Ahoj Jensi,
neměj obavy, právě jsi v praktickém pokusu potvrdil to, o čem se na různých fórech už často diskutovalo. Stálý expoziční čas nelze obecně zaručit tak, jak slibuje reklama. To je možné nanejvýš při použití přesně jedné emise emulze v kombinaci s přesně jednou vývojkou při přesně jedné šedé hodnotě. Pokud se cokoli z toho liší, stane se přesně to, co jsi pozoroval.
Ahoj Franku,
obecně to možná platí, ale v tomto případě to vidím jinak. Celá věc totiž probíhá takto: Měření se provádí při neutrálním, bílém světle. Gradace tedy nemůže mít žádný vliv. Pouze nastavení gradace na ovládacím panelu má vliv na výpočet expoziční hodnoty řídicím zařízením. To ale nedává smysl, když výrobce uvádí, že expoziční čas má zůstat stejný. Překvapuje mě to také proto, že v souvislosti s měřením se v návodu k obsluze ani slovem nezmiňuje o paralelně nastavitelné požadované gradaci.
Jinak si dokážu představit, že je možné dosáhnout alespoň přibližně stejného expozičního času jak u #0, tak u #5. První pokusy mi to alespoň potvrdily. Možná to bude u dalšího druhu papíru zase jiné. Ale přístroj díky samostatnému ovládání obou (!) lamp pro každý filtr nabízí možnost kalibrace. V procesu kalibrace se jako základ bere střední hodnota šedi.
Zatím mi to všechno dává smysl... jen měření dělá problémy.