WernerKoelbl
Ahoj!
Ví někdo, jaká je doba vyvolávání pro nový film Agfa APX400 v roztoku APH 09 = ADOX 09 = Calbe R09? (Doufám, že je to správně!)
Díky!
Werner
zensusa
Ahoj Wernere,
při vyvolávání rolí filmu se při dodržení následujících dob vyvolávání získají velmi dobře vykreslené negativy s krásnými tónovými přechody. Stejné hodnoty by měly platit i pro formát KB. Jelikož mám své postupy při vyvolávání již léta standardizované, platí moje údaje za následujících podmínek.
Vyvolávání při 24 °C a 2 minutách předběžného promývání. Výsledkem jsou negativy s gradací 2–3 při zvětšování na smíšeném světle (tedy bez kondenzoru; kondenzor vyžaduje kratší časy).
Pokud nedosáhneš požadované teploty a nepoužíváš rotaci, měl bys dbát na následující:
Vynech předehřívání (u Agfy není nutné), pak můžeš mimo jiné použít tyto časy bez přepočtu i pro normální standardní kypový vývoj.
Pokud pracuješ s nižší teplotou, použij k přepočtu nejlépe Ilfordovu přepočítací tabulku!
A teď nové časy v R09 pro APX 400!
Expozice/citlivost 320 ISO = 10,15 minuty při 1:40
Citlivost 250 ISO = 10,15 minuty při 1:60
Velmi pěkné negativy (tonální rozlišení/jemnější zrno a dobrá ostrost) získáš také s vývojkou CG512 (platí i pro vývojku CUBE SX od Maco/LaborPartner). CG512 se však musí používat při teplotě 24 stupňů! Minimální množství 50 ml na film. Použitelná citlivost filmu klesá na 200 ISO!
200 ISO = 12,30 min při 1:4
Přeji příjemné vyvolávání.
S pozdravem
Lothar
Gast
Díky, Lothare!
Ještě jedna otázka k tomuto tématu:
Co se tím myslí: [size=6]Pokud nedosáhneš požadované teploty a nepoužíváš ani rotaci, měl bys dodržet následující:
Vynech předehřívání (u Agfy to není nutné), pak můžeš mimo jiné použít časy bez přepočtu a provést i běžné standardní vyvolávání v nakloněné vaně[/size]
Znamená to, že mohu použít 10 minut i při vývoji v nakloněné vaně při 20 °C?
Podle převodní tabulky totiž vycházím na 15 minut při 20 °C.
Ještě hezký den!
Werner
Gast
Jejda!
Písmo se trochu zvětšilo!
Werner
zensusa
Dobré ráno, Wernere,
„Vynech předehřívání (u Agfy to není nutné), pak můžeš s uvedenými časy, bez přepočtu, provést i běžné standardní vývoj v nakloněné vaně........“
Toto tvrzení znamená:
1. Pokud vyvoláváš bez předehřátí, můžeš použít čas 10–15 minut rotačního vyvolávání při 24 stupních jako čas pro vyvolávání v náklonu!
Nemusíš tedy provádět žádnou korekci času při přechodu z rotačního na náklonové vyvolávání, protože rotační vyvolávání obvykle vyžaduje asi o 10–15 procent méně času než vyvolávání v náklonu. V tomto případě přechodu z rotačního na naklápěcí vývoj bys vlastně musel vyvolávat o 10–15 procent déle, ale protože vynecháváš předehřívání, čímž odpadá „čas vytlačování“ vody z emulze atd., časový rozdíl se zhruba vyrovná. Doufám, že je to srozumitelně vyjádřeno.
2. Pokud ale nyní ještě zkrátíš dobu z 24 stupňů na 20 stupňů, musíš samozřejmě vycházet z 10,15 minut a přepočítat to.
Tvůj čas 15,00 minut, který podle tabulky vychází z 10,30 minut, je tedy přibližně správný. Já bych však již pro první test zkrátil čas na 14,30 minut (kvůli rozdílu v tabulce Ilford).
Všechno nejlepší a hodně zábavy.
Lothar
Gast
Díky!
Rozumím!
Werner
FrankJBeckmann
Ahoj Lothare,
Toto tvrzení znamená:
1. Pokud vyvoláváš bez předehřátí, můžeš použít dobu 10–15 minut rotačního vyvolávání při 24 stupních jako dobu pro vyvolávání v nakloněné vaně!
Nemusíš tedy provádět žádnou časovou korekci při přechodu z rotačního na nakloněné vyvolávání, protože rotační vyvolávání obvykle trvá o 10–15 procent méně času než vyvolávání v nakloněné vaně. V tomto případě přechodu z rotačního na sklopný vývoj bys vlastně musel vyvolávat o 10–15 procent déle, ale protože vynecháváš předehřívání, čímž odpadá „čas vytlačování“ vody z emulze atd., časový rozdíl se zhruba vyrovná. Doufám, že je to srozumitelně vyjádřeno.
Vyzkoušel jsi to konkrétně? Je mylná představa, že předehřívání vždy prodlužuje dobu vyvolávání o 10–15 %. Může nastat i přesně opačný efekt, kdy vývojka proniká mokrou emulzí rychleji. V takovém případě se doba vyvolávání díky předehřátí zkrátí. Co přesně se stane, závisí pravděpodobně na kombinaci filmu a vývojky a případně na délce předehřívání.
zensusa
Ahoj Lothare,
Toto tvrzení znamená:
1. Pokud vyvoláváš bez předmáchání, můžeš dobu 10–15 minut rotačního vyvolávání při 24 stupních použít jako dobu pro vyvolávání v nakloněné poloze!
Nemusíš tedy provádět žádnou časovou korekci při přechodu z rotačního na nakloněné vyvolávání, protože rotační vyvolávání obvykle trvá o 10–15 procent méně času než vyvolávání v nakloněné poloze. V tomto případě přechodu z rotačního na sklopný vývoj bys vlastně měl vyvolávat o 10–15 procent déle, ale protože vynecháváš předmáchání, čímž odpadá „čas vytlačování“ vody z emulze atd., časový rozdíl se zhruba vyrovná. Doufám, že je to srozumitelně vyjádřeno.
Vyzkoušel jsi to konkrétně? Je mylná představa, že předmytí vždy prodlužuje dobu vyvolávání o 10–15 %. Může nastat i přesně opačný efekt, kdy vývojka proniká mokrou emulzí rychleji. Pak se doba vyvolávání díky předmytí zkrátí. Co přesně se stane, závisí pravděpodobně na kombinaci filmu a vývojky a případně na délce předběžného oplachování.
Ahoj Franku,
jak již bylo zmíněno, všechny své procesy, ať už negativní, nebo pozitivní, jsem standardizoval. Proto jsou všechny mé údaje založeny na praktických zkušenostech; – vše jsem sám otestoval. Na druhou stranu, a to už bylo na fóru zmíněno dost často, vždy existují odchylky v závislosti na uživateli a materiálech a téměř vždy je nutné provést drobné korekce vlastního pracovního postupu.
Co se týče předmáchání, moje tvrzení o „předmáchání – naklánění – otáčení“ vychází z praktických zkušeností s různými materiály (film a vývojka).
Zde je ještě jeden příklad z praxe s filmem Ilford a Promicrol. Následující údaje (vyzkoušené kolegou) byly k dispozici jako první a vedou také k velmi dobrým negativům:
Film HP5+, efektivní citlivost 320 ASA; Champion Promicrol 1:19 při 24 stupních; doba 7,30 minut; vývoji s překlápěním prvních 30 sekund nepřetržitě, poté 1krát za minutu. Bez předmáchání! Gradace 2 až 3.
Jelikož však všechny své filmy (pracuji již pouze s rolkovými a plochými filmy) vyvíjím obecně v Jobo rotačním procesu při 24 stupních s 2minutovým předmácháním, abych dosáhl co nejvyšší srovnatelnosti, předmáchal jsem HP5+ odpovídajícím způsobem 2 minuty a rotoval jej po stejnou dobu jako ve výše uvedeném kypovacím procesu.
Výsledek: co se týče gradace, kresby atd., identický (rotace však ve většině případů, v závislosti na vývojce, není tak ostrá jako kypování).
Stejnou zkušenost jsem měl také s filmem FP4 a některými dalšími filmy.
V mé praxi tedy rotace s 2minutovým předmácháním při 24 °C vede ke stejnému výsledku jako výše zmíněná metoda s nakláněním bez předmáchání při stejné teplotě. Jelikož rozdíl mezi naklápěním a rotací činí přibližně 10–15 procent, v mé praktické práci se tento přibližný procentní podíl projeví i při vynechání, resp. přidání 2minutového předmáchání za stejných teplotních podmínek. Vše z praktické zkušenosti :-)) ale v životě se vždy vyskytnou odchylky.
Ještě hezký den a brzy nashledanou
Lothar
arothaus
Vyvolávání při 24°C a 2 minutách předehřevu.
Ahoj,
to je ale odvážné tvrzení! Rád bych se někdy podíval na tvoje negativy – a to nemyslím ironicky.
RODINAL/R09 používám vždy při teplotě těsně pod 19 stupňů v AGFA Kipp. U RODINALU/R09 se vždy nedoporučuje používat vysoké teploty ani rotaci.
Důležité u APX400new: 30 minut pro RODINAL 1+50 nejsou správné! Stačí i necelá polovina a pak trochu více provést expozici (200–250 ASA), to by mělo na začátek docela dobře fungovat (alespoň u mě). Právě si nejsem úplně jistý, zda lze převzít poměr 1:1 pro R09 1+40. V nouzi použij časy ze starého APX400 a trochu je prodluž.
APX už stejně dál netestuji, v suterénu mi zbylo jen pár 120ek. Ale byl to skvělý film *sniff*
Pozdrav,
Andreas
zensusa
Ahoj Andreasi,
upřímně řečeno, tvému příspěvku teď moc nerozumím. Časy, které jsem uvedl, totiž vedou k velmi kvalitním, dobře vykresleným negativům, jak jsem již podrobně popsal výše, a to jak při 320, tak při 250 ASA, tak proč tedy ta tvoje zmínka o starém APX a „nesprávné době 30 minut“ atd.
Kromě toho, rotace, jak jsem již několikrát zmínil jinde, funguje velmi dobře s R09 i s RODINALem. R09 je koneckonců předchůdcem RODINALU. Pracuji s rotací a nejrůznějšími vývojkami a filmy již desítky let a bylo jen velmi málo materiálu, které by se pro rotaci hodilo jen omezeně.
Mimochodem, proč *sniff*? APX 400, alespoň jako svitkový film, je stále k dispozici v originálním balení Agfa v dostatečném množství u řady prodejců. I kdyby se originální balení Agfy mělo vyčerpat, existuje originální materiál Agfa APX v citlivosti 100 a 400, jako KB a svitkový film od Rollei/Maco jako Retro 100 a Retro 400. To je originální materiál Agfy a vystačí ještě na dalších 5 až 7 let! A cena je také v pořádku!
Takže kdo byl opravdu spokojený s filmy Agfa 100 a 400 a chybí mu, ať si pořídí Retro, protože to je kvalita Agfa.
Přeji ještě hezký večer a zdravím
Lothar
arothaus
Lothare,
ta zmínka o 30 minutách byla spíš obecného rázu. Nechtěl jsem ani rozpoutat debatu pro a proti rotaci. Osobně se k tomu nevyjadřuji, ale spor ohledně RODINALU a rotace je už přece jen starý známý.
Ještě nevím, jestli budu používat Retro. Ale i tam to jednou skončí, proto se spíše přikláním k tomu, abych přešel už teď, možná si nakonec na FP4 přece jen zvyknu, HP5 už také používám. Co se týče ceny, Retro mi nepřijde nijak levné, nemluvě o těch hloupých dřevěných krabičkách.
Aspoň že mám ještě APX25 v truhle...
Andreas
Andreas_23
Ahoj Wernere,
vyvolávám film APX 400 (nový) v roztoku RODINAL 1+50 při teplotě 20 stupňů po dobu 20 minut v rotačním vyvolávači a s výsledky jsem velmi spokojený.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Film APX 400 (Rollei Retro 400) vyvolávám v roztoku RODINAL v poměru 1:50 při teplotě 20 stupňů s přísadou AGFA-Kipp po dobu 10 minut (bez předehřátí). Výsledkem jsou krásné negativy, které se dobře tisknou.
S pozdravem Martin
boschetti
Dobrý den,
vyvolává se film Agfa APX 400 new v Calbe A 49?
Bohužel se mi nedaří najít žádné spolehlivé informace o době vyvolávání.
S pozdravem Jürgen