Gast
Ahoj všichni,
právě jsem otevřel první balení zmíněného papíru. Jedním z důvodů, proč jsem si ho koupil, byla inzerovaná „gramáž 280 g“.
Když jsem však držel první list v ruce, musel jsem spíš myslet na (ne)šťastné papíry Single-Weight. Z hmatového vjemu papíru jsem opravdu zklamaný. Pochopil jsem něco špatně?
Děkuji za rady
Rainer
Petzi
Možná došlo k záměně? Například mi nedávno poslali balíček matného papíru místo lesklého.
MirkoBoeddecker
Rainere,
k tomu bohužel nemohu nic říct.
Nechápu, proč ti ten podklad připomíná 90g podklad.
Ať už je lesklý nebo matný – gramáž podkladu je stejná, tam se nedá nic splést.
Existují o něco tenčí podklady (Foma, Ilford), které mají 180 g, ale i ty jsou znatelně silnější než single weight.
Starý 300g podklad Polywarmton se už 2 roky nevyrábí.
Rozdíl je však z hlediska hmotnosti těžko zjistitelný, protože je velmi malý.
To, co držíš v rukou, je v současné době nejtěžší barytový podklad na světovém trhu.
Uvažoval jsi už o napnutí?
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj všichni,
nejprve bych vám chtěl poděkovat za odpovědi. Celá věc se měla takto: minulý týden jsem byl na kongresu v Berlíně a využil jsem příležitosti, abych se zastavil v obchodě. Obchod i papír jsem dosud znal jen z internetu. Vizuální kvalita zkušebních výtisků na papíru ADOX se mi velmi líbila (kontrast, tón obrazu atd.), fotky jsem si však z portfolia nevzal. Doma pak přišlo... viz výše :)
@Mirko: bohužel se mi ne vždy podaří v e-mailech vyjádřit ironické přehánění, smajlík by možná byl na místě. Papír o gramáži 90 g je samozřejmě opravdu jiná liga. Možná jsem prostě očekával příliš mnoho, ale přímé srovnání s listem Kentmere VC Fineprint o gramáži 190 g mě přesto překvapilo, ten druhý se totiž skutečně zdá pevnější.
Možná bych mohl vložit jeden list ADOX a poslat ti ho (pro případ, že by skutečně došlo k záměně)?
Prozatím ti přeji ještě hezký víkend
Rainer
komet
Rainere,
proč si nevezmeš dopisní váhu a nezkontroluješ to?
Gast
Ahoj Anthony,
to jsem udělal jako první (kapesní váha s rozlišením 0,01 g). Dva stejně velké kousky filmu ADOX a Kentmere měly stejnou hmotnost.
Rainer