Horsch
Witam,
Do niedawna wywoływałem filmy w ten sposób, że najpierw naświetlałem około 6–8 rolek, a następnie wywoływałem je wszystkie w roztworze macierzystym A49. Teraz postanowiłem pracować nieco dokładniej i mieć możliwość wywoływania mniejszej liczby rolek, dlatego rozlałem roztwór macierzysty do butelek i zamierzam wywoływać filmy pojedynczo w rozcieńczonym roztworze macierzystym. Ponieważ niestety nie mam czasu na ciągłe wywoływanie, szukałem 5 butelek laboratoryjnych o pojemności 200 ml, do których mógłbym rozlać roztwór podstawowy. Niestety nie znalazłem ich ani w waszym, ani w innych katalogach.
Dlatego chciałbym wiedzieć:
1. Gdzie mógłbym zdobyć butelki laboratoryjne o pojemności 200 ml?
2. Czy można napełnić butelkę o pojemności 1 l roztworem A49 i zużyć go w ciągu 3–4 miesięcy, oczywiście stosując Protektan, bez ryzyka, że ostatnie resztki roztworu macierzystego staną się bezużyteczne?
FrankJBeckmann
Cześć Horscht,
w aptece można kupić odpowiednie szklane butelki, które wcale nie są takie drogie. Poza tym preparat A49 przechowywany w szklanej butelce zachowuje swoją skuteczność przez kilka miesięcy, jeśli stosuje się środek Protektan. O tym, że preparat A49 traci swoje właściwości, świadczy między innymi osadzanie się gdzieś substancji przypominającej smołę.
MirkoBoeddecker
Mamy butelki szklane, ale ich nie wysyłamy.
W sklepie kosztują od 20 centów do 5 euro, w zależności od wielkości oraz tego, czy mają korek szklany, czy plastikowy.
Nie potrafię powiedzieć, czy ostatnia porcja A49 stanie się bezużyteczna, ale jeśli pozostawisz 200 ml lub więcej, bez dostępu powietrza, na 6 tygodni, a następnie zużyjesz po otwarciu, nie powinno być żadnych problemów.
Jednak 50 ml na dnie butelki o pojemności 1000 ml zdecydowanie zepsuło się nawet z Protectanem w ciągu kilku tygodni, a ciągłe otwieranie butelek w celu pobrania koncentratu również przyspiesza proces psucia się.
W związku z tym Twój pomysł z 5 butelkami po 200 ml jest najlepszy.
Poczekaj jednak kilka godzin po przygotowaniu mieszanki przed rozlaniem i wcześniej jeszcze raz wymieszaj, aby wszystko było dobrze wymieszane i rozpuszczone przed rozlaniem.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
a jeśli autor wątku nie mieszka w pobliżu waszego sklepu, to wystarczy, że pójdzie do apteki i kupi tam „butelki Aponorm” – to kosztuje równie niewiele.
To tylko taka informacja dla tych, którzy mieszkają poza stolicą.
Apteka nie zawsze oznacza „drogo”. Czasami za niewielkie pieniądze można tam znaleźć całkiem przydatne rzeczy dla nas, fotografów. W tym np. precyzyjne termometry laboratoryjne do C41, E6 i innych kolorowych procesów.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz