dobla
Cześć!
Kupiłem niedawno na aukcji w serwisie eBay niedrogi aparat Opemus 5 z kolorową głowicą; w miejscu, gdzie zwykle
znajduje się odchylany filtr czerwony, ma on teraz soczewkę rozpraszającą (szkło mleczne).
Ponieważ znajduje się ona za obiektywem, zmiękcza nie tylko światło, ale i cały obraz.
Czy ma to służyć jako filtr zmiękczający?
Pozdrawiam
Daniel
cfb_de
Cześć Daniel,
Szkło rozpraszające służy jako soczewka rozpraszająca do pomiaru ekspozycji przy użyciu określonych papierów laboratoryjnych (np. Wallner Report).
- Określić indeks papieru
- Włożyć negatyw, umieścić płytkę pod spodem
- Zmierzyć, wyjąć płytkę, włożyć papier
- Naświetlanie
Działa to mniej więcej dobrze. W przypadku zwykłych zdjęć o średnim zakresie kontrastu sprawdza się dobrze, natomiast przy fotografowaniu w dostępnym świetle, gdzie jest dużo czerni i mało bieli, działa słabo. Metoda ta nazywana jest również „pomiarem integralnym”.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
dobla
No dobrze, kiedy odebrałem powiększalnik, zauważyłem taki ekspozymetr; wydaje mi się, że był połączony z zegarem naświetlającym?
Sprzedawca nie miał pojęcia, sam nigdy tego nie używał.
W takim razie wymienię soczewkę rozpraszającą na filtr czerwony.
Dziękuję za odpowiedź.
Roman
W jakich sytuacjach może się to jeszcze przydać: do rozproszonego naświetlania wstępnego/„błyskania” (aby uzyskać szczegółowość w jasnych partiach obrazu w przypadku negatywów o wysokim kontrasie).
matvogel
Cześć Daniel,
Czy masz jeszcze tę płytkę rozpraszającą i mógłbyś mi ją oddać? Właśnie szukam czegoś takiego.
Pozdrawiam
Matthias