Gast
Cześć, chcę wywołać film Lucky SHD 100 w roztworze A49. Czy ktoś mógłby mi podać czasy i częstotliwość ruchów? Worek z wywoływaczem ma co najmniej pięć lat – czy nadal mogę go użyć?
Z góry dziękuję, Knut
huehnerhose
Cześć,
jeśli woreczki są szczelne, możesz ich bez problemu używać – jeśli po wysypaniu „proszku” zauważysz, że ma on dziwny kolor lub jest twardy jak kamień, oznacza to, że zawarł wilgoć, i wtedy możesz go wyrzucić...
W przeciwnym razie www.digitaltruth.com
SHD 100 Calbe A49 1+1 100ASA 10 min 20°C
Pozdrawiam
Sebastian
cfb_de
Cześć Sebastian,
co do postępowania ze starymi proszkami: ACK.
A jeśli chodzi o czasy z tabeli „Massive Development Chart”: trzeba je samodzielnie dokładnie przetestować. Podane tam czasy zostały sprawdzone przez innych (czyli: nikt nie wie, jak wykonują naświetlanie, przechylają, obracają, jak dokładny jest ich termometr, czy uwzględniają czasy nalewania i wylewania itp.).
Ale jako pierwszy punkt odniesienia, czy wynik będzie mieścił się między trzema a pięcioma, czy raczej między piętnastoma a osiemnastoma minutami, to się nadaje.
Być może laboratorium w Berlinie u tych przyjaznych Impexerów wie o wiele więcej, niż dotychczas powiedzieli Mirko na potrzeby tabeli :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
FlorianLiebetrau
Cześć, Sebastian
Na odpowiedź jest już chyba trochę za późno, ale...
W temperaturze 20°C i przy rozcieńczeniu 1+2 20 minut wydaje się na pierwszy rzut oka idealnym czasem... Dokładniej będę mógł się wypowiedzieć dopiero później... Te dwie ślicznotki muszą jeszcze wyschnąć :D
FlorianLiebetrau
[Nie znaleziono załącznika]