Witam,
W galerii na stronie Moersch, obok wielu innych bardzo ładnych zdjęć, znajduje się również to:
http://www.moersch-photochemie.de/bilder.p...ectsepia&bild=7
. Uważam to zdjęcie za niesamowicie seksowne, i to mimo że w ogóle nie mam słabości do samochodów. Wynika to z, powiedzmy, kolorystyki tego zdjęcia: dla mnie (moich oczu, mojego ekranu...) wygląda to tak, jakby ton obrazu w cieniach i środkowych partiach był dość niebieskawy, a w kierunku świateł stopniowo przechodził w żółtawy. Ma to w sobie coś wyjątkowego. Nie jest jednak zbyt nachalny, jak to moim zdaniem bywa w przypadku niektórych innych zdjęć z tonacją. Krótko mówiąc: podoba mi się.
A ponieważ zastosowałem cenną pedagogicznie metodę nauki, polegającą na przyglądaniu się gotowym produktom, które mi się podobają, aby dowiedzieć się, jak zostały wykonane, a następnie bez skrupułów skopiować, naśladować, a nawet wykorzystać tę technikę, tak aby w końcu sam ją opanować i móc nią dowolnie się bawić, wykorzystując ją do moich własnych celów, :P („podejście indukcyjne”, o ile dobrze pamiętam z wykładu wprowadzającego do dydaktyki)... moje pytanie brzmi więc: jak to zrobili?
Jest tam już mowa o rozjaśnianiu światłem i tonowaniu złotem, nie jestem przecież zupełnie zielony w tej dziedzinie, a także o tonach rozbitych, tonach Antonowych i tonach podwójnych, o których kiedyś słyszałem, ale jak dotąd nie udało mi się znaleźć w sieci informacji na temat tych technik, które naprawdę by mnie zadowoliły. Jeśli więc ktoś ma jakieś przydatne linki na ten temat lub chce się tutaj podzielić kilkoma wskazówkami i doświadczeniami: proszę bardzo...
Bardzo dziękuję,
Pozdrawiam
Nils.