PeterVolkmar
Ahoj,
v neděli jsem vyrazil jen s „lehkým zavazadlem“, tedy s fotoaparátem Certo Six. Měl jsem tam ještě půlku filmu a z ledničky jsem si vzal dva filmy ADOX CHM 400. Jak to tak bývá, když člověk vlastně nemá v plánu nic velkého: motivů je nekonečně mnoho a vložený film byl ráz-dva plný. Žádný problém, filmů tam bylo ještě dost (na moje poměry). Vytáhl jsem první CHM z jeho elegantní krabičky: nelepil se, byl jen volně navinutý na cívce, všude pronikalo světlo. Ale naštěstí tam byl ještě druhý film. Opatrně jsem krabičku otevřel v polostínu: to samé. Není šance ho vyndat tak, aby na něj ze stran nesvítilo světlo, nedá se použít. Zkazilo mi to víkend. Doma jsem se podíval: byl to opravdový „šťastný úlovek“, z 10 filmů nebyly 3 zalepené. U CHM 125 to byl jeden z 10. To samozřejmě úsporu peněz hodně relativizuje. Musím s tím počítat častěji? V budoucnu se samozřejmě před zabalením filmů do krabiček podívám, ale pokud je to standard, film pro mě nemá smysl. Nikdo mi tu zlost stejně nezaplatí a ani těch necelých 100 km, které jsem najel, mi nikdo neproplatí (no, stejně to nebyl plánovaný fotografický výlet, jen teď tam musím jet znovu...).
Zdravím Peter
Gast
Ahoj Petere,
bohužel nejsi jediný. I já jsem měl problémy s nelepícími „pásky“ u své první, a tedy pro mě i poslední zásilky od CHM, a to jak u filmu CHM 400, tak u CHM 125. U filmů 400 nebyly slepené tři, což je 30 % zásilky, a u zásilky 10 kusů filmů 125 to byl dokonce jeden film. To odpovídá 10 % zásilky!
To je více než nepříjemné. Mimochodem, tyto problémy se vyskytovaly již u filmů Classic Roll. I tam často chyběl „koncový lepicí papír“. Jelikož se fotografováním mimo jiné živím, je to pro mě již neúnosné.
Můj závěr: Dnes u 400 svitkových filmů v rolích opět fotím s Agfa APX 400, který bude v příštích letech jistě k dispozici v dostatečném množství, jen zásoba originálních rolí Agfa u Macos/Rollei vystačí ještě na několik let! Film se tam sice jmenuje „Retro“, ale je to „pravý“ APX, který má stálou kvalitu a cenově se pohybuje v obvyklém rozmezí. Kromě toho má Mirko také skutečný svitkový film APX ještě v hojném množství.
Jako alternativu k superpanchromatickým filmům Classic 400 používám už delší dobu R3, protože je stejně jako Classic superpanchromatický film a je dokonce variabilněji použitelný.
Myslím si, že bez ohledu na to, zda se jedná o ruční výrobu, by se Mirko měl rozhodně postarat o větší stálost, pokud jde o kvalitu materiálu a zpracování.
Do té doby, pozdravy
Lothar
piu58
To je samozřejmě nepříjemné.
Ale mezi námi: když ty filmy stojí jen polovinu, můžeš si doma všechny vyndat z krabice a zkontrolovat, jestli nejsou zalepené. Když to uděláš ve tmě, můžeš dokonce zachránit ty, které zalepené nejsou. Předpokládám, že se do kontejnerů dostávají i ve tmě.
MirkoBoeddecker
Petere, Zensuo,
kdy jste ty filmy koupili?
Všechny filmy dodané po listopadu by už tento problém neměly mít.
Navíc nyní každý film před zabalením zkontrolujeme.
Každý film s prasklou fólií vyměníme. Stačí nám ho poslat zpět a my vám nahradíme film i poštovné.
Přechod na Rollei Agfa nebo R3 není řešením, protože film pochází ze stejných balíren. I když v tomto případě jsme samozřejmě dostali pořádně na frak a doufejme, že se nyní pro všechny používají lepší lepidla.
Možnosti balení svitkového filmu jsou již velmi omezené (přesněji řečeno jsou jen dvě možnosti) a vzhledem k vysokému podílu ruční práce spojené se zvýšenými mzdovými náklady možná v této oblasti ve střednědobém horizontu nebudeme moci vůbec nic nabízet. Již nyní nás samotné balení jedné role svitkového filmu stojí více než výroba celého filmu u Ilfordu.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Uwe,
nechci teď rozvířit žádnou diskusi, to je zbytečné, ale podle toho, jak to popisuješ... že by si každý mohl doma vyndat jeden z plechovky a zkontrolovat, jestli je zalepený... to bohužel nejde.
Neslepený film se v krabičce rozvine. To znamená, že se přitiskne k vnitřní stěně a nelze jej proto snadno vyjmout. Člověk s ním musí manipulovat, film se přitom posune ze svého „vodítka“ a je zázrak, že se při tom nepoškrábe. Nakonec se musí zase pevně navinout, aby se v kameře hladce posouval... atd. atd.
Zkrátka, rozvinutý film už není použitelný, nanejvýš jako experimentální film.
Mějte se,
Lothar
Gast
Ahoj Mirko,
CHM 400 patřil do šarže 508026 (do dubna 2008) a CHM 125 do šarže 508027 (do dubna 2008).
Dodáno s fakturou č. 130720 ze dne 12. 8. 2005.
Mohl bych ti poslat jen ten prasklý CHM 125 (protože praskl ve studiu, schoval jsem si ho jako odstrašující příklad), ty tři 400ky už na podzim skončily v popelnici při reportáži. Od té doby jsem už žádné CHM neobjednával, ale, jak vidíš na mém účtu, alternativně APXe.
Mimochodem, co se týče vracení, výměny nebo refundace, bohužel jsem zjistil, že mezi teorií a praxí je velký rozdíl; proto už při „menších“ nehodách nic nevracím, protože námaha je v žádném poměru k „úspěchu“.
S pozdravem
Lothar
MirkoBoeddecker
Ahoj Lothare,
důvodem, proč musíme trvat na vrácení zboží, je samozřejmě to, že by jinak byly nahlášeny fiktivní objemy. Navíc potřebuji impozantní hromady fólií, protože jinak nebudou milé dámy v balírně dostatečně citlivé k tomuto problému.
Důvod je jasný a řešení leží – s dovolením – v rukou dam.
Podle našich posledních třídicích akcí by tento podíl měl činit maximálně 10–15 %.
Tolik toho zde ručně vytřídíme z každé šarže – od října/listopadu, kdy sem dorazily první reklamace.
Prasklé fólie patří do odpadu nebo zpět k nám. Zalepení většinou nepomůže.
Každý popraskaný film vyměníme. I když nám ho zašlete až po 2 letech.
S pozdravem,
Mirko
Wolfgg
Takže pokud jsem Mirkovu odpověď správně pochopil, znamená to: je nejvyšší čas, aby se po vyvolání svitkového filmu pečlivě schovávaly (hromadily) prázdné cívky, papír a lepicí pásky. Den X se blíží, a pak se některé emulze dají sehnat nanejvýš jako „60 mm široká 100stopová role“ k vlastnímu sestavení do svitkového filmu.
S pozdravem Wolfgang
MirkoBoeddecker
Wolfgangu,
to rozhodně není špatné, ale můj příspěvek na to nemířil.
Podařilo se nám totiž bez strojů, ručně, rozjet výrobu svitkových filmů. Jenže to bohužel stojí víc než strojová výroba (podstatně víc).
To je také důvod, proč je cenový rozdíl u svitkových filmů menší než u filmů pro malý formát.
Nemá tedy smysl pokračovat ve výrobě CHM (z materiálu Ilford), pokud je dražší než originální výrobky Ilford.
Pokud by Ilford někdy musel odstavit stroj na výrobu svitkových filmů, můžeme zase začít s malými sériemi....
Ostatní filmy nabízíme i nadále v malých sériích.
S pozdravem,
Mirko
PeterVolkmar
Dobrý den,
CHM 125 má šarži 508027, s datem spotřeby do dubna 2008, zakoupený asi před půl rokem; CHM 400 má šarži 508026, s datem spotřeby do dubna 2008, zakoupený před měsícem. Za 4 dny je pošlu zpět. V budoucnu se samozřejmě předem podívám do plechovek, s něčím takovým jsem prostě nepočítal. Bylo by hezké, kdyby to bylo zveřejněno předem, bylo to pro mě opravdu nepříjemné. Na druhou stranu je to pro vás samozřejmě také ekonomický nesmysl.....
S pozdravem Peter
komet
Také jsem našel prasklou kazetu CHM 400, šarže 508026, kterou jsem koupil teprve nedávno, 10. března 2006. Vrátím ji ale až až budu zase v Německu, jinak by to pro všechny vyšlo příliš draho.
Musím ale zdůraznit, že ty plastové kazety jsou super. Vlastně jsem ty filmy koupil jen kvůli nim.
zdravím anthony
MirkoBoeddecker
Ahoj Petere,
děkuji za informace (to, že jsi CHM 400 koupil před měsícem, pro mě bylo důležité).
Bohužel jsme museli konstatovat, že naše dodatečná „kontrola kvality“ zřejmě nebyla dostatečná.
Pouhá vizuální kontrola (otevření plechovky a nahlédnutí dovnitř) nestačí, protože některé filmy byly slepené tak, že sice v plechovce drží, ale při prvním silném otřesu se rozlepí.
Nyní každý film vyjmeme z krabičky a zkontrolujeme lepicí pásku.
Doufejme, že se takové zboží už nebude prodávat.
Omlouváme se všem, kteří s tím měli problémy.
U těchto malých sérií se vždycky objeví něco nového... :)
S pozdravem,
Mirko
PeterVolkmar
Ahoj Mirko,
znamená to tedy, že CHM brzy přestane existovat?
S pozdravem Peter
P.S. Mezitím se mi dostala do rukou faktura: model 400 byl dodán 9. března 2006.
cfb_de
Ahoj Petere,
Mirko už přece odpověděl:
- Balení toho zboží je dražší než maloobchodní cena originálu od Ilfordu. Přičemž „zákazník“ v tomhle případě neznamená nás, malý broučky.
- Balení je chybové, chyby lze minimalizovat pouze tlakem ze strany odběratele (= Mirko).
Teď si spočítej Mirkovu hodinovou sazbu, když stojí ve tmě s bičem v ruce za balicími stoly, a budeš mít jasno.
Buď se s tím vypořádají, nebo v budoucnu budeme nakupovat u Ilfordu. Mirko totiž není berlínská fotografická pobočka Spolkového ministerstva sociálních věcí a musí si na snídani skutečně vydělat z toho, co mu zbude v obchodě.
I když mu někdy musíme připomenout, že my jako zákazníci nenakupujeme v jídelně pro chudé ;-)
Mimochodem: Vario Classic FB z role... Teď už je ho dost naskladněno. Mohl bych se v něm koupat! Skvělý papír. Co se týče některých filmů... ne, na to už sám nemám chuť.
S pozdravem,
Franz