Gast
Ahoj,
a díky... na vašem fóru jsem už našel spoustu užitečných tipů, ale teď na mě tlačí
můj šéf :lol: !
Po krachu Agfy právě testujeme spoustu filmů a vývojek a dnes je na řadě Adox... Máme Adox CHS 100 ART a Adox APH09, poměr 1+40 na 700 ml
dává 17,07 ml koncentrátu... teď moje otázka... jak „náročný“ je ten vývojka, respektive ten film?!
0,07 je při mých měřeních opravdu náročné! :ph34r:
Byla bych vděčná za každý tip a trik!!
A má náhodou někdo informaci o době vyvolávání CHS 100 v TT Ultrafin Plus?
Přeji vám všem ještě hezký den
Pozdravy
Daniela
Gast
Ahoj Danielo,
na přesné odměřování používám jednorázovou injekční stříkačku bez hrotu jako náhradní odměrku. Ještě lepší je samozřejmě váha pro dealery (tu by měl mít po ruce každý laborant). Ta by měla mít přesnost až na 1/10 g.
Můžeš taky prostě nastavit 800 a pak se zamyslet, jak přesně odměříš 20 ml :ph34r:.
Vážně, není to až tak zlé.
Mimochodem: v RODINALu (který má být podobný 09) mi připadá 100 pro KB příliš silné.
UF plus by mě k tomu nikdy nenapadlo.
Ale Neofin byste rozhodně měli vyzkoušet.
Pozdravy
Martin
Gast
Ahoj!
Já také používám jednorázové injekční stříkačky s jehlou v nejsilnějším provedení. Seženou se v každé lékárně za pár centů. S 5ml modely bys měl bez problémů odměřit i 0,2 ml. Vždycky si předem naberu o něco víc než 1 ml a pak vytlačím vzduch přesně na 1 ml. Potom můžeš přesně pracovat s měřítkem injekční stříkačky, ten 1 ml prostě připočítám k vodě na roztok.
Zdravím, Phil
Wolfgg
Ahoj Danielo!
Tady je pár faktů o tom, jak to ve fotografii s tolerancemi vypadá:
Pokud film dodržuje udanou citlivost s přesností lepší než +/- 1 DIN, musí mít výrobce svůj výrobní proces opravdu velmi dobře pod kontrolou; podle mých dlouholetých zkušeností se to u barevných diapozitivů daří jen špičkovým výrobcům, a to navíc jen po určitou dobu po dodání. +/- 1 DIN odpovídá také přesnosti expozice +/- 1/3 clony – kdo pracuje vždy tak přesně? Citlivost v DIN je logaritmická veličina, tzn. o 1 DIN více znamená absolutně 10 na 0,1 = 1,2589..., tedy asi o 25 % vyšší citlivost filmu. Pokud předpokládáme, že chceš nastavit ředění vývojky 10krát přesněji než je tolerance 1 DIN u filmu, tedy na +/- 2,5 %, znamená to 17,07 ml * 0,025 = 0,43 ml za předpokladu, že dvojnásobné ředění vyžaduje také dvojnásobnou dobu vyvolávání. Mohl bys tedy zhruba použít mezi 16,6 ml a 17,5 ml koncentrátu a vliv ředění vývojky na výsledek (hustotu filmu) by pak byl stále 10krát menší než kolísání citlivosti filmu o 1 DIN. Zkus si udělat test se dvěma stejně expozicemi prožitymi kousky filmu, stejná doba vyvolávání/teplota/pohyb, jednou s 16,6 ml, pak s 17,5 ml koncentrátu, a pak oba kousky filmu porovnej. Takové zkušenosti jsou důležité.
K odměřování koncentrátů mimochodem vždy používám odměrnou pipetu (je to dlouhá skleněná trubička se stupnicí). Tak nemusíš láhev převracet a pak jen čistit sklo.
S pozdravem Wolfgang
Gast
Díky vám,
tak to asi zajdu k prodejci a vyjednám si to :)
V každém případě moc děkuji, i za tu malou teoretickou lekci :)
Přeji všem příjemnou další „práci“
S pozdravem Daniela