Gast
A ještě jedna otázka?
Je ta tolik vychvalovaná vývojka DS-10 k dostání jako hotový produkt, nebo si ji musím sestavit sám?
Moc děkuji!
S pozdravem
Goldfinger
cfb_de
Udělejte si to sami. Jednoduše a levně.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Františku,
nejprve ti moc děkuji!
Recept jsem už našel, ale kde seženu ty chemikálie?
Můj lékárník se na mě jen hloupě podíval!!
Moc děkuji!
Mike
FrankJBeckmann
Ahoj Auricu,
teoreticky bys ty chemikálie mohl sehnat přes zásilkovou službu. Ale dneska by za tebou hned přišli muži v černém. Nevím, které zásilkové služby ještě fungují. Foto-Brenner má také chemikálie a mohl bys se zeptat i u Calbe nebo Wephota.
Wolfgg
Tady je můj seznam odkazů na nevyzkoušené dodavatele, ten první zní, jako by se specializoval na fotochemii:
http://www.genec.de/pch1-2004br.htm
http://www.omikron-online.de/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi
http://www.koehlerchemie.de/
http://www.steiner-chemie.de/unternehmen.php
http://www.fiebig-lehrmittel.de/
Ale: v předvečer fotbalového divadla jsou „lepší lidé“ a strážci pořádku v naší zemi hypernervózní?! Jako soukromý sběratel chemikálií by proto člověk měl v současné době nakupovat raději anonymně. Lékárny jsou však bohužel špatným zdrojem, protože samy nakupují jen malé množství a pro nás z toho automaticky vyplývají lékárenské ceny. Nejlepší je zeptat se toho prvního nahoře, do jaké míry už měl v domě uniformované. Nebo počkat, až skončí tahle hádka 22 dospělých o 1 míč.
Pozdrav Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
genec už neexistuje, alespoň jeho vdova chtěla po jeho smrti v roce 2005 obchod zavřít.
K nákupu chemikálií obecně: Vždy je dobré zajet přímo do obchodu. Z každé vesničky v okolí 75 km se dá dojet k prodejci chemikálií. Nejprve zavolej, jestli prodávají i soukromníkům, a pak případně vyraz tam.
To má tu výhodu, že je větší důvěra, prodejce ti může pomoci s vyplněním dokladů o konečném použití a můžeš se přímo prokázat průkazem totožnosti (čímž by byla vyřešena kontrola věku a ověření totožnosti pro případný doklad).
Někdy je také vhodné zajít na nejbližší univerzitu. Tam se ve většině chemických výdejen také prodává.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
přitom Genec zněl pro fotochemii ještě „nejvhodněji“. Škoda.
Nevíš náhodou, co se stalo s firmou Fototechnik Suvatlar v Hamburku, která po smrti Udo Raffaye v polovině roku 1997 převzala CG-Professional? Je opravdu mrzuté, že drogerie dnes nabízejí už jen věci pro hospodyňky. Ještě před asi 25 lety měly i města s 20 000 obyvateli pořádné oddělení s chemikáliemi. Dokonce i jako 14letý jsem si kdysi mohl hned odnést například červeně dýmající kyselinu dusičnou! Samozřejmě se pak objevila otázka, k čemu to je. Jako odpověď ale vždy stačilo „na chemický pokus“. A po jménu a adrese se tam stejně nikdo nikdy neptal. Ve srovnání s dneškem to byl naprostý ráj.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
ano, ta věc s Genecem je tragická. Nejen proto, že jsem přes pana Neubauera sehnal posledních 25 g dusičnanu uranu, které jsou v Evropě volně dostupné.
O Suvatlaru nevím vůbec nic. Nechal jsem si tam něco objednat („hromadná objednávka“) a před půl rokem to ještě šlo bez problémů.
K té bezpečnostní hysterii: na jedné straně vím, že omezení ze strany zákonodárců vycházejí z velké části z neznalosti odpovědných úředníků a rozhodujících činitelů (stačí absolvovat školení o nebezpečných látkách na ministerstvu životního prostředí... a pak jsi úplně deziluzovaný).
Na druhou stranu vítám omezení ze dvou důvodů: Zaprvé to výrazně snižuje riziko pro život. Kolik pokusů se v kuchyni podniklo a poté se pořádně neuklidilo? Zadruhé máme dnes bohužel v oblasti fotografie u osob mladších 25 let většinou co do činění s lidmi, kteří nemají vůbec žádné znalosti o chemikáliích, nedokážou rozpoznat rizika ani se podle toho chovat. Z důvodu nedostatku znalostí. To je nevýhoda toho, že analogová fotografie mezitím skončila v „umění“ a oblasti vědomého „řemesla“ již dávno opustila. Školní vzdělání k tomu přispívá.
V této souvislosti byl opravdu sexy e-mail od „umělce“, který chtěl dělat kyanotypie a po kličkování („Ocetovou kyselinu nemám, ale tady je kyselina s černou etiketou“) se mě zeptal.
Mohl jsem tam přece metodou vyloučení pomoci vylepšit lidský genom...
Vlastně bych měl říct, že žádný fotograf bez úředního osvědčení o odborné způsobilosti by neměl mít možnost koupit v obchodě s chemikáliemi ani sodu. Na druhou stranu by pak ti mnozí, kteří velmi přesně vědí, jak zacházet s vlastními roztoky, platili za tyto idioty.
Proto je moje rada ohledně nákupu chemikálií: Jeďte tam. U pultu pak proběhne kontrola kvality ze strany zákazníka. Tedy, tam se zodpoví otázka „ví, co dělá?“ A pak produkty z objednávkového seznamu dostanete, nebo prostě ne.
Kdo tam nic nedostane, neměl by fňukat na fórech ve stylu „ti zlí kreténi v XYZ mi nechtěli nic prodat“, měl by se připravit na druhou návštěvu a trochu se naučit, o co tam vlastně jde.
Moje očekávání od domácích laborantů jsou stejná jako od lidí, kteří si troufají na pastýřský pobyt před sporákem: vědět, co tam dělají. Rozbalit polévku v sáčku a naředit ji umí každý.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
podle adresáře Sulvatar ještě existuje, Goldfinger by tam v Hamburku mohl zavolat (040/395709) a poptat se (nechat si poslat ceník).
K tomu umělci s kyanidem: když slyším, do jaké míry jsou mladí lidé ochotni se nechat využívat jako pokusní králíci pro drogy (večírky, diskotéky atd.), už dávno si říkám: komu je jeho délka života ukradená, ať si dělá, co chce, pokud tím neubližuje třetím osobám.
Pro mladší generaci jeden příklad, jak vypadala výuka chemie na gymnáziu v sedmdesátých letech: tehdy byli učitelé ještě pořádně otužilí chlapíci, kteří se ničeho nebáli a směli si dovolit všechno. Jednoho dne stál u laboratorního stolu s ochrannou maskou a rukavicemi a k hrůze těch slabochů mezi žáky (hlavně žákyněmi) skutečně vyrobil nitroglycerin. Někteří se strachy schovali za poslední lavice. Ale k strachu nebyl žádný důvod. Věděl totiž přesně, co dělá, na rozdíl od učitelů, kteří bez potřebných odborných znalostí chtějí jen frajerčit – ti byli nebezpeční. Nitroglycerinem pak napustil kousky papíru, na které měli dobrovolníci udeřit kladivem. Kromě mé skromné osoby se nikdo nepřihlásil. Vrchol toho všeho ale teprve měl přijít: odpoledne byl podle rozvrhu kroužek chemie, kde si to každý mohl vyrobit sám. Samozřejmě pod jeho dohledem. Pokud teď někdo omdlí a bude považovat tohoto učitele za nezodpovědného: pravda je přesně opačná. Tehdy jsme se naučili zodpovědně zacházet s nebezpečnými látkami, ba dokonce obecně s nebezpečnými situacemi. Přesněji řečeno: nebezpečné situace se stanou neškodnými, když víte vždy o něco víc, než situace vyžaduje, což se v průběhu let osvědčilo už v silničním provozu. Tehdy to byl ještě pořádně tvrdý výcvik. Dnes je pravděpodobně už díky zákonu o výbušninách „všechno zakázáno“, což do výuky chemie vnáší jiskru. Nijak mě tedy nepřekvapuje, když slyším, že celých 60 % maturantů chce studovat ekonomii nebo právo. Počet právníků se za pouhých 12 let zdvojnásobil. Tam je ale kariéra určitě zaručena!
S pozdravem Wolfgang
FrankJBeckmann
Ahoj,
my jsme taky měli takového učitele chemie, u kterého se člověk ještě něco naučil. Byli jsme pak taky poslední ročník, který směl vyrobit a odpálit dýmovnici. A stříleli jsme do vzduchu plechovky s hliníkovým a dusíkovým plynem. :-)
Nedávno jsem měl obrovský problém, když jsem chtěl koupit roztok jodidu draselného. Mladý a dynamický nový lékárník v naší vesnici se nejprve zeptal: „Co to vlastně je?“ Pak jsem obcházel lékárny v nejbližším menším městě. Většina z nich už chemikálie vůbec neprodává. Jeden lékárník mi řekl, že je příliš riskantní prodávat chemikálie, protože pokud s nimi zákazník něco zvorá, prodávající za to nese odpovědnost. A že už měl problémy s úřady. Jedna lékárnice dokonce řekla, že přece nikdo neví, co zákazníci s těmi chemikáliemi zamýšlejí, že se dá vyrobit bomba téměř z čehokoli a že dnes je přece spousta výrobců bomb a teroristů. Určitě pilně čte časopis Focus. Pak jsem ale nakonec měl štěstí a jedna opravdu schopná lékárnice mi bez váhání za málo peněz připravila roztok. Řekla, že by to udělali i pro staršího Silvera. Teď už vím, kam se obrátím, až budu potřebovat další chemikálie.
Wolfgg
Sodu (uhličitan sodný) lze mimochodem stále koupit v supermarketu, a to pod názvem „Heitmann Reine Soda“ v oddělení pracích prostředků (v mém případě v Kauflandu). Dobrý odmašťovač do kuchyně díky zmýdelnění. Nevím však, zda je jeho čistota dostatečná pro fotografické účely. A když už jsem u domácnosti: jelikož z oficiálních čisticích prostředků na toalety dnes vždycky vykoukne nějaký ten zelený, takže ta věc už k ničemu není, HCL se dá sehnat v drogerii Müller.
S pozdravem Wolfgang
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
proč by soda neměla stačit na fotografické účely? Stupeň čistoty „photograde“ nebo „pro photo“ je jen nepatrně vyšší než „technický“. Žádná hospodyňka by na své prádlo nepoužila takovou špínu.
Stupně čistoty však pouze zaručují, že látka odpovídá alespoň uvedenému stupni čistoty, ve skutečnosti jsou chemikálie zpravidla mnohem čistší.
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
už sice tu pasáž nemůžu najít, ale Raffay někde psal, že pro fotografické účely by se mělo používat pouze vysoce čisté zboží, už jen kvůli problému s těžkými kovy (katalytická oxidace vývojové látky). Někteří vývojáři totiž nepoužívají komplexotvorná činidla. Ale pravděpodobně stejně naše pomůcky na přípravu roztoku a vývojové nádoby (které nejsou z velmi hladkého skla) určují, kolik „nečistot“ se do našeho roztoku dostane.
S pozdravem Wolfgang
skahde
Recept už jsem našel, ale kde seženu ty chemikálie?
[right][post="7649"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
I když se pánové už téměř přesouvají k dalšímu tématu :) :
Všechny ingredience pro DS10 jsou k dostání na Omikron-online. Dimezone-S asi není ve standardním katalogu, ale seženou ho za rozumné ceny, pokud lze věřit příslušným zprávám obvyklých podezřelých z sousedního fóra. Vitamín C v práškové formě se dá sehnat u Schleckeru, DM nebo jak se u vás ta drogerie jmenuje.
S pozdravem
Stefan
cfb_de
Ahoj Wolfgangu,
to, co napsal Raffay (Bůh mu dej pokoj), a to, co dělal ve své firmě... to jsou dvě různé věci.
Jelikož „technicky“ vlastně stačí, sám jsi to vysvětlil tím milým vtipem o zašpiněných plechovkách :-) A o nic jiného tu nejde. Stupně volnosti, co se týče koncentrace, teploty, rytmu naklánění/otáčení, jsou už tak velké, že je pomalu úplně jedno, jestli jsou suroviny „fotografické min. 85 %“, „čisté“ nebo „pro UV spektroskopii“.
Dokud tady v naší rozmazlené republice stejně vždycky dostaneme o stupeň lepší, než je na obalu uvedeno.
V Itálii je například „pro photo“ znakem kvality (protože „technicky“ to nemají, tam se rozlišuje jen mezi špínou a analytickou kvalitou. Jasné vyznání technické chemie!). A v každém návodu na vlastní přípravu je jasně uvedeno, že se dá testovat na každou dávku.
I tak používám čistě balené průmyslové produkty nebo čistě připravené vlastní směsi. O funkční váze, čistých surovinách (pod „nejčistší“ mi do lahve nic nedám) a čisté vodě ani nemluvě.
Pak zbývají jako rušivé faktory vlastně jen dva: moje hloupost při přípravě a můj postup při zpracování.
Proti hlouposti při zpracování neexistuje žádný lék. „Průmysl“ (to se dneska musí dávat do uvozovek) to dělá jinak: Mají pořádnou vstupní analýzu a podle toho řídí složení svých produktů.
Zářivými příklady by byly „RODINAL“, „ID11“ nebo „R09“.
U nich ale vím, že v lahvi je víc, než uvádí receptura. Více inertního svinstva. To není na škodu, pokud kupujete hotové roztoky. To se ale stává brutálním problémem, když jde o vlastní přípravu, protože u „pro foto“ surovin to většinou nevíte a nadšený domácí výrobce také nemá doma k dispozici potřebné analytické vybavení.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj!
Právě jsem volal paní Neubauerové z firmy genec a ptal se, jestli ještě mají fotochemikálie. Řekla mi, že má na skladě prakticky všechno a také to prodává, ale už nic nového nenakupuje.
Příští týden však nebude v kanceláři, takže objednávky bude možné vyřídit až přespříští týden.
Před objednáním je třeba se zeptat, zda je tam ještě k dispozici Dimezone-S.
Dimezone-S je mimochodem uvedeno také přímo v internetovém obchodě Omikron (
Omikron).
Mějte se
Guido
cfb_de
Ahoj Guido,
to je skvělá zpráva!
S pozdravem,
Franz
Rocketman
Ahoj všichni!
U Omikronu se dá sehnat opravdu všechno. Sehnal jsem si tam manganistan draselný v „nejčistší“ kvalitě, který potřebuji pro reverzní vývoj, kyselinu sírovou, thiokyanát draselný a siřičitan sodný. Je však nutné předložit doklad o věku, prohlášení o konečném použití (v tomto případě pro KMnO4, proč asi??? :-) ) a potvrzení o správném zacházení.
S pozdravem
Sebastian
Wolfgg
S firmou Genec to bohužel asi už nebude fungovat. Koncem května jsem jim faxoval objednávku chemikálií, ale dodnes nebyla vyřízena. Na telefon (02504/880578) také nikdo v různých časech nezvedá. Pokud někdo něco ví, prosím, napište.
S pozdravem, Wolfgang