william5 Cześć, szukam filtra czerwonego do aparatu Durst 805. Czy ktoś ma jakąś wskazówkę? W sklepie FOTOIMPEX nic nie znaleźli. Pozdrawiam
cfb_de Cześć Jens, Czy masz uchwyt do filtra? -> Wystarczy wyciąć odpowiedni kawałek płytki (np. starej okładki płyty CD) i pokryć go dwiema lub trzema warstwami Rubylithu/DC-fix – gotowe. Nie masz uchwytu? -> Zrób go sam – metalowy pręt powinien mieć średnicę 8 mm, reszta jak powyżej. Albo: firma Durst w Brixen właśnie wyprzedaje zapasy magazynowe. Na pewno możesz tam kupić tę część za sporą sumę. Być może firma Tetenal też ma jeszcze jedną, oni zajmowali się dystrybucją produktów Durst. Mieli, ponieważ firma Durst zaprzestała produkcji sprzętu laboratoryjnego. Pozdrawiam serdecznie, Franz
william5 Cześć Franz, dzięki za wskazówki. Uchwytu już nie ma. Zrobiłem sobie nasadkę z soczewki z czerwonego światła (nie wiem, skąd ona właściwie się wzięła) i odpowiedniego trzpienia. Problem w tym, że soczewka jest zdecydowanie za nieprzezroczysta. Prawie żadne światło przez nią nie przechodzi. Gdzie mogę dostać ten Rubylith/DC-fix, o którym wspomniałeś? Pozdrawiam, Jens
cfb_de Cześć Jens, jeśli nie chcesz od razu kupować całej dużej rolki: możesz dostać kawałek w firmie zajmującej się reprografią/grafiką albo w drukarni w zamian za drobny datek do kasy na kawę albo za piwo. Pozdrawiam serdecznie, Franz
Petzi Cześć, szukam filtra czerwonego do Dursta 805. Czy ktoś ma jakąś wskazówkę? W sklepie FOTOIMPEX nic nie znaleźli. Pozdrawiam [right][post="7606"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]Cześć, próbowałeś już w firmie Durst?
william5 Roman mi pomógł. Chciałbym mu w tym miejscu serdecznie podziękować za jego wspaniałą pomoc! Pozdrawiam, Jens
drbue W dziale majsterkowania przy palniku są/były krążki o wymiarach około 20 x 20 cm; możesz z nich wyciąć sobie taki element. O ile dobrze pamiętam, są one produkcji Dunco. Używam ich z powodzeniem w powiększalniku, a także w mojej lampie Duka marki Rowi, która pochodzi jeszcze z epoki kamienia łupanego.