PhilippReichmuth Witam, dostałem elastyczny wałek do mojego Magnifaxa 4, więc w zeszły piątek w Berlinie, zgodnie z długo planowanym zamiarem, kupiłem mechanizm precyzyjnej regulacji ostrości i przed chwilą, po krótkim zmaganiu się z czeską instrukcją, zamontowałem go. (Meopta ma zresztą pięknie zaprojektowane opakowania w stylu postsocjalistycznym, jeśli mogę tak powiedzieć.) Zastanawiam się teraz, jak zamontować ten elastyczny wałek; niestety brakuje mi instrukcji. Wałek ma na końcu nasadkę, która nakłada się na pokrętło precyzyjnej regulacji ostrości i w której wałek jest mocowany za pomocą czegoś w rodzaju zamka bagnetowego. Nasadka jest gładka od wewnątrz i sama siła tarcia nie utrzymuje jej na pokrętle ostrości, tylko się obraca i w końcu spada. Na wałku nie ma jednak żadnej śruby mocującej ani czegoś podobnego. Czego tu nie dostrzegam? Z góry dziękuję – Philipp
PhilippReichmuth Cześć Mirko, ...czy coś w tym stylu ;) Szkoda, miałem nadzieję, że da się to potem zdjąć bez użycia siły. Może zamontuję tam rzep ;) Philipp
Roman Cześć, Philip! Czy Twoja falbanka pochodzi z tego samego źródła co moja (ze Szwajcarii, za pośrednictwem forum Phototec)? U mnie była dołączona instrukcja, a piktogram faktycznie zaleca użycie kleju! Jeśli chcesz, zeskanuję ją dla Ciebie, ale naprawdę to nic więcej niż wskazówka, żeby nałożyć kroplę kleju i przykleić to coś... Roman
PhilippReichmuth Cześć Roman, tak, stamtąd je właśnie mam. Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł zeskanować instrukcję. Nie podoba mi się pomysł przyklejania, wolałbym mieć możliwość ich odklejenia. Może zamiast tego przymocuję je kilkoma magnesami neodymowymi lub czymś podobnym. Trzeba to wypróbować. Philipp
PhilippReichmuth Cześć Roman, dzięki. Można to po prostu przykleić, bo sam wałek można zdjąć. Dzięki temu całe to mocowanie na magnesy i rzepy stało się zbędne. Philipp