Gast
Dosud jsem fotil pouze kompaktními fotoaparáty různých značek (Praktika, Zenit a Canon) a digitálními zrcadlovkami (Canon, Nikon, Fuji). Jelikož mě však nadchla analogová černobílá fotografie a tento nadčasový způsob fotografování mám velmi rád, rád bych přešel na střední formát.
Zaujal mě model Yashica Mat-124 G (6x6). Co si o tomto přístroji myslíte? Jaké jsou známé problémy, na co bych si měl při koupi dát pozor, nebo existují v této cenové kategorii lepší fotoaparáty, které byste mi mohli doporučit?
AntiLynd
Pokud máš trochu trpělivosti a vytrvalosti, mělo by být možné sehnat i Rolleicord, a to za téměř stejnou cenu, jakou někteří zaplatí za Yashicamat. Žádné klasické mouchy mě nenapadají, snad kromě expozimetru. Tam zřejmě existují značné rozdíly mezi jednotlivými kusy, protože někteří si na to stěžují, zatímco jiní s ním úspěšně provádějí expozici dokonce i na diapozitivech. K těm druhým patřím i já. Ani jinak jsem nikdy neměl na co si stěžovat, až na to, že můj objektiv vykazuje poměrně silné soudkovité zkreslení. Vlastně dokonale rovné čáry se (směrem k okrajům stále více) ohýbají: z | | se stane ( ) — pokud máš příležitost, určitě si natoč zkušební film. Jinak obvyklé podezřelé: Jaké jsou časy závěrky? Není objektiv náhodou rozladěný? Není poškrábaná přítlačná deska? Ale to platí vlastně pro každý fotoaparát...
to je ode mě vše...
s pozdravem
Nils.
Gast
Pokud vím, expozimetr fotoaparátu 124G je určen k napájení rtuťovými bateriemi. Pokud místo nich použijete alkalické nebo stříbrno-oxidové baterie, je nutné expozimetr kvůli jejich vyššímu napětí odpovídajícím způsobem nastavit.
Pokud máte ruční expozimetr (což je podle mého názoru stejně lepší volba), pak vám to může být úplně jedno.
Pořiďte si sluneční clonu, objektivy většiny dvouohniskových fotoaparátů vám za to poděkují.
Existují sice širokoúhlé a teleobjektivy, ale jejich kvalita není zrovna nejlepší, takže s modelem 124G jste omezeni na „normální ohniskovou vzdálenost“ 80 mm.
Kromě toho: Pěkný fotoaparát, docela lehký, tichý a dělá slušné snímky. U svého jsem nezaznamenal žádné soudkovité zkreslení; možná si s objektivem AntiLyndu pohrál předchozí majitel?
Dávej pozor, abys správně nastavil přítlačnou desku – tedy na 120, protože tenčí film 220 už asi nikde neseženeš.
Budeš si muset zvyknout na jiný úhel pohledu u čtvercového formátu snímku – to má ale tu výhodu, že se nikdy nebudeš muset rozhodovat mezi vertikálním a horizontálním formátem ...
Wolf_XL
...pokud máš zájem o Mat 124G v perfektním stavu – chci ten svůj prodat, protože mezitím jsem si pořídil dva „originály“ (Rolleiflexy). Z hlediska kvality není žádný rozdíl – originály se prostě lépe drží... :)
azurlord
Nejprve ti moc děkuji za tvou snahu, velmi si toho vážím (už jsem se zaregistroval, pořád jsem ten, kdo ten příspěvek založil).
@Wolf_XL
Za rozumnou cenu jsem hned pro, protože na rozdíl od eBay tomu prostě víc věřím. Je ten přístroj v pořádku a jakou cenu máš na mysli?
Wolf_XL
Ahoj azurlord,
poslal jsem ti soukromou zprávu – podívej se do své schránky.
komet
Mám fotoaparát Yashica-Mat 124 (ne -G) a jsem s ním velmi spokojený. Je to můj oblíbený fotoaparát na cesty. Nenech si od nikoho namluvit, že je horší než Rolleiflex; já ho z různých důvodů považuji dokonce za lepší než Rolleiflex.
S pozdravem Anthony
cfb_de
(ne -G) a jsem s ním velmi spokojený.
Ahoj Anthony,
já jsem se svým „D“ také docela spokojený, až na náchylnost Yashinonu k odleskům. Ve srovnání s mými částečně podstatně levnějšími (!) produkty Rollei jsem si ale na 124-G nikdy nezvykl.
Ve srovnání s Flexem má šarm, pocit při držení a zvuk cinkající plechovky na čaj.
Proto považuji model 124-G ve srovnání s Flexem 3,5 za výrazně přeceňovaný. Je to ale přesto dobrý a použitelný fotoaparát. A jak znám Wolfa, bude za něj požadovat rozumnou cenu. Navíc je zde – na rozdíl od eBay – větší důvěra.
A když už se autor příspěvku rozhodl pro tu čajovou dózu, měl by ji koupit u Wolfa a ne někde jinde. Koupit k tomu Geli je povinnost! Yashinon se podle mého názoru v citlivosti na rozptýlené světlo nijak neliší od Tessaru nebo Xenaru.
S pozdravem,
Franz
spotmatic
Pokud máš mít dvouoký fotoaparát, raději si pořiď originál. Rolleicord je jen o něco dražší, ale má lepší objektiv. V této cenové kategorii však není moc na výběr.
silberochse
cfb_de
Ahoj Silberochse,
Yashinon mi nepřipadá až tak špatný. Je prostě strašně citlivý na odlesky. Ale co se týče kontrastu, ostrosti a všeho ostatního, je naprosto na stejné úrovni jako Xenar v mém Cordu nebo Tessar v mém Flexu.
Což nic nemění na tom, že na eBayi se ten starý 124G mezitím prodává dražší než mechanicky daleko lepší Flex. Slušný automat se tam dá sehnat pořád za méně než 100,- a slušnou rachotící plechovku od čaje 124G jen velmi zřídka...
S pozdravem,
Franz
Gast
Zaujal mě model Yashica Mat-124 G (6x6). Co si o tom přístroji myslíte? Jaké jsou známé problémy, na co bych si měl při koupi dát pozor, nebo existují v této cenové kategorii lepší fotoaparáty, které byste mi mohli doporučit?
Pečlivě zkontroluj, zda posun filmu funguje správně a přesně. Moje Yashica je totiž v tomto ohledu už k ničemu. Teď si pořídím jen Cord nebo Flex :-)
S pozdravem Martin
spotmatic
Ahoj Franti,
ano, Yashica samozřejmě NENÍ špatná, ale pokud chceš fotit s určitou technickou nostalgií, retro atmosférou – nebo jak tomu chceš říkat –, dal bych přednost originálu. Nebo Mamiya C330, u té se aspoň dají vyměňovat objektivy...
Ebay se mezitím dá doporučit jen s výhradami, je tam příliš mnoho lidí, kteří se tváří, že nic neví („Nemám ponětí o technice, paměťových kartách atd.“), aby se zbavili svého šrotu.
S pozdravem
silberochse
cfb_de
Ahoj silberochse,
Nechtěl bych to nazývat retro pocitem nebo sentimentem k technice. Fotoaparáty Rollei jsou prostě z hlediska mechaniky o dvě třídy lépe konstruované a zpracované. Koneckonců kdysi patřily ke špičce mezi TLR a Yashi byl spíš přístroj pro amatéry (dnes by se jim asi říkalo „prosumeri“).
Dnes stojí oba díky beznadějnému přecenění modelu 124G přibližně stejně. A právě proto dnes doporučuji Rollei.
Nicméně: U Rollei nedoporučuji – rovněž přeceňované – modely „T“, „3.5F“ nebo 2.8, ale právě ty modely, kolem kterých se nedělá velký humbuk. Dají se sehnat za dobrých sto eur. Všechny jsou dobré, žádná z nich nemá vratkou mechaniku typu čajové dózy jako 124G a údržbu jim zajišťuje spousta kamerových techniků. Na rozdíl od Yashicy není ani zásobování náhradními díly velký problém.
Pokud už Yashica, tak z doby *před* zavedením nákladového účetnictví a maximalizace zisku v Japonsku. Takže žádná 124 ani 124G.
A zeptej se mě, odkud to s těmi náhradními díly vím… U mé Yashica-D (mimochodem velmi pěkný kousek!) byl přítlačný/počítací válec na navíjecí cívce zploštělý. Originální díl? Ani náhodou. V Rollei mi řekli, že by se mohl hodit díl z IIer-Cord (který je asi o 25 let starší), a jeden mi poslali. Sedí přesně, protože ten foťák je docela dobrá replika Cordu.
Můj předválečný Flex je momentálně v servisu a tam ho dávají do pořádku pomocí originálních dílů. Po téměř 70 letech si to ten foťák zaslouží a těch sto eur mu rád strčím pod koženou obálku :-)
Že se na eBayi mezitím často necháte ošidit, je bohužel pravda. Stejně často vás ale kamarád Bäucher v dobrých nabídkách přeplatí :-)
Já jsem však na eBay zatím neměl žádné závažné špatné zkušenosti. Možná i proto, že by mě ani ve snu nenapadlo tam nabídnout víc než 150,-. Sakra. To není pravda. Víc než 162,50 je správně, protože tolik jsem zaplatil za svůj Elmarit z 90. let.
A v nejhorším případě by dokonce i ve vybraných větších provinčních městech (např. ve Stuttgartu nebo také v Berlíně – v Mitte jsem minulý týden ulovil T, kde prodejce vyvolával 110,-) měly existovat specializované obchody s oddělením použitého zboží a zárukou. Tady v S se 2,8 Flexen prodávají ve specializovaných obchodech za 160 až 200 eur. Obvykle použité, technicky v perfektním stavu, se zárukou. Takže už neuvažuji o Yashi za sto padesát eur plus poštovné a stres z aukce.
S pozdravem,
Franz