RWSchueller
W NEUTOLU (zarówno NE, jak i WA) cenię sobie
- mocne cechy
- bardzo wyraźne słabe strony
- można go mocno rozcieńczyć, co zapewnia dużą wydajność
- jasne partie pojawiają się w kasecie nawet po dłuższym czasie
- bardzo ładna tonacja w połączeniu z papierami Polywarmtone i Foma
Szukam zamiennika wywoływacza.
Dziękuję
Reinhard
Roman
Sam nigdy nie używałem NEUTOL NE – ale ten opis brzmi dla mnie dokładnie jak Tetenal Eukobrom.
Do tej pory zawsze używałem NEUTOL WA – ale określenie „twarda charakterystyka” tu nie pasuje...
Roman
Gast
Ocena NEUTOLU (zarówno NE, jak i WA)
– - ostra charakterystyka
– - bardzo wyraźne słabe strony
– - można go mocno rozcieńczyć, co zapewnia wysoką wydajność
– - jasne partie pojawiają się w kasecie nawet po dłuższym czasie
– - bardzo ładna tonacja z papierami Polywarmtone i Foma
Szukam zamiennego wywoływacza.
Dziękuję
Reinhard
[right][post="7520"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
NEUTOL to receptura Agfa 113, jak chyba skracano NEUTOL w NRD, prawidłowo z literą N, a następnie ORWO/Calbe N113.
Gast
W NEUTOLU (zarówno NE, jak i WA) cenię sobie:
- ostry charakter
W przypadku WA raczej nie ma to zastosowania
- bardzo wyraźne cienie
to raczej kwestia papieru
- można go bardzo rozcieńczyć, co zapewnia dużą wydajność
- światła pojawiają się w kasetce nawet po dłuższym czasie
to również raczej kwestia papieru
- bardzo ładna tonacja z papierami Polywarmtone i Foma
Zgromadziłem jeszcze sporo NE i WA i przechowuję je tak, że wystarczy mi na jakiś czas, ale co będzie potem...?
Być może przejdę na wywoływacz Amaloco...
Pozdrawiam! Johannes
FrankJBeckmann
Cześć,
dlaczego wszyscy tak panikują z powodu NEUTOL-u? Z tego co wiem, chemikalia Agfy znów są produkowane. Poza tym Wolfgang Moersch ma w swojej ofercie kilka bardzo interesujących wywoływaczy. Właśnie testuję Separol HE. Jestem zachwycony pierwszymi wynikami. Teraz wywoływacz musi tylko pokazać, jak długo zachowuje swoje właściwości. No i jest jeszcze ten znakomity N113, o którym już tu wspomniano.
cfb_de
Cześć Reinhard,
zarówno NE, jak i WA co tydzień schodzą z taśm produkcyjnych w Vaihingen. To znaczy: produkują ten produkt i to w tak dużych ilościach, że mają wystarczająco dużo na sprzedaż.
Również RODINAL, a właściwie cała naprawdę ważna gama produktów Agfa do czarno-białych zdjęć, jest ponownie produkowana już od kilku tygodni. I to nawet nie za ośmiokrotną cenę, ale być może w USA pod inną nazwą. Bo jest tam ktoś, kto był tak sprytny, że chciał przejąć znak towarowy RODINAL.
Jeśli to się uda, (była firma Agfa) w Vaihingen będzie musiała zwolnić pracowników, bo straci jeden z najważniejszych rynków, a dopiero co nauczyła się, jak robić RODINAL, NE, WA i jeszcze kilka innych produktów do czarno-białej fotografii.
W skrócie: 25 osób straci pracę (z niecałych 60 zatrudnionych), produkcja produktów do czarno-białych (w rzeczywistości wszystkich!) zostanie wstrzymana, a potem nie będzie już też NE ani WA. Podziękować za to można wówczas małej amerykańskiej firmie z udziałem niemieckim, z siedzibą w stolicy. Jako adres do wysłania pozdrowień nadaje się na przykład ten tutaj, z forum.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
FrankJBeckmann
Cześć Franz,
skoro Rodinal jest chyba najbardziej znanym produktem z oferty dawnej firmy Agfa, to niestety prawdopodobnie masz rację. Ja też nie rozumiem, dlaczego koniecznie trzeba było przejąć nazwę Rodinal. R09 to przecież również znana nazwa i ugruntowany produkt, który co prawda jest bardzo podobny do dzisiejszego Rodinala, ale nie jest z nim identyczny. Gdyby ktoś teraz sprzedawał R09 pod nazwą RODINAL, wielu zauważyłoby różnicę dopiero wtedy, gdy kilka wywoływań nie powiodłoby się. Nie przynosi to nikomu korzyści, wręcz przeciwnie, widzę w tym raczej dużą utratę zaufania do marki oraz dystrybutora. Poza tym pieniądze przeznaczone na prawa do nazwy można by z pewnością zainwestować w bardziej sensowny sposób, ponieważ budżet nikogo nie jest już tak duży, a każda produkcja musi być sfinansowana z góry.
cfb_de
Cześć Frank,
Dlatego trochę się dziwię, że po mojej wzmiance na angielskim forum nic się nie dzieje.
Zakładam, że sam Mirko nie wiedział o tym przedsięwzięciu. Chociaż: domena RODINAL.de jest już zajęta, skoro domeny są teraz tak tanie. Por.
niemiecki NIC
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
aneinaus
To koszmar.
Sklep stacjonarny, który – jak sam doświadczyłem – mimo wydrukowanej listy z wymiarami 24x30 cm rzuca na ladę ten format zamiast wymaganego (i niedostępnego) 30x40 cm, a do tego nawet nie ma tego, czego szukam (nie zdarzyło się to w słynną „złą sobotę”, tylko w środę)
Właściciel berlińskiej firmy wysyłkowej, który, z całym szacunkiem, raczej odstrasza niż przyciąga. Po co ciągłe narzekanie na brak marży i astronomicznie rosnące ceny srebra.
Jako klienta to nie interesuje, a raczej skłania do złożenia zamówienia gdzie indziej, gdzie być może każda pozycja będzie o euro droższa – ale za to dotrze zgodnie z zamówieniem.
Zagarnianie domen i marek bez posiadania zasobów, aby samodzielnie to sensownie ogarnąć.
Za cenę niezliczonych kolekcji domen z pewnością można by zatrudnić sobotnią pomoc, która wprowadziłaby nieco porządku w sklepie i wysyłce.
Klient, który nie chce być wymieniony z nazwiska.
Serdeczne pozdrowienia z prośbą do właściciela tej domeny, aby mniej narzekał, a więcej zajmował się porządnym prowadzeniem działalności.
Gast
Powiedziałbym, że firma JandC powinna raczej sprzedawać prawdziwy RODINAL jako RODINAL, a nie R09. Nie mam pojęcia, co sobie o tym myślał właściciel, ale uważam, że jego postępowanie jest dość dziwne i przynosi efekt przeciwny do zamierzonego.
Gast
Ocena NEUTOLU (zarówno NE, jak i WA)
– - ostra charakterystyka
– - bardzo wyraźne niedociągnięcia
– - można go mocno rozcieńczyć, co zapewnia wysoką wydajność
– - jasne partie pojawiają się w misce nawet po dłuższym czasie
– - bardzo ładna tonacja z papierami Polywarmtone i Foma
Szukam zamiennego wywoływacza.
[right][post="7520"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Witam,
Możesz zamówić Agfa NEUTOL Liquid WA w Nordfoto, mają go w ofercie, a zazwyczaj usuwają produkty Agfa, które nie są już dostępne...