Gast
Dobrý den,
vaše fórum sleduji už delší dobu a jsem z něj nadšený.
Před pár týdny se mi dostalo do rukou několik skleněných a plochých filmových negativů z 50. a 60. let. Jelikož mám k dispozici pouze zvětšovací přístroj pro malý formát, napadlo mě, že bych zkusil nejprve pořídit kontaktní kopie. Bohužel, i když jsou negativy správně exponované, kopie nejsou nijak zvlášť dobré. Vlastně jsem očekával obzvláště dobrou kvalitu, protože mezi nimi není žádný optický systém. K expozici jsem použil zvětšovací přístroj.
Může mi někdo pomoci?
S pozdravem
Ernst Hunziker
Claudius
Co znamená „ne moc dobře“?
Co se ti na tvých kontaktních kopiích nelíbí? Kontrast, ostrost, barevný rozsah?
Gast
Ahoj Claudiusi,
prostě se mi nedaří zachytit všechny detaily negativu. Navíc když přejdu na jiný filtr (kontrastní papír), obraz se stane měkčím – ale pak je celý snímek „rozmazaný“.
Zesvětlování a podobné jemné úpravy tak prostě nepřicházejí v úvahu.
S pozdravem Ernst
SamuliSchielke
Ahoj Ernste,
chápu to správně, že dynamický rozsah negativů je tak velký, že tvá obvyklá gradace na papíře je příliš ostrá, ale když zvolíš jemnější gradaci, jsou zvětšeniny příliš měkké? V tom případě s negativem nic není v nepořádku, ale správná gradace leží někde uprostřed. Osvědčeným řešením je v tomto případě split-grade.
V nejjednodušší a nejprimitivnější formě to funguje takto: Nejprve urči světla na filtru 0. Jsou správná, pokud je úplně první kresba mezi bílou barvou papíru a sotva světle šedou barvou tam, kde ji chceš mít. Poté si udělejte druhý zkušební výtisk, který nejprve exponujete na filtru 0, jak jste určili předtím, a poté na filtru 5 určete expozici nejhlubších stínů: stejně jako předtím musí být hranice mezi zcela černou a sotva rozeznatelnou tmavě šedou tam, kde ji chcete mít. Poté proveďte vlastní zvětšeninu, jednou s expozicí 0 a jednou s expozicí 5, a hle, je to tam!
Pokud je to pro tebe příliš složité, trochu zřeď svůj vývojový roztok na papír a zvětšenina bude možná právě o tolik měkčí, jak jsi chtěl.
Hodně zábavy,
Samuli
Gast
Ahoj Ernste,
Samozřejmě můžeš zkusit i „ohýbat“ charakteristiku papíru.
K tomu se hodí vyvolávání ve dvou lázních, tedy postupně v tvrdé a měkké.
Nebo metoda Emmermann (zjednodušeně řečeno: namočit papír do vývojky, krátce provést expozici, počkat, dále provést expozici, vyvolat v misce).
Obě metody vyžadují značné zkušenosti.
Pokud to chceš zkusit sám, zúčastni se workshopu u Moerscha.
Pokud je to pro tebe příliš složité, nabízí i práci na zakázku.
S pozdravem
Martin
piu58
Kontury lze samozřejmě zesvětlit a je to dokonce nutné, pokud chceme dosáhnout výsledků, které se blíží zvětšeným fotografiím.