Gast
Na začátku léta pojedu do Skotska a rozhodl jsem se sbalit si svůj starý Nikon FM, abych se po dlouhé době znovu věnoval klasické černobílé krajinářské fotografii.
Dříve jsem často používal Plus X/Tri X + D76. Jsem ale otevřený i novinkám, jen by měly mít klasický „vzhled“ a být přehledné a robustní, co se týče zpracování a manipulace. Máte případně nějaké tipy nebo zkušenosti, třeba i ohledně zpracování pozitivů, barytu nebo teplých tónů?
SimonWeber
Tady jen tak pro zajímavost moje preference:
Mám rád tyto kombinace:
Neopan 400@400 ASA + Emofin
HP5 400@800 + D76
TriX 400@400 + Emofin
HP5 s posílením pomocí D76 dává „reportážní“ vzhled (ano, samozřejmě bez vykreslení stínů, ale to může být velmi zajímavé. Prosím, žádné komentáře typu „ten hnusný posilovač ...“ atd.).
Emofin pro „běžné“ fotografování: poskytuje neuvěřitelné množství detailů ve stínech, zejména při fotografování ve stínu. Motivy proti světlu však mohou být velmi málo kontrastní.
Kontaktní kopie na Polywarmtone PE a hotové kopie na Polywarmtone FB. Já ale používám úplně obyčejný multigrade vývojku (Ilford). Určitě se dá udělat mnohem teplejší.
Tip k měření expozice: pokud nemáte „ruční“ expozimetr, použijte k měření expozice šedou plochu (např. asfalt). Okamžitě získáte výrazně lepší expozice než při „zamíření a vyfocení“. Nevýhoda: je to o něco pomalejší, protože nejprve musíte změřit zem a pak ručně nastavit, abyste mohli pořídit fotografii.
Simon
EDIT: A právě si všímám, že tu někdo mluví o krajinářské fotografii... měl bych umět číst...
No jo.
SamuliSchielke
Co funguje, neměň – tvůj kombinovaný film je, pokud to mohu posoudit, jak robustní, tak klasický, a navíc se dá snadno sehnat. Nakonec je vždy nejlepší ta kombinace filmu a vývojky, se kterou už máš zkušenosti. Pro opravdu klasický vzhled 50. let (a vysoké rozlišení, což může být důležité u krajin) lze doporučit také ADOX CHS50 (dříve Efke KB50). Má velký expoziční rozsah a téměř nulový Schwarzschildův faktor (v noci velmi cenné!). 7 minut v D-76 (základní roztok).
S papírem se dá více experimentovat (pokud se to nepovede, stačí udělat další zvětšeninu ze stejného negativu). K tónování použijte papír bez zabudované vývojky a bělidla, který nabízí např. Kentmere, Foma nebo ADOX/Forte. Všichni tito výrobci mají také své vlastní papíry pro teplé tóny, které mají každý trochu jiné vlastnosti, ale všechny reagují obzvláště dobře na tónovací roztok.
Hodně zábavy!
Samuli
Roman
Samuli má pravdu – TriX ve vývojce D76 je „klasika“, tam už není moc co vylepšovat (pokud ti nevadí zrno).
Tady je moje kombinace:
Fuji Neopan 400 na EI 250, RODINAL 1+50, 20 °C, 1 minuta protřepávání, 9,5 minuty – ostré jako břitva, u KB je samozřejmě zrno viditelné, ale je to velmi pěkné zrno... ;)
Ale jak jsem řekl, ve tvé kombinaci nevidím nutnou potřebu zásahu/změny, nanejvýš bych (pokud jsi to ještě neudělal) tu kombinaci pořádně otestoval, abych zjistil skutečnou citlivost, to samo o sobě většinou přinese obrovský skok v kvalitě!