Gast
Wczesnym latem wybieram się do Szkocji i postanowiłem zabrać ze sobą mojego starego Nikona FM, aby po długiej przerwie ponownie poświęcić się klasycznej czarno-białej fotografii krajobrazowej.
Kiedyś często korzystałem z Plus X/Tri X + D76. Jestem jednak otwarty na nowości, pod warunkiem, że będą miały klasyczny „wygląd” oraz będą proste w obsłudze i solidne wykonania. Czy macie może jakieś wskazówki lub doświadczenia dotyczące wywoływania pozytywów, barytu i ciepłych odcieni?
SimonWeber
Oto moje osobiste preferencje:
Uwielbiam następujące kombinacje:
Neopan 400 przy 400 ASA + Emofin
HP5 400 przy 800 ASA + D76
TriX 400@400 + Emofin
HP5 wywołany w D76 daje efekt „reportażowy” (tak, oczywiście bez szczegółów w cieniach, ale to może być bardzo ciekawe. Proszę, bez komentarzy w stylu „ten podły pusher...” itp.).
Emofin do „ogólnej” fotografii: daje niesamowitą ilość szczegółów w cieniach, zwłaszcza przy fotografowaniu w cieniu. Motywy w kontraliczu mogą jednak stać się bardzo mało kontrastowe.
Odbitki kontaktowe na Polywarmtone PE i gotowe odbitki na Polywarmtone FB. Używam jednak zupełnie zwyczajnego wywoływacza multigrade (Ilford). Na pewno można go zrobić znacznie cieplejszym.
Wskazówka dotycząca naświetlania: jeśli nie masz ręcznego światłomierza, do naświetlania wykorzystaj szarą powierzchnię (np. asfalt). Daje to od razu znacznie lepsze naświetlanie niż „point and shoot”. Wada: jest to nieco wolniejsze, ponieważ najpierw trzeba zmierzyć podłoże, a następnie ręcznie ustawić parametry, aby wykonać zdjęcie.
Simon
EDIT: I właśnie zauważyłem, że ktoś wspomina o fotografii krajobrazowej... powinienem umieć czytać...
No cóż.
SamuliSchielke
Jeśli coś nie jest zepsute, nie naprawiaj tego – z tego, co widzę, twój zestaw jest zarówno solidny, jak i klasyczny, a do tego łatwo o do niego materiały eksploatacyjne. Ostatecznie najlepsza jest zawsze ta kombinacja filmu i wywoływacza, którą już dobrze znasz. Aby uzyskać prawdziwie klasyczny wygląd z lat 50. (oraz wysoką rozdzielczość, co może mieć znaczenie w przypadku krajobrazów), polecam również ADOX CHS50 (dawniej Efke KB50). Ma on szeroki zakres naświetlania i niemal zerowy współczynnik Schwarzschilda (bardzo przydatny w nocy!). 7 minut w D-76 (roztwór podstawowy).
W przypadku papieru można więcej eksperymentować (jeśli coś pójdzie nie tak, po prostu wykonuje się kolejną odbitkę z tego samego negatywu). Do tonowania należy używać papieru bez wbudowanego wywoływacza i wybielacza, który jest dostępny np. w firmach Kentmere, Foma lub ADOX/Forte. Wszystkie one oferują również własne papiery o ciepłej tonacji, które mają nieco inne właściwości, ale wszystkie reagują szczególnie dobrze na tonery.
Miłej zabawy!
Samuli
Roman
Samuli ma rację – TriX w D76 to „klasyk”, tu nie ma zbyt wiele do poprawiania (chyba że przeszkadza ci ziarno).
Oto moja kombinacja:
Fuji Neopan 400 przy czułości EI 250, RODINAL 1+50, 20°C, 1 minuta mieszania, 9,5 minuty – ostry jak brzytwa, wyrazisty, przy powiększeniu oczywiście widoczne jest ziarno, ale jest to bardzo ładne ziarno... ;)
Ale jak już mówiłem, nie widzę w Twojej kombinacji żadnej konieczności działania/zmiany, co najwyżej (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) przetestowałbym tę kombinację porządnie, żeby sprawdzić rzeczywistą czułość, co zazwyczaj samo w sobie daje ogromny skok jakości!