Schwedenstahl
Mam pytanie do Mirko, temat ten już kiedyś się pojawiał. Chodziło o materiały Super 8 w wersji czarno-białej – o to, by oprócz DS8 oferować również Super 8. >Nie udało się to z powodu braku kaset. Obecnie dostępne są kasety wielokrotnego użytku w stosunkowo przystępnych cenach, około 13 euro.
MirkoBoeddecker
Cześć Marvan,
O jakie kasety Ci chodzi?
Czy możesz nam przesłać link lub go tu zamieścić?
W takim razie spróbuję z dużą dozą taktu i sporą dawką Stavopramen w Czechach porozmawiać z odpowiednim działem...
Pozdrawiam,
Mirko
Schwedenstahl
Cześć Mirko,
zajrzyj na stronę www.wittner-kinotechnik.de – w katalogu znajdziesz kasety Super 8 do samodzielnego napełnienia. Kosztują zaledwie około 15 euro.
Schwedenstahl
To znowu ja... żeby wszystko było jak najbardziej precyzyjne
http://www.wittner-kinotechnik.de/katalog/...mm/s8_meter.php
Jak świetnie można by tam coś zorganizować.
Pozdrawiam
Marwan
MirkoBoeddecker
Ale Wittner ma przecież już w ofercie ORWO UN 54...
U Fomy na pewno nie będzie taniej.
Dlaczego wolałbyś kupić film Foma?
Czy podłoże jest bardziej przejrzyste, a ochrona przed efektem halo lepsza?
Nigdy jeszcze nie porównywałem tych dwóch produktów.
Pozdrawiam,
Mirko
Schwedenstahl
Cześć Mirko,
To prawda, mam już doświadczenie z kamerą Foma w formatach 16 mm i DS8. Podobnie jak ja, wielu posiada rosyjską kamerę Quarz, która jest naprawdę genialnym urządzeniem, ale także model Beaulieu 4008 ZM2. Po prostu chciałbym używać Fomy do obu tych formatów. Po prostu już się na to nastawiłem. Kiedy rozmawia się z filmowcami w branży, okazuje się, że w zakresie DS8 używa się wyłącznie Fomy, a właściwie wszyscy posiadają jeszcze inną kamerę kasetową Super 8. Wyobrażam sobie, że zostałoby to przyjęte z zadowoleniem, ponieważ wielu z nich samodzielnie wywołuje filmy i można by wtedy wywoływać oba rodzaje taśm jednocześnie.
Ale jak to zawsze bywa, rynek musi na to pozwolić. Myślę, że inni też by to docenili.
Pozdrawiam
Marwan
perforiert
Film ORWO UN 54 jest wprawdzie oferowany jako „film uniwersalny”, ale moim zdaniem jest to w rzeczywistości film negatywowy. Ma szary podkład i nie zapewnia tak skutecznej ochrony przed efektem halo jak Fomapan R 100. Dlatego z pewnością warto byłoby oferować go również w opakowaniach ciemniowych o długości 15 m w formacie S8. Myślę, że znalazłoby się na to sporo chętnych. KODAK ma wprawdzie w ofercie 2 bardzo dobre rodzaje filmów czarno-białych, ale są one dość drogie.
Z drugiej strony, to trochę nielogiczne, żeby pakować ten film w te jednorazowe kasety, skoro można go mieć od razu na szpuli, z możliwością pełnego przewijania i bez typowych dla Super 8 problemów z ostrością. Ale gdyby filmowcy myśleli logicznie, kasety S8 zniknęłyby z rynku tak szybko, jak np. filmy na dyskach.
Istnieje jednak kilka prawdziwych powodów, dla których warto dodatkowo wykorzystać materiał filmowy w kasetach, np. jeśli chce się korzystać z (nielicznych) specjalnych funkcji wysokiej jakości kamer, których nie oferuje Quarz.
I oczywiście można by załadować kasety Single-8 materiałem na metry (tylko ok. 12 m), wtedy robi się jeszcze ciekawiej.
hjkoenig
Dobry wieczór,
Pytałem już o to w sąsiednim wątku, ale tam to właściwie nie pasuje, a tutaj też tylko w pewnym sensie – ale mimo to: czy ktoś ma doświadczenie z precyzyjną płytą dociskową firmy GK-Film? Ma przecież kosztować prawie 130 euro. Ale jeśli już wywołuje się film metrowy w kasetach S-8 (a to urządzenie jest przydatne), to może się opłaca. Wciąż jest kilka urządzeń S-8, które szkoda by było wyrzucić (wciąż pielęgnuję moją Agfa Microflex 200), a Quarz DS8-3 to jednak naprawdę ciężka artyleria. W porównaniu z nim Bolex B8 z obiektywami 5 mm i 12 mm to wręcz mały aparat kieszonkowy (u mnie też stoi w szafie i po prostu nie mogę się z nim rozstać...)
Pozdrawiam
Hajo König
haeberlein
Materiał Foma Super 8 jest dostępny w firmie Wittner Kinotechnik w rolkach o długości 72 m i 290 m. Trzeba go po prostu samodzielnie przyciąć do długości 15 m i włożyć do kasety samonawijającej. Jak dotąd robiłem to jednak tylko z gotowym materiałem kolorowym o długości 15 m, ponieważ nie mam możliwości odmierzenia 15 m w ciemności. Być może wystarczy noktowizor.
Pozdrawiam, Rene