Gast
Witam wszystkich,
Właśnie otworzyłem pierwsze opakowanie wspomnianego papieru. Jednym z powodów, dla których go kupiłem, była reklamowana „gramatura 280 g”.
Kiedy jednak wziąłem do ręki pierwszy arkusz, przypomniały mi się raczej te (nie)sławne papiery o gramaturze pojedynczej. Jestem naprawdę rozczarowany fakturą tego papieru. Czy może coś źle zrozumiałem?
Dziękuję za wskazówki
Rainer
Petzi
Może to pomyłka? Na przykład niedawno otrzymałem paczkę z matowym papierem zamiast błyszczącego.
MirkoBoeddecker
Rainer,
Niestety nie potrafię się do tego odnieść.
Nie rozumiem, dlaczego ten podkład przypomina Ci podkład o gramaturze 90 g.
Niezależnie od tego, czy jest błyszczący, czy matowy – gramatura podkładu jest taka sama, nie da się tego pomylić.
Istnieją nieco cieńsze podłoża (Foma, Ilford), które mają 180 g, ale nawet one są wyraźnie grubsze niż podłoża o gramaturze pojedynczej.
Stare podłoże Polywarmton o gramaturze 300 g nie jest już dostępne od 2 lat.
Różnica w wadze jest jednak trudna do zauważenia, bo jest bardzo niewielka.
To, co trzymasz w rękach, to obecnie najcięższy nośnik barytowy na rynku światowym.
Myślałeś już o nałożeniu go na ramkę?
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Witam wszystkich,
na początek dziękuję za odpowiedzi. Sprawa wyglądała następująco: w zeszłym tygodniu byłem na kongresie w Berlinie i skorzystałem z okazji, żeby zajrzeć do sklepu. Do tej pory znałem ten sklep i papiery tylko z internetu. Bardzo spodobała mi się jakość wizualna próbnych odbitek na papierze ADOX (cienie, tonacja itp.), jednak nie zabrałem zdjęć z folderu. W domu okazało się, że... patrz wyżej :)
Do @Mirkoa: niestety nie zawsze udaje mi się oddać ironiczne przesady w mailach, może warto byłoby dodać emotikonkę. Papier 90 g to oczywiście zupełnie inna liga. Może po prostu oczekiwałem zbyt wiele, ale bezpośrednie porównanie z arkuszem Kentmere VC Fineprint o gramaturze 190 g mnie zaskoczyło – ten drugi faktycznie wydaje się mocniejszy.
Może włożę arkusz ADOX i wyślę go do Ciebie (na wypadek, gdyby faktycznie doszło do pomyłki)?
Na razie życzę miłego weekendu
Rainer
komet
Rainer,
Dlaczego nie użyjesz wagi listowej i nie sprawdzisz tego?
Gast
Cześć Anthony,
To zrobiłem jako pierwsze (waga kieszonkowa z dokładnością do 0,01 g). Dwa kawałki o tej samej wielkości – ADOX i Kentmere – miały taką samą wagę.
Rainer