Gast
Nejprve vás zdravím!
S lítostí musím znovu a znovu číst, jak špatné jsou fotoaparáty Kiev 80 a 88. Zdá se, že všichni, kdo takové nesmysly vykládají, jsou odborníci. Já sám jsem nikdy neměl žádný problém, kromě běžných prohlídek, ale ty potřebují i fotoaparáty Haselblad, Mamiya nebo Bronica. Sám s takovými fotoaparáty pracuji už přes 25 let a hle, dokonce se tím živím. Jediný problém, který mám, je jen jízlivý úsměv různých kolegů, ale s tím se dokážu smířit. Co se týče objektivů, tyhle věcičky jsou všechny lepší než západní výrobky, ať už jde o model 33 nebo 1000. Ano, je to úžasné, je jich velký výběr a to za zcela normální cenu. Mám je všechny, včetně Polaroidu a digitálního zadního dílu, ve svém repertoáru. Kiev se tak najednou stává high-tech zařízením, Mamya, Bronica a Haselblüte už s ním nemohou držet krok, co se týče ceny a kvality. Dále mě vždy překvapí, co se týče znalostí zeměpisu. Ruský šrot: Kiev se vyrábí také v Kyjevě, a to je stále na Ukrajině. Ach ano, je tu ještě studie PISA, pomalu tomu začínám věřit.
Přeji vám ještě dobré světlo
s pozdravem mephisto
Gast
> Ach ano, je tu ještě ta studie PISA, pomalu tomu začínám věřit.
Já taky ;-)
SamuliSchielke
Ahoj Mephisto,
také fotím s Kievem 88, ale tvému nadšení se mohu ztotožnit jen částečně. Kiev je, když máš štěstí, opravdu dobrý fotoaparát, ale když máš smůlu, budeš se hodně rozčilovat. Já jsem se hodně rozčiloval kvůli bočnímu pronikání světla, odrazům uvnitř fotoaparátu, špatně nastavenému zaostření a tak dále. Všechno jsem opravil nebo nechal opravit a nakonec musím konstatovat, že Kiev je přece jen solidní fotoaparát. Je to však model, který je z hlediska základní konstrukce náchylný k poruchám (z tohoto důvodu Hasselblad již dávno přestal tento model vyrábět) a výrobní standard podléhá určitým výkyvům. Právě teď ale pracuji na sérii portrétů, která vyžaduje vysokou a rovnoměrnou technickou kvalitu (kreativní stránka nakonec závisí na mně, a ne na zařízení), a Kiev 88 mi dobře slouží.
A objektivy jsou opravdu dobré. To přiznává dokonce i můj opravář fotoaparátů v Káhiře, který jinak Kiev nenávidí.
Samuli
PhilippReichmuth
Ahoj „Mephisto“,
navíc mě stále překvapuje, jaké jsou znalosti z geografie. Ruský šmejd: Kijev se vyrábí také v Kijevě, a to je stále na Ukrajině.
Ukrajina se dříve nazývala také Malorusko (v trojici Rusko, Malorusko, Bělorusko) a ukrajinský jazyk „malorusky“ (малоросійська мова), což se stále dá číst u Čechova. Tím občas škádlím ukrajinské občany, kteří mi jsou blízcí. ;)
Mám je všechny, včetně Polaroidu a digitálního zadního dílu, ve svém repertoáru.
Jaký digitální zadní díl máš na svém Kievu a jak je tam, jen tak ze zvědavosti, řešen spouštěcí mechanismus? Rozpozná zadní díl sám, když se zvedne závěrka, probíhá to přes bleskový kontakt, nebo nastavíš fotoaparát na B a řídíš časy přes zadní díl sám?
Philipp
mephisto
Ahoj Philippe!
Za prvé, zadní část je od firmy Sinar, za druhé se dá spouštět zcela normálně pomocí spouště. Fotoaparát tedy rozpozná spouštění, ale lze ho spustit i přímo ze zadní části. K tomu je pak nutné nastavení B. Rozlišení je při normálním nastavení neuvěřitelných 65 milionů pixelů, což je opravdu obrovské. Doufám, že ti tyto informace pomohou, ale v případě dotazů jsem ti kdykoli k dispozici.
S pozdravem, mepisto
mephisto
Ahoj Samuli!
V jistém smyslu ti musím dát za pravdu, na trhu je spousta takových „okurků“. Ale ty se vyskytují u každého výrobce ve velkém množství. Mám s tím vlastní zkušenost s Canonem a Minoltou. Svůj Kiev jsem si pořídil přímo z Ukrajiny včetně příslušenství, ale také jsem s ním vyfotil dobrých deset filmů. A hle, byl to dobrý nákup. Také jsem už vyzkoušel profesionální Mamya RZ 67, ale není to úplně můj šálek kávy – jednak je to příliš nepraktické a objektivy jsou na tuto kvalitu příliš drahé.
Přeji ti ještě hodně zábavy s tvým Kievem a dobré světlo.
S pozdravem, mephisto
Gast
Od roku 1991 vlastním fotoaparát Kiev 88.
S originálním bajonetem Kiev (třízávitový).
A následujícími objektivy:
Mir-26B (45 mm/3,5), Mir-38B (65 mm/3,5), Volna-3 (80 mm/2,8) a Jupiter-36B (250 mm/3,5). A také telekonvertor a několik mezikroužků.
Kritické body:
- Těžkopádný, zasekávající se bajonet.
- Těžkopádná spoušť
- Poměrně špatná matnice hledáčku (tmavá)
- Neohrabaný a těžký hranolový hledáček (proto většinou používám štěrbinový hledáček)
Kdo už někdy viděl současný štěrbinový hledáček Mamiya, ví, co štěrbinovému hledáčku Kiev chybí – kryt kolem lupy, který brání vnikání cizího světla
- Mechanismus, který se sám zničí, u voliče posunu filmu a expoziční doby
(Proč to neudělat pomocí dvou samostatných tlačítek?!)
- Vnikání světla u výměnných kazet prakticky „z výroby“ (pokud nejsou individuálně přizpůsobeny k fotoaparátu)
- Nerovnoměrný posun filmu (i když děláte všechno správně). S tím se sice dá žít, ale skvělé to není.
- při dlouhých expozičních časech (až 1 s) musí být spoušť stisknutá, dokud není expozice ukončena, jinak zůstane závěrka otevřená
- přenos clonové tyče přes mezikruží vyžaduje při montáži cit pro detail, jinak tyč naráží bočně do prodloužení tyče a aretace objektivu se nezajistí
- Žádné předspouštění zrcátka (Arax, Hartblei a spol. to mezitím dodatečně montují)
Výhody:
- příznivá cena
- výměnné zásobníky
- příznivá cena
- příznivá cena
Jako alternativu jsem si nyní pořídil Mamiya 645 1000-S a nechal si od jemného mechanika vyrobit mezikroužek, abych mohl objektivy Kiev používat na Mamiyi ... (To naštěstí funguje, protože vzdálenost mezi objektivem a snímačem u Mamiyi je téměř o 20 mm kratší než u Kiev88).
Výsledek:
Skvělý fotoaparát s plynulým posunem filmu, vynikajícím hledáčkem s vyměnitelnými matnými skly, přesnou elektronicky řízenou závěrkou, rovnoměrným posunem filmu a, díky Kievu, cenově dostupnými výměnnými objektivy.
Kromě toho mi formát 6x45 vyhovuje o něco více než formát 6x6 ... pouze při snímání na výšku je to kvůli šachtovému hledáčku nepraktické.
SamuliSchielke
> Kritické body:
> - Těžkopádný a zasekávající se bajonet.
> - Těžkopádná spoušť
ano.
> - Mechanismus, který by mohl způsobit poškození fotoaparátu u voliče posunu filmu a expozičního času
(Proč to neudělat pomocí dvou samostatných tlačítek?!)
Protože to tak původně navrhla firma Hasselblad a Ukrajinci tento koncept převzali se všemi jeho klady i zápory. Proč to Švédové tak navrhli, to také nevím.
> - Průnik světla u výměnných zásobníků prakticky „z výroby“ (pokud nejsou individuálně přizpůsobeny k fotoaparátu)
Černá izolační páska kolem. Je to otravné, když musíte rychle přejít z kazety Pola na filmovou, ale zaručeně už nedojde k pronikání světla. A to, že vůbec můžete rychle (tak rychle, jak to izolační páska dovolí) přepínat mezi Polou a filmem, někdy opravdu hodně znamená.
> - nerovnoměrný posun filmu (i když děláte všechno správně). S tím se sice dá žít, ale skvělé to není.
Na oplátku za to dostanete 13 snímků na jeden film. Alternativně se můžete podívat skrz průzor a otáčet zásobníkem, dokud se neobjeví správné číslo. Je to sice všechno trochu nepohodlné, ale proč se to vyplatí, je uvedeno níže.
> - při dlouhých expozičních časech (až 1 s) je třeba držet spoušť stisknutou, dokud se expozice nedokončí, jinak zůstane závěrka otevřená
Vážně? Můj to nedělá.
> Výhody:
> - příznivá cena
> - vyměnitelné zásobníky
> - příznivá cena
> - příznivá cena
Nezapomeňte na dobré optiky. Ale nakonec je rozhodujícím faktorem cena. Proto se s těmi nepříjemnostmi smíříme. Zjistil jsem si, zda by bylo možné namontovat objektivy Kiev na novější tělo Hasselblad řady 200. Technicky by to sice bylo možné (s malou úpravou), ale páni, netušil jsem, že fotoaparáty mohou stát tolik...
> Navíc mi formát 6x45 vyhovuje o něco víc než formát 6x6...
U mě je to naopak, jinak bych už zvažoval i tělo Mamiya. Nakonec je to tedy otázka vkusu a financí.
Samuli
cfb_de
Ahoj Claudiusi,
nejprve: Nemám model 88, mám model 60. A od té doby, co jsem si po více než 300 vyfocených filmech seřídil posun filmu, jsem s tímto přístrojem velmi spokojený.
Píšeš však některé věci, ke kterým se musím vyjádřit, když to porovnám s mým Hasselbladem, který používám v práci.
- poměrně špatná matná deska hledáčku (tmavá)
To mají i Švédové. Jenže tam je ta matná deska dražší než např. světlejší Rollei deska pro 88/60 od Baieru. Člověk prostě musí být schopen vyměnit a seřídit matnou desku.
- robustnější a těžší hranolový hledáček
Na druhou stranu je cenově velmi atraktivní a za stejně málo peněz je k dostání i ve velmi kvalitním provedení Spot.
Upřímně řečeno: Kdo si chce přiložit k oku MF kostku... ať to udělá. Lékaře pak zavolají kolemjdoucí :-)
Co chybí hledáčku Kiev
Jasná výhoda pro můj model 60. Ten to má. A navíc má uvnitř čočku, kterou lze snadno vyměnit u optika, přizpůsobení vlastnímu zrakovému postižení je pak jen otázkou asi 20 marek za náhradní čočku.
Co mluví proti tomu, udělat to pomocí dvou samostatných tlačítek?!
Nic. Jen by to fotoaparát ještě více zkomplikovalo (a Sověti už s tímto fotoaparátem dosáhli hranice svých průmyslových výrobních kapacit).
Co brání tomu, aby se člověk prostě naučil ovládat fotoaparát? U některých modelů Nikonu si nikdo nestěžuje, že musí mít rychlopřepínač v oku, než se spustí závěrka, jen proto, že je levák.
- nerovnoměrný posun filmu (i když děláte všechno správně).
To dělají i moje dstl. Hassi-Magazine. A to dokonce i *poté*, co se vrátily z Ahrensburgu. I moje soukromé Rollei vykazují tento efekt, moje K-60 už vůbec. Vadí to? Dochází k překrývání? Pokud ne: Nechte to tak, u svitkového filmu to v zásadě nejde jinak. Pentacon-Six se o to pokouší, ale také selhává. U mého K-60 dostanu reprodukovatelně 13 snímků z role 120. A to se mi vlastně docela líbí.
- při dlouhých expozičních časech (až 1 s) musíš držet spoušť stisknutou, dokud se expozice nedokončí,
Hm. Ty jsi ještě nikdy neměl v rukou V-Hassi? U toho se totiž pomocná závěrka zavře dřív, než je hotovo to přední v objektivu. Z toho pohledu se zdá, že K-88 překvapivě důsledně následuje filozofii ovládání švédského fotoaparátu.
Celkově vzato jsem si tehdy vědomě koupil model 60, protože ten nemá mnoho z těch designových výstřelků: maska hledáčku: sériová, posun filmu/závěrka: dva knoflíky, posun filmu: stačí nastavit jednou, pomocná závěrka odpadá.
Na oplátku nemám žádné výměnné zásobníky a za cenu hledáčku s optickým tunelem u Hasselbladu jsem si pořídil celý svůj systém.
K objektivům:
- 50 mm Flektogon SC: je dobrý, o něco horší než Zeiss pro Hassi.
- 65 mm Mir: Můj druhý je dobrý, ale až od clony 5,6.
- 80 mm Volna: Ten můj se v přímém srovnání s Planarem na Hassi vůbec neztrácí. (!)
- 120 mm Biometar: opticky super, mechanicky (clona!) katastrofa.
- 180 mm Sonnar: *Ten* důvod, proč fotit s bajonetem P-Six
- 250 mm Jupiter: můj nezničitelný potřebuje Geli, ale pak je dobrý od clony 5,6. A s konvertorem WEP podává bezchybný výkon 6,x/500.
U fotoaparátů se štěrbinovou závěrkou nesmíme opomenout, že odpadá jeden velký zdroj rušení: různě běžící závěrky v objektivech. Proto moje tři zmíněné kousky (starý 50, 80 a 150) putovaly do servisu. Na náklady se neptej. Teď už ale všechno sedí perfektně.
Na druhou stranu je dost hloupě konstruovaná závěrka K-88, stejně jako u modelů Hassi 1000 nebo 1600, všechno jiné než trvale stabilní a vyžaduje lásku a péči.
Ve srovnání s tím rachotícím monstrem bych si domů koupil zase K-60. Tu si můžu opravit sám, kdyby se něco stalo. U primitivní konstrukce K-88 si to ale netroufám. A ta K-60/P-Six s objektivy je navíc neuvěřitelně levná. Je k tomu ještě funkční a člověk se nemusí potýkat s tím ošklivým APS-MF. Šířkový formát? Ten neexistuje. Svět je tak jednoduchý.
S pozdravem,
Fr (Obdélníky jsou znásilněná čtverce)anz
Claudius
> Ahoj Claudiusi,
>
> nejprve: Nemám model 88, mám model 60.
>
> Ten jsem v době, kdy jsem si pořizoval model 88, neznal. Tehdy bych se také řídil tím, že nemá výměnné kazety; dnes už to pro mě není tak důležité.
>
> > - dost špatná matná hledáčková deska (tmavá)
>
> To mají i Švédové. Jenže ta matná deska je tam už
> dražší než např. světlejší Rollei deska pro 88/60 od Baiera.
> Člověk prostě musí být schopen vyměnit a seřídit matnou desku.
>
> To je zajímavé; Baier(?) je tedy zdrojem alternativních matných desek.
> To si musím prohlédnout.
>
> > Upřímně: Kdo si chce přiložit k oku středoformátový fotoaparát... ať to udělá.
> Pak přivolají lékaře kolemjdoucí:-)
>
> Ať už tím teď myslíš cokoli...
>
> > Co brání tomu, udělat to pomocí dvou samostatných tlačítek?!
>
> Nic. Jen by to ten foťák ještě víc zkomplikovalo (a Sověti už
> s tím foťákem dosáhli hranice své průmyslové výroby).
> To nechci popírat.
>
> > Co brání tomu, aby se člověk prostě naučil s foťákem zacházet?
>
> Nic. S tím nemám žádný problém. Jenže špatně zkonstruované zařízení zůstává i tak špatně zkonstruovaným zařízením.
> Vím, jak ten přístroj ovládat, a kromě jednoho zásobníku, který byl zřejmě už při koupi vadný, funguje bez závad už od roku '91.
>
> > U některých Nikonů si nikdo nestěžuje, že rychlopřepínač
> musí být v oku, než se spustí závěrka, jen proto, že je člověk levák.
>
> S Nikony nemám žádné zkušenosti, kromě dojmu, že by mi jako KB-SLR přišly příliš neohrabané.
>
> > - nerovnoměrný posun filmu (i když se vše dělá správně).
>
> To dělají i moje dstl. Hassi-zásobníky. A to dokonce i
> *poté*, co se vrátily z Ahrensburgu. I moje soukromé
> Rollei vykazují tento efekt, moje K-60 už vůbec.
> Vadí to? Dochází k překrývání?
> Pokud ne: Nech to tak, u svitkového filmu to v zásadě nejde jinak.
> Pentacon-Six se o to pokouší, ale také selhává.
> U mé K-60 dostanu reprodukovatelně 13 snímků z role 120.
> A to se mi vlastně docela líbí.
>
> Beru to. K překrývání dochází jen tehdy, když se při vkládání filmu nedodržuje postup. Kdo by to dělal? Já snad?!
>
> Aspoň je vidět, že Ukrajinci dodali opravdu dokonalou kopii Hasselbladu – zkopírovali i chyby.
>
> > - při dlouhých expozičních časech (až 1 s) musí být spoušť
> stisknutá, dokud není expozice ukončena,
>
> Hm. Ty jsi ještě nikdy neměl V-Hassi v rukou?
>
> Ne, ani žádnou jinou.
>
> > U té se totiž pomocná závěrka zavře dřív, než je ta věc vpředu
> v objektivu hotová.
> Z tohoto pohledu se zdá, že K-88 překvapivě důsledně následuje filozofii ovládání
> švédského fotoaparátu.
>
> To zní příšerně. Samotné centrální závěrky v objektivu jsou přece lákavá záležitost, alespoň pokud používáš blesky (čemuž se vyhýbám).
>
> Chování závěrky, které jsem popsal, jsem zjistil teprve před nějakou dobou (dlouhé expoziční časy jsem s Kievem dosud nepotřeboval, teď přišel nový motiv) a nejprve jsem si myslel, že ta dobrá to vzdala, když jsem vyndal zásobník a všiml si otevřené závěrky. Byl jsem na cestě s hrstkou ještě neexponovaných filmů v průmyslové ruině a téměř hned na začátku Kiev selhal – Grr.
>
> > Celkově vzato jsem si tehdy vědomě koupil model 60, protože ten
> nemá mnoho z těch designových výstřelků: maska hledáčku: sériová,
> posun filmu/závěrka: dva knoflíky, posun filmu: stačí nastavit jednou
> , pomocná závěrka odpadá.
>
> Na oplátku nemám žádné výměnné zásobníky a za cenu
> hledáčku typu lightwell u Hasselbladu jsem si pořídil celý systém
> .
>
> Ceníky Hasselbladu by se kvůli velkým číslům v nich daly považovat za telefonní seznamy.
>
> > K objektivům: (...)
> > - 180 mm Sonnar: *Ten* důvod pro focení s bajonetem P-Six?
>
> Pro svou Mamiyu 645 mám také adaptér P-Six; uvidíme, kdy mi takový klenot přejde přes cestu.
>
> > - 250 mm Jupiter: Můj nezničitelný potřebuje Geli, ale pak je dobrý od 5,6.
> A s konvertorem WEP dává bezchybných 6,x/500.
>
> Ještě ho nemám moc dlouho, ale první dojem je dobrý. V nouzi s ním lze zabít i nějaké pájky.
>
> > U fotoaparátů se štěrbinovou závěrkou nesmíme opomenout,
> že odpadá jeden velký zdroj rušení: různě běžící závěrky
> v objektivech.
>
> To se ti může stát i u jednoho z nejkrásnějších Mamiy vůbec – u C330.
>
> > Proto jsem poslal své tři rozbité kousky (staré 50, 80 a 150)
> do servisu. Na náklady se neptej.
>
> Raději se na to neptám.
>
> > Na druhou stranu je dost hloupě konstruovaná závěrka K-88, stejně jako
> ta u Hasselbladů 1000 nebo 1600, všechno jiné než trvale stabilní
> a vyžaduje lásku a péči.
>
> Znám sice jen kopii a divím se, že vůbec funguje.
> Pěkné jsou odlesky světla na závěru, když na něj dopadá světlo; ty podivné efekty na negativech jsem se nejdřív musel naučit interpretovat – zejména proto, že první kazeta, u které se tento efekt objevil, měla navíc příšerné vyrovnání filmu a já tomu tehdy vůbec nerozuměl.
>
> > Ve srovnání s tím rachotícím monstrem bych si domů pořídil zase K-60
> . Tu si můžu opravit sám, kdyby se něco stalo.
> U primitivní konstrukce K-88 si to ale netroufám.
> A ta výbava s objektivy K-60/P-Six je navíc neuvěřitelně levná.
> Navíc je to funkční a člověk se nemusí potýkat s tím ošklivým APS-MF
> .
>
> Když chci něco malého, vezmu si svůj Pentax ME Super. Žádné APS, žádné MF, ale jemný a malý.
>
> Objektivy K88 a (pokud nějaké budu mít) P-Six jsou pro mě důvodem, proč je používat na Mamiya 645. Díky adaptéru to není žádný problém.
> Bohužel s ztrátou ovládání clony, ale s tím se smířím.
>
> Měl by adaptér K88-Mamiya nějaké šance na trhu? Nikdy jsem nic takového od nikoho v nabídce neviděl; ten můj mi na zakázku vyrobil jemný mechanik.
>
> > Šířkový formát? Ten neexistuje. Svět je tak jednoduchý.
>
> Nejedná se spíše o kouli?
>
> > S pozdravem,
> Fr (Obdélníky jsou znásilněná čtverce)anz
>
> Můj fotografický papír má přece jen také asi čtyři rohy. A pozdravuji zpět.
>
> ---
>
> Dodatek: Tahle věc nemá ráda citované citáty. Proto ty špičaté závorky.
Gast
Ahoj Claudiusi,
nejprve bych chtěl říct, že velká část tvé kritiky modelu K88 je zcela oprávněná a tato kamera skutečně nepatří mezi ty nejspolehlivější ;) Tady jen pár krátkých poznámek:
- Žádné předběžné spuštění závěrky (Arax, Hartblei a spol. to mezitím dodatečně montují)
- Sebezničující mechanismus u voliče posunu filmu/expozičního času
(Co brání tomu, aby se to dělalo dvěma samostatnými tlačítky?!)
Myslíš tím, že by se knoflík měl otáčet jen v jednom směru, nebo že by se expoziční čas měl měnit jen v napnutém stavu?
Můj K88 z roku 1985 s neupravenou závěrkou zvládá obojí bez problémů a nemá ani tvůj problém se spouští při dlouhých časech. Obecné varování a děsivé zprávy o poškozených závěrkách při nesprávném ovládání knoflíku pro nastavení času se pravděpodobně objevily častěji, když lidé v 90. letech začali do svých K88 montovat předspouštění zrcátka. Zdá se, že existovala zejména raná varianta předspouštění zrcátka od Hartblei, u které otočení nesprávným směrem zničí mechanismus závěrky. Další jsem viděl u těla z roku 1996 od Urbiho, které jsem vzal s sebou do Kyjeva na opravu; u tohoto těla se předběžné uvolnění zrcátka spouštělo částečným stisknutím spouště a druhá závěrka se při dlouhých expozicích opakovaně zasekávala uprostřed, pokud se spoušť stiskla příliš rychle. (Gevorg Vartanyan pak v Kyjevě vypátral technika, který tenkrát MLU montoval; ten řekl, že něco takového tehdy vyrobili zkušebně v malé sérii 10 kusů, zjistili, že to byla fuška, a s jasným varováním předali k likvidaci – likvidace spočívala u norimberského prodejce, od kterého Urbi fotoaparát měl, zřejmě v tom, že jej bez varování prodal za plnou cenu).
Takové problémy se nevyskytují u všech K88, ale jednak je lepší jednou varovat navíc než jednou méně, a jednak chyba u modifikované, „vylepšené“ K88 zřejmě zvláště trvale poškodí pověst přístroje, i když příčina chyby spočívala v samotné modifikaci. To je jeden z důvodů, proč považuji dodatečnou montáž předspouště za špatný nápad, protože činí již tak ne příliš robustní mechanismus ještě náchylnějším tím, že se k němu připojuje nepředvídaná dodatečná mechanika.
Přesto jsem si zvykl nejprve natáhnout a teprve poté zaostřit, od té doby, co fotím s ruskými Leicami. Není to přece taková námaha :)
Kdo už někdy viděl aktuální hledáček Mamiya, ví, co hledáčku Kiev chybí – kryt kolem lupy, který brání vniknutí cizího světla
Pro model K88 existuje starý a nový hledáček, ten novější má zmíněný obdélníkový kryt s lupou uprostřed, ten starý ho nemá. Nový mi připadá mnohem příjemnější.
Měl by adaptér K88-Mamiya nějaké šance na trhu? Nikdy jsem nic takového od nikoho v nabídce neviděl; ten můj mi na zakázku vyrobil jemný mechanik.
Arax
nabízí jeden za 35 EUR; pak ještě potřebujete závitový adaptér pro objektivy K88 na bajonet P6, ale za to můžete na své Mamiye používat všechny objektivy Carl Zeiss Jena.
Philipp
Claudius
> [mnoho podrobností o závěrech, úpravách atd.]
Jelikož se mi zatím nepodařilo můj Kiev 88 zničit a jedná se o neupravený kus, je třeba mé úvahy brát spíše jako přání směřující k vylepšení.
Podle sériového čísla jsem si tehdy koupil prakticky nový a nepoužitý Kiev (sériové číslo začíná číslicí 90, koupil jsem ho v roce '91). Možná proto funguje?!
Z hmatového hlediska se mi však nelíbí ani posun filmu, ani nastavení expoziční doby. Pro posun filmu je třeba vynaložit právě o něco více síly, což u jiných přístrojů rozhoduje o tom, zda fungují, nebo jsou rozbité ...
> > Kdo už někdy viděl aktuální hledáček Mamiya,
> > ví, co hledáčku Kiev chybí – kryt kolem lupy,
> > který brání vniknutí cizího světla
>
> Pro K88 existuje starý a nový hledáček, ten novější
> má ten obdélníkový kryt s lupou uprostřed, o kterém jsi mluvil,
> ten starý ho nemá.
> Ten nový mi přijde mnohem příjemnější.
Aha. Já mám zjevně jen ten starý.
> > Měl by adaptér K88-Mamiya nějaké šance na trhu?
> > Nikdy jsem nic takového od nikoho v nabídce neviděl; ten můj
> > vyrobil na mou objednávku jemný mechanik.
>
> Arax nabízí jeden za 35 EUR; pak ještě potřebujete závitový adaptér
> pro objektivy K88 na bajonet P6, ale za to můžete na své Mamiye používat všechny
> objektivy Carl Zeiss Jena.
Vidím rozdíl mezi použitím jednoho adaptéru a dvou adaptérů, které je třeba kombinovat.
Závěr:
Děkuji za konstruktivní diskusi ohledně mých připomínek; vidím, že pořízení nové hledací sklíčky a nového hledáčku s průchodem světla mi pravděpodobně umožní vylepšit můj Kiev.
PhilippReichmuth
Vidím rozdíl mezi použitím jednoho adaptéru a dvou adaptérů, které je třeba spojit.
Jasně, o jeden méně je vždy lepší.
I když u těchto dvou by to vlastně nemělo být tak zlé. Adaptér P6-M645 má bajonetový kroužek, pomocí kterého lze velmi pevně utáhnout závitový kus K88-P6. Vyzkoušel jsem to s adaptérem P6-FD od Araxu a drželo to vlastně velmi dobře. Rušivé je spíše to, že objektivy K88 se pouze zašroubují, ale nejsou zajištěny, takže se v nepříznivých situacích mohou vyšroubovat. Tento problém mám také, když používám objektivy K88 na P6 konektoru mého Kievu. Jak je to vyřešeno u tvého adaptéru K88-M645, máš v něm nějakou aretaci?
Philipp
mephisto
To je ale překvapení! Kdo by si pomyslel, že je ještě tolik majitelů fotoaparátů Kiev, u některých příspěvků nad tím přesto musím jen kroutit hlavou. Na Kievu je stále krásné to, že se obejde bez zbytečných vychytávek, ale kdo něco takového k fotografování potřebuje, ten by se rozhodně neměl zabývat manuálním ostřením. Co se týče problému s lupou, musím vám dát za pravdu, dopadající světlo opravdu vadí. Já jsem to ale vyřešil velmi jednoduše pomocí nastavovacího hadříku, protože stejně pracuji i s GF.
Co se týče posunu filmu, musím vám částečně dát za pravdu, ale kdo dobře maže, ten dobře jede. Občas trošku, opravdu jen trošku maziva do mechaniky a hle, funguje to skvěle, ale k čemu potřebujeme dva knoflíky? Podle mého názoru stačí jeden. Haselblüte to sice zkusila, u modelu 500 c to ale zase zrušila, protože to mnoho zákazníků vnímali jako rušivé. Méně je často více, tolik k tomu.
Kdo si musí stěžovat na zásobníky kvůli pronikání světla, no, měl jsem s tím stejný problém. Ale také jsem otestoval asi deset zásobníků a pak si vzal čtyři kusy. To samé platí pro objektivy, všechny jsem koupil přímo u Arsenalu v Kyjevě. Nechci ale Kyjev chválit do nebes, na to má příliš mnoho mouch, ale ve srovnání s některými takzvanými západními výrobci rozhodně není špatný. Co se týče dlouhé expozice, ta u mě funguje bezchybně, u Mamya RB67 je třeba vždy přepnout z T na 1. Alespoň můj kolega to tak dělá, já to považuji za nepohodlné.
Takže celkově vzato je to vždycky tak, že všechno má své mouchy, bez ohledu na značku. Pokud nebyl upraven, je to přece jen dobrý přístroj, jednoduchý a robustní, a právě proto ten svůj miluji.
Přeji vám ještě mnoho skvělých motivů a vždy dobré světlo!
S pozdravem mephisto ;)
Claudius
Philippe, ne, zatím tam ještě není zabudovaná žádná aretace.
Ta z mezikruží, které jsme rozebrali pro tento adaptér*, je příliš velká a neforemná, takže se do adaptéru nevejde, ale my (já a ten jemný mechanik) ještě přemýšlíme, jak to vyřešit co nejelegantněji.
Atraktivní by byl také doraz, který by zabránil otočení objektivu za polohu „vyjmutí“, protože jinak se tam zasekne jen ten malý dorazový šroub.
To, co umožňuje instalaci obou a také relativně zjednodušilo konstrukci adaptéru, je skutečnost, že vzdálenost mezi objektivem a snímačem u Mamiyi je téměř o 20 mm kratší než u Kievu; u bajonetu P6 je tento rozdíl, pokud vůbec existuje, mnohem menší, takže zde nelze najít elegantní konstrukční řešení.
Zatím jsem žádný z těchto adaptérů Kiev88-P6 neviděl; pokud tomu správně rozumím, jedná se o krátký válec s třízávitovým vnitřním závitem, který se našroubuje na závit objektivu a směrem ven představuje uchycení P6.
V závislosti na tloušťce stěny válce by zde bylo vhodné vytvořit otvor s vnitřním závitem a válce k objektivu Kiev upevnit malou šroubkou, ale to by mělo být smysluplně proveditelné až od 2–3 mm.
Jinak by bylo nutné spáchat svatokrádež a otvor s vnitřním závitem vyvrtat do bajonetové části objektivu Kiev a šroubek zašroubovat přes adaptér do objektivu Kiev.
Tloušťka stěny závitového válce objektivu Kiev by to měla umožňovat, koneckonců původní bajonetová zajišťovací šroubka je zasazena do stejného válce.
Obě úvahy však předpokládají, že
a) chcete objektivy K88 používat převážně jako P6 a
b) máte pro každý objektiv samostatný šroubový adaptér P6.
(a c) má přístup k odpovídajícímu nářadí, resp. dovednostem)
*) Adaptér se v podstatě skládá z kuželového hliníkového dílu, který na užším konci má bajonet M645 a na širším konci našroubovanou bajonetovou objímku K88 (z rozebraného mezikruží). Válec musí být kuželovitý, protože objektivy M645 jsou směrem k fotoaparátu užší než objektivy K88 a jinak by kolem spouště/samospouště nebylo dost místa.
Rozebrání mezikroužků za účelem získání bajonetového uchycení je ekonomicky smysluplné, protože výroba takového třízávitového závitu, u kterého mohou být boky závitu navíc mírně pod napětím, je extrémně náročná.
-Claudius
Gast
Hmmmm,
když si tak říkám, že během každého vlákna o Kyjevu/Rasselkrachu stihnu v mé Zenzi provést expozici klidně 1–4 filmy, aniž bych si s tím musel lámat hlavu ;)
Ahoj Franti,
AE-Prisma a rychlopřepínací páčka jsou super. Akční snímky na 6x6, bez těch malých formátových bolestí hlavy s „na výšku nebo na šířku, nebo co teď?!?“
Zatím tam nikdy nebyl žádný doktor.
Pozdrav
Martin
Schwedenstahl
No, mám dva modely 88 – každý jsem si koupil v roce 1992 ze svého prvního platu z civilní služby a druhý jsem si pořídil o pár let později, protože mi všichni namlouvali, že další film bude ten poslední, který snad dokážu celý provést procesem expozice. No, oba stále fungují bezchybně a byly už na dalekém severu za vlhkého a chladného počasí i několikrát v poušti. Kromě 5,6 250 mm mám všechny objektivy a ani u nich nemám co vytknout. Jasně, zpracování se výrazně liší od mé Leicy, ale ta už mezitím byla v opravě, zatímco Kiev ne. Překvapivě jsem za všechna ta léta musel vyměnit těsnění jen u jednoho zásobníku, který jsem koupil na eBayi; zásobníky v sadě byly naprosto v pořádku. když si nechávám zvětšit diapozitivy na 30x30, všichni ve fotolabu vždycky žasnou a někdo si šeptá „no jo, asi Hasselblad?“ no dobře, nechci teď ty objektivy vychvalovat víc, než si zaslouží, protisvětlo atd. tam už dělá problémy, ale kde seženu za tuhle cenu tolik vybavení jako normální člověk???? Jasně, existují Hasselblad, Rollei, Zenza a dokonce i Mamiya, určitě všechno skvělé přístroje se skvělou optikou a také se skvěle drží, ale já neobchoduji s drogami nebo tak, abych si je mohl jen tak dovolit. ale chápu i ty, kteří si myslí, že si za málo peněz koupili Hasselblad, a pak jsou zklamaní, když drží v ruce jen blbost, a pro nefunkční je i Kiev příliš drahý.
krátká otázka jen tak ze zvědavosti... kde se dá sehnat digitální zadní část
upravená??? kdo to dělá???
zdravím
marwan
mephisto
Ahoj, Schwedenstahl!
Na tvůj dotaz ohledně digitálního zadního dílu pro fotoaparát Kiev ti mohu odpovědět. Doufám, že se pořádně držíš židle! Firma Sinar má takovýto produkt ve svém sortimentu už 2 roky, cena tehdy byla
Gast
Ahoj Dietmare,
takže fakt parádní (:) ) Sinarback? To ten mechanický adaptér byl příčinou toho rachotu? (Mám dojem, že firma Brenner kdysi inzerovala, že oba konektory fotoaparátu Kiev pro kazetu a hledáček jsou kompatibilní se švédskými modely)
Nebo skutečně existuje speciální švýcarsko-ukrajinský adaptér?
S pozdravem
Martin
Schwedenstahl
Ahoj Maxi,
Zadní kryty nabízené firmou Brenner byly mírně upraveny, aby je bylo možné použít na fotoaparát Hasselblad.
Sám jsem se pokusil připojit tyto zásobníky k mému Hasselbladu 500, ale nepodařilo se mi to. Jinak rozměrově sedí jako ulité, zřejmě je třeba něco změnit na zámku. Marek Wiese z firmy Wiese Fototechnik tyto zásobníky stále upravuje. Překvapivě se podařilo připojit i zadní část Polaroidu. Jestli by snímky byly něco platné, jsem nikdy nezkoušel.
S pozdravem
Marwan