Vzhledem k aktuální situaci vytahuji toto staré vlákno na povrch a hned sem vložím jednu citaci:
Další úskalí: Fólie se navíjí na „jádro“, jehož vnitřní průměr je však příliš velký a role fólie se třese o stěnu zásobníku. V příznivých případech máte v kapse vhodné jádro, ale při prvním pokusu ho pravděpodobně mít nebudete. Obzvláště nepříjemné je, že si nemůžete jen tak ověřit, co by případně mohlo pasovat...
S pozdravem,
Franz
No, přesně to se mi (sakra!) právě stalo.
Seškrábal jsem peníze a objednal si u Filmotecu dvě role filmu ORWO, jednu UN54 a jednu N74+. Speciálně jsem si přidal jádro, jak jsem kdysi četl tady na fóru, aby se role vešla do zásobníku.
Při vkládání do výměnného sáčku v mém filmovém zásobníku Hama (model 3) mě najednou napadlo, že otvor jádra, tedy díra uprostřed, je o něco silnější než můj ukazováček, pokud jsem to mohl nahmatat, ale zasouvací hřídel filmového zásobníku je podstatně tenčí. Ještě jsem to neměřil, ale asi tak 8 mm.
Co mám teď dělat? Role se do zásobníku vejde, mohl bych s ní dokonce plnit, ale protože role nemá uprostřed žádnou oporu, divoká by se v zásobníku pohupovala a samozřejmě by se třela o vnitřní stěnu. Ta je sice hladká, ale dobré to určitě není. Na internetu jsem viděl, že asi existují adaptéry, ale jak mám vědět, jaká je správná velikost? Těžko se mi to hledá.
Nejdřív jsem si myslel, že mi ve Filmotecu dodali něco špatného, ale označení „na jádru“ zřejmě není chráněné ani jednoznačné...
Má tu někdo nějaký chytrý nápad, jak z mého dilematu s cívkou nakonec udělat radostné první naplnění? Páni, jsem fakt naštvaný... jen proto, že nevím, jestli spíš na sebe, nebo na výrobce filmů s jejich x standardy...