Gast
Witam,
planuję samodzielnie wykonać kilka powiększeń czarno-białych. Oczywiście jako uczeń nie mam ani wystarczających środków, by kupić sobie powiększalnik do domu, ani odpowiedniej „ciemni”. Na szczęście istnieje wasze laboratorium do wynajęcia. Czy byłoby możliwe uzyskanie krótkiego wprowadzenia do powiększania zdjęć? Moja wiedza opiera się jak dotąd wyłącznie na teorii...
Pozdrawiam
Andrej
MirkoBoeddecker
Andrej,
niestety nie, ponieważ będziemy musieli zamknąć wynajmowane laboratorium, jeśli nie znajdzie się nikt, kto chciałby je przejąć.
W Berlinie są jednak doskonałe instytucje, które się tym zajmują.
Na szczególną uwagę zasługują VHS Kreuzberg, Tempelhof, Neukölln, Imago Fotokunst i inne.
Jeśli kogoś pominąłem, proszę o samodzielne uzupełnienie listy!
Pozdrawiam,
Mirko
PS
Jeśli nikt nie przejmie wynajmowanego laboratorium, prawdopodobnie od października będziemy prowadzić jego zmodyfikowaną wersję.
Będzie to wtedy droższe w przeliczeniu na godzinę, ale wyposażenie będzie lepsze i będzie tylko JEDNO stanowisko pracy, które będzie otwarte codziennie przez 8 godzin.
Gast
Cześć,
dziękuję za odpowiedź. Jeśli dobrze zrozumiałem, laboratorium jest nadal otwarte. Czy przy samodzielnym drukowaniu można popełnić wiele błędów, robiąc to po raz pierwszy? Po dokładnym zapoznaniu się z tematem nie wydaje mi się to zbyt trudne i czuję się na siłach, by zrobić to zupełnie sam.
Ale to wy macie w tym doświadczenie :)
Pozdrawiam
Andrej
Christoph
Cześć Andrej,
Kiedyś sam zajmowałem się powiększaniem zdjęć, ale teraz bardziej interesują mnie czarno-białe diapozytywy. Jak to działa, pokazał mi wtedy mój sprzedawca sprzętu fotograficznego w swoim sklepie. Dzięki temu znałem już cały proces i zabrałem się za to sam w domu, kiedy rodzice podarowali mi na Boże Narodzenie powiększalnik. Trzeba w to włożyć trochę wysiłku, żeby uzyskać takie efekty.
Myślę, że jak już zapoznasz się z procesem, to na pewno dasz sobie radę.
Pozdrawiam
Christoph
Gast
Cześć Andrej –
Jeśli chcesz, możesz do mnie wpaść – Frank Bauchspieß
Großeerenstrasse 67 w Kreuzbergu
Mam tam w pełni wyposażone laboratorium profilowe
Pozdrawiam
Frank
E-mail: frank.bauchspiess@arcormail.de