdzić, że doradzi ci kompetentnie i nie sprzeda ci żadnego złomu. To dobry adres dla wszystkich, którzy chcą kupić dobry używany sprzęt fotograficzny i nie mają ochoty na eBay i tym podobne serwisy. Mam nadzieję, że nikomu nie przeszkadza, że podaję tutaj ten adres, zwłaszcza że nie stanowi to żadnej konkurencji dla naszego gospodarza.
http://www.greiner-photo.de
Poza tym życzę miłej nocy i do zobaczenia
Lothar
JUTTA
Cześć Samuli,
Lothar świetnie to opisał!
zwłaszcza że to naprawdę sympatyczny pan, który w razie zainteresowania prześle Ci nawet zdjęcia!
Nie wiem dokładnie, jaki to model MPP...
Po prostu zapytaj pana Greinera o numer pod tylną częścią (znajduje się
na górnej krawędzi), wtedy będzie można przyporządkować go do modelu i roku produkcji!
To ważne, jeśli potrzebujesz płytek do obiektywów! W modelach MPP
różnią się one rozmiarem i kształtem!
Jeśli jednak naprawdę jesteś zainteresowany, chętnie się ze mną skontaktuj!
A Mirko z pewnością ucieszy się, mając kolejnego klienta na błonę płaską :blink:
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
MirkoBoeddecker
Lothar,
nie ma żadnego problemu z podaniem adresu Christopha.
Mogę go również w 100% polecić.
Kompetentny, rzetelny, uczciwy.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Jutta,
jaki obiektyw kryje się w tym cudownym kompoundzie? A tak przy okazji: wielkie brawa za tę pracę!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
JUTTA
Cześć Franz,
Wspaniały teleobiektyw Xenar 5,5/360 mm!
Dzięki za uwagę, to naprawdę była ciężka praca!
Był pod wrażeniem nawet wykwalifikowany stolarz :blink:
Pozdrawiam serdecznie
Jutta
cfb_de
Wspaniały teleobiektyw Xenar 5,5/360 mm!
Cześć Jutta,
fajny łup! Natknąłem się kiedyś na Eurynar 6,8/36 cm w wersji Compound i go naprawiłem. Od tamtej pory naprawdę pracuję nad modelem 13x18.
@all: Tak, naprawdę dzisiaj zacząłem ten pięcioletni żart! Rysunki są gotowe już od dłuższego czasu, a od dzisiaj nawet zgrubnie naszyłem przednią osłonę. W następny weekend splądruję sklep Conrad w poszukiwaniu okuć i mechanizmów śrubowych. Potem pozostanie już tylko naszywanie, piłowanie i fałdowanie miechów... Na zimę zabawka będzie gotowa. Mam nadzieję.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz