Rochus
Ahoj všichni,
jsem v tomhle oboru relativně nový, proto vás prosím o shovívavost k mým začátečnickým chybám...
Dnes jsem se relativně neúspěšně pokoušel vyvolat a zvětšit svůj druhý černobílý film. Kombinace: ADOX CHM125 s expozicí na 125 ISO / A49, 7 minut (30 sekund převrácení) v základním roztoku. Výsledkem jsou nevýrazné (nízkokontrastní) negativy a neuvěřitelně hrubé zrno, které je velmi dobře viditelné již na zvětšeninách o rozměrech 9 x 13 cm. Celkový dojem: šedá kaše. Pokusil jsem se při zvětšování něco zachránit (různé kombinace gradace a expozičního času), ale alespoň s mými znalostmi se s tím nedá nic dělat. Možná mi někdo pomůže zjistit, jaké systematické příčiny za tím mohou být.
Zrnitost kvůli příliš studené vodě?
Základní roztok byl připraven již před 2 měsíci – může to být ten důvod?
Je tato kombinace vývojky a filmu obecně tak nevýrazná/s nízkým kontrastem (podle příspěvků, které jsem četl, tomu nevěřím...)
Dále jsou na vyvolaném filmu vidět tmavé pruhy na jednom okraji filmu a světlé pruhy na druhém okraji (vypadá to, jako by film nebyl rovnoměrně navlhčen). Je to možná způsobeno stejnou příčinou? Nebyla nádoba dostatečně naplněna?
Moc děkuji za pomoc a srdečně zdravím, Rochus
P.S. Bohužel nemám skener, proto nemám žádné ukázkové snímky...
Renate
Dobrý den,
již nějakou dobu používám A49 jako standardní vývojku ve své laboratoři. Mohu o ní říci samé dobré věci. Vývojka má velmi jemné zrno, a přesto zůstává zachována jmenovitá citlivost filmů. Negativy jsou o něco měkčí než u jiných univerzálních vývojek, jako jsou např. ID11 nebo RODINAL. Fomapan 400 a A49 jsou vynikající kombinací pro fotografie za špatných světelných podmínek.
Chyby, o kterých zde píšete, jsou pravděpodobně způsobeny vaším zpracováním. A49 používám vždy jako jednorázový vývojka. A49 také nevydrží tak dlouho jako jiné vícenásobné vývojky. Ultarfin SF nebo Negafin v základní roztoku mi i po roce stále dobře vyvolávaly. S A49 bych to nezkoušel. Jakmile A49 nabude zřetelně viditelného hnědého zbarvení, je třeba být opatrný. V takovém případě namočím kousek starého filmu za plného světla do připraveného vývojového roztoku na stanovenou dobu. Pokud film nezčerná správně, je vývojka zkažená.
Podle mých pozorování vydrží A49 déle v lahvích naplněných až po okraj než v lahvích, které byly doplněny přípravkem Protektan. Bez ochranných opatření se A49 poměrně rychle zkazí.
S pozdravem
Renate
Gast
Ahoj!
Asi před dvěma týdny jsem vyvolal film CHM 400 na citlivost 320 ASA v vývojce A49. Vývojka předtím asi 2,5 měsíce stála v lékárenských lahvích (s červeným víčkem), naplněných až po okraj, v chladu a ve tmě. Výsledky jsou naprosto v pořádku.
S pozdravem, Philipp
Gast
Děkuji za rady!
@Renate: Uchovával jsem A49 v napůl naplněné lahvi bez Protektanu, takže riziko oxidace bylo poměrně vysoké... nicméně zatím nevykazoval žádné hnědé zbarvení. Může vývojka – v zásadě – oxidovat, resp. se znehodnotit, aniž by se přitom změnila její barva? Tj. lze u vývojky, jejíž barva se nezměnila, předpokládat, že je stále funkční?
S pozdravem, Rochus
FrankJBeckmann
Ahoj Rochusi,
existuje několik vývojek, které se při stárnutí nezbarvují. Nejznámějším příkladem je Xtol. Ani u A49 to není vždy na první pohled patrné. Opatrnost je na místě, pokud se u A49 na okraji láhve objeví tmavý nános. Někdy je třeba se podívat opravdu pozorně, aby se dal objevit.
Renate
Dobrý den,
Ještě nikdy se mi nestalo, že by se A49 po delší době nezbarvil do hněda. (Xtool je výjimkou, protože obsahuje jen málo klasických vývojových látek.) Za podmínek, za jakých Rochus vývojku skladoval, bych vlastně očekával výrazné zbarvení do hněda. Dokážu si proto představit, že při přípravě vývojky mohlo dojít k nějaké chybě. První část obou sáčků obsahuje aktivní látky vývojky. Tyto látky později zhnědnou. Množství je malé a je třeba pečlivě dbát na to, aby byl sáček zcela vyprázdněn. Důležité je také, aby se látky zcela rozpustily, než se přidá druhá část. Část 1 se rozpouští obtížně, proto by měla být voda pro přípravu teplá (28 stupňů). Musím míchat už nějakou dobu, než se vše rozpustí.
Kdysi jsem si koupil balení Ultrafin SF a sáček s částí 1 byl kvůli výrobní chybě prázdný. I to se může stát a jako začátečník si toho možná nevšimnete, protože vám chybí zkušenosti.
Šmouhy na filmu v každém případě naznačují, že vývojka již nebyla dostatečně aktivní. Často používám své vývojky pro pozitivy, dokud se na zvětšenině neobjeví šmouhy. Pak je definitivně vyčerpaná. Pro výstavní snímky však používám pouze čerstvě připravenou vývojku. Použitou vývojku používám pro předkroky.
S pozdravem
Renate