Horsch
Ahoj,
Ještě donedávna jsem při vyvolávání postupoval tak, že jsem nafotil asi 6–8 filmů a pak je všechny projel základním roztokem A49. Nyní jsem se rozhodl pracovat trochu přesněji a také abych mohl vyvolávat méně filmů najednou, roztoku jsem napustil do lahví a filmy vyvolávám jednotlivě v zředěném základním roztoku. Jelikož bohužel nemám na vyvolávání neustále čas, hledal jsem 5 laboratorních lahví o objemu 200 ml, do kterých bych mohl rozlít základní roztok. Bohužel jsem je nenašel ani ve vašem, ani v jiných katalozích.
Proto bych rád věděl:
1. Kde bych mohl sehnat 200ml laboratorní lahve?
2. Je možné naplnit A49 do 1l lahve a spotřebovat roztok během 3–4 měsíců, samozřejmě s použitím Protektanu, aniž by poslední zbytky základního roztoku byly nepoužitelné?
FrankJBeckmann
Ahoj Horshte,
v lékárně se dají sehnat vhodné skleněné lahve, a to ani ne za tak vysokou cenu. Navíc se sbírka A49 ve skleněné lahvi při použití přípravku Protektan vydrží klidně i několik měsíců. To, že A49 odumírá, poznáš mimo jiné podle toho, že se někde usazuje jakási dehtová hmota.
MirkoBoeddecker
Máme skleněné láhve, ale nezasíláme je poštou.
V obchodě stojí mezi 20 centy a 5 eury, v závislosti na velikosti a na tom, zda mají skleněnou nebo plastovou zátku.
Nemohu říct, zda poslední zbytky A49 zkazí, ale pokud necháš 200 ml nebo více bez přístupu vzduchu 6 týdnů stát a poté je po otevření spotřebuješ, neměly by být žádné problémy.
50 ml na dně 1000ml láhve však i s Protectanem během několika týdnů definitivně zkazilo a opakované otevírání láhví pro odběr koncentrátu také urychluje zkažení.
V tomto ohledu je tvůj nápad s 5 x 200 ml lahvemi opravdu nejlepší.
Po přípravě však s plněním počkej pár hodin a předtím ještě jednou promíchej, aby se vše dobře promíchalo a rozpuštělo a mohlo se plnit.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
a pokud ten fotograf nebydlí poblíž tvého obchodu, stačí mu zajít do lékárny a koupit si tam „lahvičky Aponorm“ – vyjde ho to stejně levně.
Jen tak pro ty, co bydlí mimo hlavní město.
Lékárna nemusí znamenat „drahé“. Někdy tam mají za docela málo peněz věci, které jsou pro nás fotografy docela užitečné. Včetně např. přesných laboratorních teploměrů pro C41, E6 a další barevné fotky.
S pozdravem,
Franz